Наставити изградњу добрих односа

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак рекао је у Београду да је за БиХ заиста важно да са Србијом настави да гради изузетно добре односе и у будућности, те оцијенио да је предстојећа посјета предсједника Србије Томислава Николића БиХ у марту позитивна вијест.

Регион 19.02.2016 | 20:30
Наставити изградњу добрих односа

"Поздрављам што смо коначно добили дефинитивну потврду да ће у марту предсједник Николић посјетити БиХ. То је врло позитивна вијест", рекао је Црнадак, који је учествовао на скупу "Британија, Београд и Западни Балкан". 

Он је изјавио новинарима да је регионална сарадња веома важна за БиХ и да то није нека формална и симболична, него суштинска ствар, а посебно сарадња у региону у области економије, инфраструктуре, европских интеграција. 

"Мислим да су генерално и поруке које долазе из Београда према БиХ јако конструктивне и позитивне", нагласио је Црнадак. 

Он је изразио наду да ће један од резултата тога бити и то да ће сви коначно схватити да посебна емоција и веза између народа у Републици Српској и Србији, јесте само за добробит бољих односа и БиХ и Србије и цјелокупне стабилности у региону. 

Наводећи да је за БиХ врло важан датум 15. фебруар, када је поднијела апликацију за чланство у ЕУ, Црнадак је истакао да прави посао тек слиједи. 

Он је рекао да су три краткорочна приоритета БиХ - наставак примјене Реформске агенде, прилагођавање Споразума о стабилизацији и придруживању ЕУ, које је већ започело, и успостављање и функционисање механизма координације. 

"Очекујем да ћемо на сва три ова поља имати врло брзо видљиве резултате", рекао је Црнадак. 

Говорећи на скупу, Црнадак је истакао да су односи Србије и БиХ у узлазној путањи, иако је у прошлости било ситуација које нису биле баш пријатне, као што је отказивање Николићеве посјете Сарајеву, те напад на српског премијера Александра Вучића у Сребреници. 

"Врло је важно да добри односи у региону не смију бити сведени на `здраво за готово`", рекао је Црнадак, додајући да су ти односи прилично осјетљиви и да им због тога треба посветити сталну пажњу. 

Он је рекао да очекује да ће посјета Николића БиХ бити импресивна и значити још један корак даље ка додатној стабилизацији односа Србије и БиХ, те додао да је вријеме да се односи Српске и Србије престану доживљавати као опасност по БиХ. 

Црнадак је рекао да очекује да ће БиХ имати у Србији, када Србија уђе у ЕУ, најснажнијег и најоданијег адвоката за евроинтеграције. 

Говорећи о евроинтеграцијама, Црнадак је навео да је БиХ седам година стајала у мјесту и додао да је подношење апликације за чланство у ЕУ конкретан резултат новог европског приступа БиХ.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Едо

20.02.2016 09:06

Браво љепото, свака ти је на мјесту

ОДГОВОРИТЕ