Nova obećanja o izgradnji bolnice

U Skupštini grada Istočno Sarajevo danas je održan okrugli sto o temi "Bolnica Istočno Sarajevo -
prošlost, sadašnjost, perspektive", ali bez ikakvog pomaka u vezi sa izgradnjom nove bolnice. Vlada Republike Srpske i dalje obećava, ali stanovnici ovog grada obećanjima više ne vjeruju. Pitaju - da li su i oni dio Republike Srpske? Da li su stvarajući Srpsku zaslužili bar osnovno ljudsko pravo, pravo na kvalitetnu zdravstvenu zaštitu?

Republika Srpska 19.02.2016 | 19:49
Nova obećanja o izgradnji bolnice

Rukovodstvo grada Istočno Sarajevo zahtijeva od Vlade Republike Srpske da kaže da li će i kada početi izgradnja nove bolnice? Koji su rokovi izgradnje i opremanja? Koliko to košta i šta su čije obaveze? Međutim, sva ova pitanja ostaju bez odgovora, jer Vlada Srpske već duže vrijeme ne komunicira sa rukovodstvom grada. "Ako hoćemo da riješimo ovaj problem svih građana Istočnog Sarajeva, mislim da moramo sjesti zajedno i donijeti odluku", kaže Miroslav Lučić, predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo.

Međutim, poruke i obećanja o izgradnji nove bolnice Vlada šalje preko stranačkih kanala. "Ministar mi je prenio uvjeravanja da će zbog velikog interesa javnosti i svih stanovnika Istočnog Sarajeva ovdje biti izgrađena nova bolnica. Radovi će početi polovinom ove godine", tvrdi Ljubiša Ćosić, predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Istočno Sarajevo.

Ako i počne gradnja nove bolnice sredinom godine, šta ćemo dok bolnica ne bude gotova? Da para ima na gomili, a nema ih, za završetak i opremanje potrebne su godine. Šta će do tada biti sa nekada Kliničkim centrom Istočno Sarajevo, a danas bolnicom drugog stepena?

Sindikat bolnice tvrdi da nakon nove sistematizacije od bolnice neće ostati ništa. Od odgovornih traže da se izjasne o sudbini bolnice, njenih radnika, ali i pacijenata. "Ako se izjasne da su za koncept koji provodi sadašnji menadžment, mi radnici se više nećemo buniti. Međutim, svi moraju znati da će naši pacijenti biti prepušteni sami sebi i da će im zdravstvena zaštita zavisiti od toga koliko imaju para u džepu da bi mogli da se liječe u drugim ustanovama",ističe doktor Tanja Jovičić, predsjednik Unije sindikata Bolnice Istočno Sarajevo.

Na sve optužbe direktor Bolnice Goran Todorović, koga radnici smatraju najodgovornijim za trenutno stanje, odgovara da se sistematizacija u Bolnici Istočno Sarajevo pretvorila u političko pitanje i poručuje da se ni rukovodstvo Bolnice ne miješa u sistematizaciju radnih mjesta nekih drugih ustanova.

Građani Istočnog Sarajeva itekako imaju pravo da znaju šta će biti sa Bolnicom i koliko će ih ljekara liječiti. Borci poručuku da im je dosta prazne priče i obećanja. "Potrošili ste pare od prodaje `Telekoma` i `Naftne industrije`, a niste nam napravili bolnicu. Trošite donacije i kredite, ali za bolnicu u Istočnom Sarajevu nemate. Vladajuća struktura u Republici Srpskoj nije se korektno ponijela prema ovom dijelu Srpske koji je stvorio Republiku", kaže Željko Lalić, predsjednik Boračke organizacije Sarajevsko-romanijske regije i dodaje: "Znamo mi da treba graditi autoputeve, koje po tri puta presvlačite asfaltom. Znamo da nama treba zgrada Vlade i zgrade raznih institucija, ali treba li majka koja je sahranila tri sina da ima mjesto gdje se može liječiti?"

Borci ističu da u Republici Srpskoj danas uživaju oni koji su to najmanje zaslužili, te da tome mora doći kraj. "Spremni smo na radikalne poteze da se izborimo za svoja osnovna prava", poručuju borci.

BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar