Ухапшен управник злогласне “Лоре”

У Сплиту је данас у раним јутарњим часовима, након 15 година, колико је наводно био недоступан хрватском правосуђу, због ратног злочина који је починио у протеклом рату као управник злогласне сплитске “Лоре”, ухваћен заповједник овог логора Томислав Дуић.

Регион 19.02.2016 | 22:51
Ухапшен управник злогласне  “Лоре”

Он је, како јављају хрватски медији, ухапшен испред свога стана у Јеретовој улици у Сплиту, па испада да је осуђеник за ратне злочине био испред носа и надохват руке сплитској полицији, а тобож је био у бјекству деценију ипо, због чега судски процес “Лора 2” није ни могао да крене.

“Ова је вијест охрабрила све бивше затворенике Лоре, а има нас око 60, који већ више од 20 година чекамо на истину и правду онога што се тамо догађало, спремно очекујући и суђење гдје ћемо сви пред сплитским судом посвједочити о голготи коју смо тамо преживјели за вријеме док је тамо управитељ био злогласни Дуић”, каже Вукан Ковач, предсједник Удружења логораша регије Требиње Вукан Ковач који је и сам био заточеник “Лоре”.

Каже да је смијешно коментарисати како је Дуић у ствари ухапшен на кућном прагу и до сада се успио “сакривати”, што је увијек код бивших логораша изазивало сумњичавост, тим прије што од раније имају допис хрватског правосуђа у коме их обавјештавају да се Лора 2 неће неће наставири док дуић не буде ухваћен.

Нажалост, оптужница ни овога пута не обухвата Лору у току цијелог њеног трајања као логора смрти и мучења, све до 2997. године, већ само од априла до августа 1992., тако да ни овом оптужницом није обухваћено најмоснтруозније дјело Дуића и његових сарадника, такозвану никшићко-шавничку групу, њих 11 страдалника.

“Лором 1 су била обухваћена само убиства два цивила, али се на основу тога свједочења отворила Лора2, па се надамо да ће након овог свједочења хрватско правосуђе отворити неку Лору 3, 4, 5”, додаје Добривоје Бојовић, Ковачев сапатник из Лоре који је међу Херцеговцима највише боравио у сплитским И хрватским казаматима.

Процесом Лора 2 ће бити обухваћене и требињске групе логораша довођених у злогласни логор у неколико наврата и, како кажу, није их страх отићи у Сплит да свједоче због себе, али и због својих мртвих другова који су подлегли у овом мучилишту, њих 19 заједно са Никшићко-шавничком групом, међу којима је и Требињац Душко Јелић, Невесињац Владо Савић, сумњају дас у тамо кончали и Миро Љепава и Миливоје Чучага из Требиња. Иако се у поступку Лора 1 никада није појавио, Дуић је у одсуству осуђен на осам година затвора…

Извор: НН

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

треба

19.02.2016 15:37

Одма осудити злотвора

ОДГОВОРИТЕ
Name

бонаца

19.02.2016 16:34

На 6 доживотних.

Name

Михаило Микић

19.02.2016 19:03

Процес ће бити очигледно намјештеним због "угледа" Хрватске. Свима који су подлегли мучењу у концентрационом лору Лори нека је вјечни спомен међу нама а преживјелим затвореницима тога по злу чувеног хрватској логора наше подршка у њиховој ОПРАВДАНОЈ жељи да злочинце стигне заслужна казна!

Name

науците се писати драги бн

19.02.2016 16:18

Нажалост, оптужница ни овога пута не обухвата Лору у току цијелог њеног трајања као логора смрти и мучења, све до 2997. године, већ само од априла до августа 1992., тако да ни овом оптужницом није обухваћено најмоснтруозније дјело Дуића и његових сарадника, такозвану никшићко-шавничку групу, њих 11 страдалника.---до 2997 аххаахахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

чувар.

19.02.2016 16:34

Они своје крвнике чувају, а њихово судство је циркус.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бн

19.02.2016 17:06

Само да га не ослобођења

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пишите ћирилицом

19.02.2016 17:09

Нема од тога ништа. Нису они Срби да хапсе и суде ко год им падне на памет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

19.02.2016 17:48

Хтјели ми то или не хтјели, кад тад ће осумњичени изаћи пред суд, па били то ратни злочинци или корумпирани и криминилизовани политичари. Правда ће доћи по своје,иако сваки национ као и политичке групације, свако за свога злочинца и криминалца покушава наћи алиби. Долази вријеме буђеја народа Балкана гдје ће ратни злочинци, политичари лопови, шовинисти фашисти и остали распиривачи нациналне и вјерске мржње одговарати пред народним судовима за своја злодјела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АДВОКАТ

19.02.2016 23:13

ХХЛ, Прије ћеш умријети У својим заблудама заједно са хрватским крвницима него што ћеш правду дочекати!

Name

xxл

20.02.2016 07:50

Смрт је природна ствар и ја се тога не бојим. Знам сигурно да нећу умријети ни са хрватским, ни са српским крвницима од којих си и ти један, који се кријеш иза "адвокат", а зна се ко си. Ти си тај који подржаваш српске крвнике и ти си заклети борац против истине и правде било које врсте. Разлике између хрватских и српских крвника уопште нема. Ваша идеологија усмјерена против обичних малих људи које трујете предрасудама и примитивизмом. Истовремено разним бјелосветским хоштаплерима дајете могућност да ове мале људе искориштавају и богате се на њихов рачун. Ви идеолози шовинистички ту имате биједну и нечасну и прљаву провизију која вам омогућује лагодан живот без рада и труда. Е зато кад будем умирао сигурно нећу умријети са вама крвницима, него ако треба, умријећу часно у борби против зла који се надвио над овим збуњеним народом.

Name

Никоза

19.02.2016 22:17

Па како вас није срамота да га тек сад ватате пи,пи,пи,пи и само пиииии

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајде

20.02.2016 08:24

Како је ухвацен тако це га и пустити,не би било први пут.

ОДГОВОРИТЕ