Српској дат капацитет на европском путу

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић и високи представник у БиХ Валентин Инцко сагласни су да је механизам координације документ који одражава дејтонску структуру БиХ и даје пуни значај и капацитет Републици Српској у доношењу усаглашених ставова на путу ка чланству у ЕУ.

Босна и Херцеговина 19.02.2016 | 13:35
Српској дат капацитет на европском путу

Бореновић је рекао да предложени механизам координације одговара документу који је усвојен у Народној скупштини Српске у октобру 2013. године, те да је додатно побољшан дефинисањем гласања консензусом сваког нивоа власти у складу са његовом уставном надлежношћу, саопштено је из ПДП-а.

"То значи да се ниједна одлука у колегијуму, комисији, подкомисијама и радним групама за европске интеграције, као и министарским конференцијама, не може донијети без гласа Републике Српске, односно представника Владе Српске", истакао је Бореновић.

Он је додао да би требало донијети нови закон о Уставном суду БиХ да би били елиминисани начини доношења одлука прегласавањем на штету било којег народа или ентитета, те очекује да ово питање буде ријешено у што скорије вријеме.

Саговорници су констатовали да правосуђе треба бити независно, непристрасно и да на најпрофесионалнији начин одговори на изазов борбе против корупције и криминала.

Лидер ПДП-а је најавио да се ова партија озбиљно припрема за нову фазу развоја Републике Српске у којој би приоритет требало бити рјешавање нагомиланих економско-социјалних проблема грађана Српске "умјесто бесмислених и испразних политичких тема које су исцрпљивале и довеле Српску у тешко економско стање".

На састанку је истакнуто да се ПДП, заједно са странкама које чине Савез за промјене, озбиљно припрема за локалне изборе у октобру, као и опште изборе најкасније 2018. године.

Састанку је присуствовао и први замјеник високог представника у БиХ Брус Бертон, те члан Предсједништва ПДП-а Зоран Талић

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Ивана

19.02.2016 13:40

Како је могуће да у механизму координације кантони и ентитети имају иста овлаштења

ОДГОВОРИТЕ
Name

игор

19.02.2016 13:45

Ко нас води !!! Јој судбино клета !!!

Name

Драго

19.02.2016 13:46

Бореновицу мани се Инцка и постуј одлуку скупстине РС!

ОДГОВОРИТЕ
Name

драган са малим д

19.02.2016 13:54

Само прије неки дан овај исти Бореновић је рекао да је Механизам координација готово идентичан оном који је договорен. Занима ме због чега није потпуно идентичан. Наравно, Инцко се сложио са Бореновићевом констатацијом, а зашто и неби када је Механизам "готово идентичан".

ОДГОВОРИТЕ
Name

цицан

19.02.2016 13:55

"На састанку је истакнуто да се ПДП, заједно са странкама које чине Савез за промјене, озбиљно припрема за локалне изборе у октобру, као и опште изборе најкасније 2018. године"рече Бореновић и призна да је он тај који води и који ће стално бити у кампањи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре цицан

19.02.2016 14:08

Он то једино и зна, да је икакав стручњак водио би неку фирму, не би замљаћивао народ.Човјек у јавном, реално сектор нема дана радног искуства, негдје никад радио није, са Суботичког економског факултета сјео је у министарску фотељу. Шта он зна како је радницима у привреди, здравству, управи...нема благе везе. Прича о механизму координације а није га ни прочитао.

Name

Ре

19.02.2016 15:30

Он је из Санског моста одакле је и Иваниц ,зато му је и дао партију да је води,угледао се Иваниц на Алију па препустио умјесто сину,првом комсији партију...то је истина...

Name

нови град

19.02.2016 14:03

Бореновићу ПДП је ти је у расулу на Приједорској регији, поведи рачуна о странци мани се механитзма кординације знаш да од тога нема ништа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Промјене

19.02.2016 14:05

Господин Талиц и Боренови су фантастицан тандем. Млади људи једини могу изњети ову борбу. Конацно свјетло у тунелу

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

19.02.2016 14:55

Не прљајте талица зорана са овим безвезним ликом

Name

тоде

19.02.2016 14:13

Бореновићу да ли ти био учесник рата? Имао си довољно година да си могао бити учесник, занима ме да ли си био и на којим ратиштима?

ОДГОВОРИТЕ
Name

дјони

19.02.2016 14:53

Информација за "нови град"- ПДП у Приједору никада јаци није био и сваки дан је све јаци. А те фрустрације које долазе из кухиње приједорског сдс-а (цији цланови сваки дан прелазе у пдп) оставите некоме другом.

ОДГОВОРИТЕ