Удар на потрошаче тежак 200 милиона КМ

Управни одбор Управе за индиректно опорезивање БиХ одлучио је да повећа акцизе на нафту, нафтне деривате, плин, пиво и алкохол, а по овом основу држава ће од грађана узети стотине милиона КМ.

Босна и Херцеговина 18.02.2016 | 13:20
Удар на потрошаче тежак 200 милиона КМ

Према непотврђеним информацијама, измјене Закона о акцизама БиХ, које су и обавеза из Реформске агенде, потрошаче у БиХ коштаће најмање 200 милиона КМ.

По Нацрту закона о измјенама и допунама Закона о акцизама БиХ, који је усвојен на сједници УО УИО, предвиђено је да акциза на нафту и нафтне деривате буде повећана за 0,15 КМ, док ће се на пиво плаћати посебна акциза од 0,15 КМ која ће представљати намјенски приход ентитетских фондова здравственог осигурања који имају великих проблема са буџетима.

Према предложеним рјешењима, биће уведена и посебна акциза од пет КМ по литру апсолутног алкохола за алкохолна пића, односно 2,5 КМ за природну ракију. Уколико предложена рјешења добију подршку у Парламентарној скупштини БиХ, што је готово извјесно, потрошачи у Босни и Херцеговини литар горива скупље ће плаћати 0,15 КМ. Иначе, литар горива тренутно у БиХ је оптерећен са двије акцизе које се односе на одржавање и изградњу путева, односно аутопутева, које укупно износе 0,25 КМ.

Акциза од 0,15 КМ плаћа се за одржавање путева и до сада се прикупљала као основни приход, док се акциза од 0,10 КМ намјенски усмјеравала за изградњу аутопутева. Предложеним новим законом ове двије акцизе се обједињују у једну која износи 0,25 КМ и искључиво ће се користити за изградњу аутопутева и путева и то у омјеру од 80 напрема 20 одсто у корист аутопутева.

Што се тиче садашњих акциза на гориво, током прошле године Управа за индиректно опорезивање БиХ прикупила је укупно 469 милиона КМ од акциза на нафту и нафтне деривате, од чега се само на путарину односи 320,5 милиона КМ.

На основу акцизе од 0,15 КМ за путеве УИО током прошле године прикупила је 192,3 милиона КМ, тако да није тешко закључити, уколико потрошња горива буде на садашњем нивоу, да ће се увођењем нове акцизе прикупити додатних око 190 милиона КМ плус акцизе на алкохол и пиво. По основу акциза на пиво током прошле године прикупљено је 49,9 милиона КМ, док је по основу акциза на алкохол прикупљено 24,2 милиона КМ.

"Не видим неки велики разлог за повећање акциза и на то гледам као на недостатак прихода за враћање кредита. Ако треба за неке инвестиције, као што у овом случајеву тврде да треба, за путеве то су могли унутрашњим прерасподјелама у буџету", рекао је Изудин Кешетовић, професор Економског факултета у Тузли, додајући да може разумјети повећање акциза на пиво, дуван или алкохол, али да ће скупљи енергенти, у овом случају нафта, изазвати контраефекат.

Иако је Реформском агендом било планирано да БиХ повећа акцизу и на дуван и дуванске производе, о томе ће се ипак одлучивати крајем године, а и приходи по овом основу биће усмјерени у фондове здравственог осигурања.

Удружење превозника за унутрашњи и међународни транспорт Републике Српске негодовало је због најаве повећања акцизе на гориво тражећи хитан састанак са званичницима инситуција РС како би овај приједлог био одбачен.

У свом писму, упућеном званичницима УИО, представницима Владе РС и Привредне коморе, Удружење превозника наводи да приликом регистрације камиона и прикључних возила издвајају далеко највеће надокнаде за путарине.

Истовремено скрећу пажњу да страни превозници по БиХ возе несметано без било какве надокнаде, што није могуће урадити у њиховим земљама.

НН

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Мојне

18.02.2016 12:26

Тооо удри коња који мозе вуци да би ви могли да си купите аудије,станове,куце и обезбедили праунуке

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДНС

18.02.2016 17:13

Мозеамо ми и Додиков кредит да отплацујемо: Подјељена брига сто пута је мања, а подјељена радост сто пута веца, "стара кинеска пословица"..

Name

Србин

18.02.2016 12:38

Које сте паре узели на овим акцизама за путарине могли сте да на позлатите путеве а ми имамо путеве из праисторије. Залосно пљацкају народ а он гледа као овца и нико не реагује. Докле висе тако!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чаушеску

18.02.2016 13:23

Пола дисконата и продавница може затворити радње , ако поскупи алкохол !Биће то контра ефекат ако се ово усвоји.Кад је платежна моћ очајна !! Треба онда пивећати плате , и пензије.

