Nastaviti izgradnju dobrih odnosa

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak rekao je u Beogradu da je za BiH zaista važno da sa Srbijom nastavi da gradi izuzetno dobre odnose i u budućnosti, te ocijenio da je predstojeća posjeta predsjednika Srbije Tomislava Nikolića BiH u martu pozitivna vijest.

Region 19.02.2016 | 20:30
Nastaviti izgradnju dobrih odnosa

"Pozdravljam što smo konačno dobili definitivnu potvrdu da će u martu predsjednik Nikolić posjetiti BiH. To je vrlo pozitivna vijest", rekao je Crnadak, koji je učestvovao na skupu "Britanija, Beograd i Zapadni Balkan". 

On je izjavio novinarima da je regionalna saradnja veoma važna za BiH i da to nije neka formalna i simbolična, nego suštinska stvar, a posebno saradnja u regionu u oblasti ekonomije, infrastrukture, evropskih integracija. 

"Mislim da su generalno i poruke koje dolaze iz Beograda prema BiH jako konstruktivne i pozitivne", naglasio je Crnadak. 

On je izrazio nadu da će jedan od rezultata toga biti i to da će svi konačno shvatiti da posebna emocija i veza između naroda u Republici Srpskoj i Srbiji, jeste samo za dobrobit boljih odnosa i BiH i Srbije i cjelokupne stabilnosti u regionu. 

Navodeći da je za BiH vrlo važan datum 15. februar, kada je podnijela aplikaciju za članstvo u EU, Crnadak je istakao da pravi posao tek slijedi. 

On je rekao da su tri kratkoročna prioriteta BiH - nastavak primjene Reformske agende, prilagođavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU, koje je već započelo, i uspostavljanje i funkcionisanje mehanizma koordinacije. 

"Očekujem da ćemo na sva tri ova polja imati vrlo brzo vidljive rezultate", rekao je Crnadak. 

Govoreći na skupu, Crnadak je istakao da su odnosi Srbije i BiH u uzlaznoj putanji, iako je u prošlosti bilo situacija koje nisu bile baš prijatne, kao što je otkazivanje Nikolićeve posjete Sarajevu, te napad na srpskog premijera Aleksandra Vučića u Srebrenici. 

"Vrlo je važno da dobri odnosi u regionu ne smiju biti svedeni na `zdravo za gotovo`", rekao je Crnadak, dodajući da su ti odnosi prilično osjetljivi i da im zbog toga treba posvetiti stalnu pažnju. 

On je rekao da očekuje da će posjeta Nikolića BiH biti impresivna i značiti još jedan korak dalje ka dodatnoj stabilizaciji odnosa Srbije i BiH, te dodao da je vrijeme da se odnosi Srpske i Srbije prestanu doživljavati kao opasnost po BiH. 

Crnadak je rekao da očekuje da će BiH imati u Srbiji, kada Srbija uđe u EU, najsnažnijeg i najodanijeg advokata za evrointegracije. 

Govoreći o evrointegracijama, Crnadak je naveo da je BiH sedam godina stajala u mjestu i dodao da je podnošenje aplikacije za članstvo u EU konkretan rezultat novog evropskog pristupa BiH.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Edo

20.02.2016 09:06

Bravo ljepoto, svaka ti je na mjestu

ODGOVORITE