Srpskoj dat kapacitet na evropskom putu

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko saglasni su da je mehanizam koordinacije dokument koji odražava dejtonsku strukturu BiH i daje puni značaj i kapacitet Republici Srpskoj u donošenju usaglašenih stavova na putu ka članstvu u EU.

Bosna i Hercegovina 19.02.2016 | 13:35
Srpskoj dat kapacitet na evropskom putu

Borenović je rekao da predloženi mehanizam koordinacije odgovara dokumentu koji je usvojen u Narodnoj skupštini Srpske u oktobru 2013. godine, te da je dodatno poboljšan definisanjem glasanja konsenzusom svakog nivoa vlasti u skladu sa njegovom ustavnom nadležnošću, saopšteno je iz PDP-a.

"To znači da se nijedna odluka u kolegijumu, komisiji, podkomisijama i radnim grupama za evropske integracije, kao i ministarskim konferencijama, ne može donijeti bez glasa Republike Srpske, odnosno predstavnika Vlade Srpske", istakao je Borenović.

On je dodao da bi trebalo donijeti novi zakon o Ustavnom sudu BiH da bi bili eliminisani načini donošenja odluka preglasavanjem na štetu bilo kojeg naroda ili entiteta, te očekuje da ovo pitanje bude riješeno u što skorije vrijeme.

Sagovornici su konstatovali da pravosuđe treba biti nezavisno, nepristrasno i da na najprofesionalniji način odgovori na izazov borbe protiv korupcije i kriminala.

Lider PDP-a je najavio da se ova partija ozbiljno priprema za novu fazu razvoja Republike Srpske u kojoj bi prioritet trebalo biti rješavanje nagomilanih ekonomsko-socijalnih problema građana Srpske "umjesto besmislenih i ispraznih političkih tema koje su iscrpljivale i dovele Srpsku u teško ekonomsko stanje".

Na sastanku je istaknuto da se PDP, zajedno sa strankama koje čine Savez za promjene, ozbiljno priprema za lokalne izbore u oktobru, kao i opšte izbore najkasnije 2018. godine.

Sastanku je prisustvovao i prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Brus Berton, te član Predsjedništva PDP-a Zoran Talić

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Ivana

19.02.2016 13:40

Kako je moguće da u mehanizmu koordinacije kantoni i entiteti imaju ista ovlaštenja

ODGOVORITE
Name

igor

19.02.2016 13:45

Ko nas vodi !!! Joj sudbino kleta !!!

Name

Drago

19.02.2016 13:46

Borenovicu mani se Incka i postuj odluku skupstine RS!

ODGOVORITE
Name

dragan sa malim d

19.02.2016 13:54

Samo prije neki dan ovaj isti Borenović je rekao da je Mehanizam koordinacija gotovo identičan onom koji je dogovoren. Zanima me zbog čega nije potpuno identičan. Naravno, Incko se složio sa Borenovićevom konstatacijom, a zašto i nebi kada je Mehanizam "gotovo identičan".

ODGOVORITE
Name

cican

19.02.2016 13:55

"Na sastanku je istaknuto da se PDP, zajedno sa strankama koje čine Savez za promjene, ozbiljno priprema za lokalne izbore u oktobru, kao i opšte izbore najkasnije 2018. godine"reče Borenović i prizna da je on taj koji vodi i koji će stalno biti u kampanji.

ODGOVORITE
Name

re cican

19.02.2016 14:08

On to jedino i zna, da je ikakav stručnjak vodio bi neku firmu, ne bi zamljaćivao narod.Čovjek u javnom, realno sektor nema dana radnog iskustva, negdje nikad radio nije, sa Subotičkog ekonomskog fakulteta sjeo je u ministarsku fotelju. Šta on zna kako je radnicima u privredi, zdravstvu, upravi...nema blage veze. Priča o mehanizmu koordinacije a nije ga ni pročitao.

Name

Re

19.02.2016 15:30

On je iz Sanskog mosta odakle je i Ivanic ,zato mu je i dao partiju da je vodi,ugledao se Ivanic na Aliju pa prepustio umjesto sinu,prvom komsiji partiju...to je istina...

Name

novi grad

19.02.2016 14:03

Borenoviću PDP je ti je u rasulu na Prijedorskoj regiji, povedi računa o stranci mani se mehanitzma kordinacije znaš da od toga nema ništa

ODGOVORITE
Name

Promjene

19.02.2016 14:05

Gospodin Talic i Borenovi su fantastican tandem. Mladi ljudi jedini mogu iznjeti ovu borbu. Konacno svjetlo u tunelu

ODGOVORITE
Name

re

19.02.2016 14:55

Ne prljajte talica zorana sa ovim bezveznim likom

Name

tode

19.02.2016 14:13

Borenoviću da li ti bio učesnik rata? Imao si dovoljno godina da si mogao biti učesnik, zanima me da li si bio i na kojim ratištima?

ODGOVORITE
Name

djoni

19.02.2016 14:53

Informacija za "novi grad"- PDP u Prijedoru nikada jaci nije bio i svaki dan je sve jaci. A te frustracije koje dolaze iz kuhinje prijedorskog sds-a (ciji clanovi svaki dan prelaze u pdp) ostavite nekome drugom.

ODGOVORITE