Uhapšen upravnik zloglasne “Lore”

U Splitu je danas u ranim jutarnjim časovima, nakon 15 godina, koliko je navodno bio nedostupan hrvatskom pravosuđu, zbog ratnog zločina koji je počinio u proteklom ratu kao upravnik zloglasne splitske “Lore”, uhvaćen zapovjednik ovog logora Tomislav Duić.

Region 19.02.2016 | 22:51
Uhapšen upravnik zloglasne  “Lore”

On je, kako javljaju hrvatski mediji, uhapšen ispred svoga stana u Jeretovoj ulici u Splitu, pa ispada da je osuđenik za ratne zločine bio ispred nosa i nadohvat ruke splitskoj policiji, a tobož je bio u bjekstvu deceniju ipo, zbog čega sudski proces “Lora 2” nije ni mogao da krene.

“Ova je vijest ohrabrila sve bivše zatvorenike Lore, a ima nas oko 60, koji već više od 20 godina čekamo na istinu i pravdu onoga što se tamo događalo, spremno očekujući i suđenje gdje ćemo svi pred splitskim sudom posvjedočiti o golgoti koju smo tamo preživjeli za vrijeme dok je tamo upravitelj bio zloglasni Duić”, kaže Vukan Kovač, predsjednik Udruženja logoraša regije Trebinje Vukan Kovač koji je i sam bio zatočenik “Lore”.

Kaže da je smiješno komentarisati kako je Duić u stvari uhapšen na kućnom pragu i do sada se uspio “sakrivati”, što je uvijek kod bivših logoraša izazivalo sumnjičavost, tim prije što od ranije imaju dopis hrvatskog pravosuđa u kome ih obavještavaju da se Lora 2 neće neće nastaviri dok duić ne bude uhvaćen.

Nažalost, optužnica ni ovoga puta ne obuhvata Loru u toku cijelog njenog trajanja kao logora smrti i mučenja, sve do 2997. godine, već samo od aprila do avgusta 1992., tako da ni ovom optužnicom nije obuhvaćeno najmosntruoznije djelo Duića i njegovih saradnika, takozvanu nikšićko-šavničku grupu, njih 11 stradalnika.

“Lorom 1 su bila obuhvaćena samo ubistva dva civila, ali se na osnovu toga svjedočenja otvorila Lora2, pa se nadamo da će nakon ovog svjedočenja hrvatsko pravosuđe otvoriti neku Loru 3, 4, 5”, dodaje Dobrivoje Bojović, Kovačev sapatnik iz Lore koji je među Hercegovcima najviše boravio u splitskim I hrvatskim kazamatima.

Procesom Lora 2 će biti obuhvaćene i trebinjske grupe logoraša dovođenih u zloglasni logor u nekoliko navrata i, kako kažu, nije ih strah otići u Split da svjedoče zbog sebe, ali i zbog svojih mrtvih drugova koji su podlegli u ovom mučilištu, njih 19 zajedno sa Nikšićko-šavničkom grupom, među kojima je i Trebinjac Duško Jelić, Nevesinjac Vlado Savić, sumnjaju das u tamo končali i Miro Ljepava i Milivoje Čučaga iz Trebinja. Iako se u postupku Lora 1 nikada nije pojavio, Duić je u odsustvu osuđen na osam godina zatvora…

Izvor: NN

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

treba

19.02.2016 15:37

Odma osuditi zlotvora

ODGOVORITE
Name

bonaca

19.02.2016 16:34

Na 6 doživotnih.

Name

Михаило Микић

19.02.2016 19:03

Процес ће бити очигледно намјештеним због "угледа" Хрватске. Свима који су подлегли мучењу у концентрационом лору Лори нека је вјечни спомен међу нама а преживјелим затвореницима тога по злу чувеног хрватској логора наше подршка у њиховој ОПРАВДАНОЈ жељи да злочинце стигне заслужна казна!

Name

naucite se pisati dragi bn

19.02.2016 16:18

Nažalost, optužnica ni ovoga puta ne obuhvata Loru u toku cijelog njenog trajanja kao logora smrti i mučenja, sve do 2997. godine, već samo od aprila do avgusta 1992., tako da ni ovom optužnicom nije obuhvaćeno najmosntruoznije djelo Duića i njegovih saradnika, takozvanu nikšićko-šavničku grupu, njih 11 stradalnika.---do 2997 ahhaahahahaha

ODGOVORITE
Name

čuvar.

19.02.2016 16:34

Oni svoje krvnike čuvaju, a njihovo sudstvo je cirkus.

ODGOVORITE
Name

bn

19.02.2016 17:06

Samo da ga ne oslobođenja

ODGOVORITE
Name

Пишите ћирилицом

19.02.2016 17:09

Нема од тога ништа. Нису они Срби да хапсе и суде ко год им падне на памет.

ODGOVORITE
Name

xxl

19.02.2016 17:48

Htjeli mi to ili ne htjeli, kad tad će osumnjičeni izaći pred sud, pa bili to ratni zločinci ili korumpirani i kriminilizovani političari. Pravda će doći po svoje,iako svaki nacion kao i političke grupacije, svako za svoga zločinca i kriminalca pokušava naći alibi. Dolazi vrijeme buđeja naroda Balkana gdje će ratni zločinci, političari lopovi, šovinisti fašisti i ostali raspirivači nacinalne i vjerske mržnje odgovarati pred narodnim sudovima za svoja zlodjela.

ODGOVORITE
Name

АДВОКАТ

19.02.2016 23:13

ХХL, Прије ћеш умријети У својим заблудама заједно са хрватским крвницима него што ћеш правду дочекати!

Name

xxl

20.02.2016 07:50

Smrt je prirodna stvar i ja se toga ne bojim. Znam sigurno da neću umrijeti ni sa hrvatskim, ni sa srpskim krvnicima od kojih si i ti jedan, koji se kriješ iza "advokat", a zna se ko si. Ti si taj koji podržavaš srpske krvnike i ti si zakleti borac protiv istine i pravde bilo koje vrste. Razlike između hrvatskih i srpskih krvnika uopšte nema. Vaša ideologija usmjerena protiv običnih malih ljudi koje trujete predrasudama i primitivizmom. Istovremeno raznim bjelosvetskim hoštaplerima dajete mogućnost da ove male ljude iskorištavaju i bogate se na njihov račun. Vi ideolozi šovinistički tu imate bijednu i nečasnu i prljavu proviziju koja vam omogućuje lagodan život bez rada i truda. E zato kad budem umirao sigurno neću umrijeti sa vama krvnicima, nego ako treba, umrijeću časno u borbi protiv zla koji se nadvio nad ovim zbunjenim narodom.

Name

Nikoza

19.02.2016 22:17

Pa kako vas nije sramota da ga tek sad vatate pi,pi,pi,pi i samo piiiii

ODGOVORITE
Name

Ajde

20.02.2016 08:24

Kako je uhvacen tako ce ga i pustiti,ne bi bilo prvi put.

ODGOVORITE