Name

Зак

18.02.2016 14:16

Нек ударају. Ми то волимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шојић

18.02.2016 14:24

Нека повећају, у реду, али како то мисле?Неће да може.Дају отказе радницима, смањују плате, укидају све што могу, а хоће повећати акцизе.Не разумијем, Од чега мисле то урадити. Ви новинари имате прилику питати их то, кад обичан народ нема прилику ( нити се виде из аута са црним стаклима, нити примају странке, а народ нема паре за скупе ресторане уи којима су ови већи дио дана ). Наравно због предузећа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика...

18.02.2016 14:27

Јос увијек је Босна ПУНА будала.Ниста нам не мозете,.. а ни ми вама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

премудро

18.02.2016 14:29

Предлазем да опорезујете и ваздух па оне који не могу да плате а ви њих у гасне коморе ко у нацистицким логорима, нек поцркамо мрака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕ ГОТХИА

18.02.2016 14:32

ЗВАНИЧНО ПРЕСТАЈЕМ ПИТИ ПИВО ЈЕР НЕЋУ ДА МИНИСТАР БОГДАНИЋ НА ЈЕДНОЈ БОЦИ ЈЕДНОСТВНО И ЛАКО СТРПА У СВОЈ ЏЕП 0.15 КМ. ПОЗИВАМ СВЕ ДА ПРЕСТАНУ ПИТИ ПИВО, КАКО БИ НАТЈЕРАЛИ ПРОИЗВОДЈАЧЕ ПИВА ДА СЕ УДРУЖЕ ПРОТИВ ОВЕ НЕУСТАВНЕ МЈЕРЕ... ДОДАТНИ ПОРЕЗ НА ДУХАН - ДА, А НА ГОРИВО И ПИВО - НЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанко

18.02.2016 14:32

тооооооооооооо сисајте овце блееееееееееееееее свака у своје стадо

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко самардзиц

18.02.2016 14:41

Камо среце да смо слозни да бојкотујемо или забранимо повецање намета!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милутин

18.02.2016 14:45

А ста це бити кад скочи цијена нафте на свјетском трзисту кукала нам мајка.... има да плацамо литар три марке... и онда ми неко казе да је боље цццц...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Порез

18.02.2016 15:07

Само дижи порезе,треба плачат и порез на ваздух.

ОДГОВОРИТЕ
Name

поп

18.02.2016 15:09

Ста друго оцекивати од оваких способних политицара

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

18.02.2016 15:12

И треба да поскупи све кад смо стока треба литар горива бити 5 км,хљеб 10км,а кг меса 100 марака кад нас свакаква стока (политицари)могу вуци за нос како хоце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ммммм

18.02.2016 18:53

Сад це серијатски закон зато на пиву порез видите људи куд то иде нема алкозола по серијату браво

Name

мрс царолина

09.06.2020 11:45

тражећи хитан кредит Јесте ли уморни од задуживања и хипотеке, јесте ли се вратили из банака и других финансијских институција? Нудимо све врсте кредита физичким и правним лицима са ниским каматама. Ако сте заинтересовани за кредит, слободно нас контактирајте већ данас, обећавамо да ћемо вам понудити најбоље услуге икада. Дајте нам тест, јер ће вас суђење уверити. Које су ваше финансијске потребе? Да ли вам треба пословни кредит? Да ли вам треба лични кредит? Желите да купите аутомобил? Да ли желите рефинансирање? Да ли вам треба хипотекарни кредит? Да ли вам је потребан пуно капитала за покретање пословног предлога или ширења? Да ли сте изгубили наду и мислите да нема излаза, а ваше финансијско оптерећење и даље постоји? Одредбе и услове зајма послаћете компанији одмах. Уверени сте да ће ваш захтев за кредит бити третиран приватно и професионално и да ћете добити брз одговор на ваш захтев. Емаил: (мрсцароллиналаррyфастцасх@гмаил.цом) РАСПОЛОЖИВИ КРЕДИТИ НУДИМО Локални кредит ✓ стамбени кредит, ✓ Болнички рачуни ✓ Реновирање куће ✓ Ширење пословања ✓ Рефинансирање пољопривредних додатака ✓ Ископавање злата ✓ Финансирање пројеката са већим финансијским потребама ✓ Пословни зајам ✓ Инвестициони зајам. Емаил: мрсцароллиналаррyфастцасх@гмаил.цом госпођа цароллина

ОДГОВОРИТЕ