Приштина пуна полиције: Велики протест опозиције

У Приштини почео протест опозиције на дан на који се обележава самопроглашена независност. Најмасовније демонстрације до сада.

Регион 17.02.2016 | 15:50
Приштина пуна полиције: Велики протест опозиције

Протести опозиције у Приштини почели су данас, тачно у 14 часова, поворком од приштинске библиотеке до зграде владе, где ће се обратити јавности.

Учесници демонстрација, током марша до владе, узвикују пароле "Заједница српских општина и демаркација неће проћи".

У рукама носе "црвене картоне" влади и премијеру Косова Иси Мустафи, тражећи оставку актуелне власти.
Такође, носе албанске и заставе Шведске, Немачке, САД и НАТО.

Одушевљење окупљених, на до сада најмасовнијим демонстрацијама опозиције, изазвао је један дрон који је надлетео поворку и који снима збивања.

У близини зграде владе постављена је бина, са које це се представници опозиције обраћати грађанима, симболично - готово испод владиних прозора који су поразбијани током претходних протеста и нису замењени.

Протест је почео уз појачано присуство полиције на свим путевима који воде ка Приштини, и у самом граду.

Улице Приштине окићене су косовским заставама, а на њима је велики број грађана с обзиром да је данас нерадни дан, дан на који се обележава самопроглашена независност.

Баште кафића и шеталиста, дуж којег су истакнуте заставе Косова, су препуни.

На Косову данас албанска већина обележава осму годишњицу једнострано проглашене независности, а централна свечаност одвија се на главном градском тргу.

У обраћањима грађанима, поводом годишњице једнострано проглашене независности Приштине, председница Атифете Јахјага поручила је да је Косово и даље недовршена демократија, фактор стабилности и земља свих грађана који у њој живе, а премијер Иса Мустафа да ће интересе тих грађана бранити управо влада коју он води, а која, како је рекао, има легитимитет и легалитет да служи грађанима који су јој дали поверење.

Опозиција већ месецима тражи оставку владе и расписивање ванредних парламентарних избора, а досадашњи протести су били насилни, што је осуђивано и од стране међународне заједнице.

Обележавање годишњице почело је парадом припадника Безбедносне снаге и Полиције Косова.

После параде, највиши званичници Косова положили су цвеће на гробове бившег председника Косова Ибрахима Ругове и "легендарног команданта" Ослободилачке војске Косова Адема Јашарија у Преказу.

Протест опозиције почиње у 14 часова на централном тргу Скендербег.

Некадашни лидер радикалог покрета Самоопредељење Аљбин Курти тврди да ће то бити највеће окупљање у историји Косова, те да је уверен да ће протећи мирно.

Реч је о радикалном покрету Самоопредејење, Алијанси за будућност Косова и Иницијативи за Косово, које готово пола године држе косовски парламент у блокади због противљења формирању Заједнице српских општина и споразуму о демаркацији са Црном Гором.

Лидери опозиционих странка наводе да ће то бити највећи протести до сада и да ће довести до краја владе, а представници међународне заједнице апелују да протести буду мирни, пише данас портал Индекс онлајн.

Опозиција тражи оставку владе и расписивање ванредних избора.

Вулин: Србија никада неће признати Косово

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је данас да Србија никада неће признати Косово и Метохију као посебну државу.

Поводом осме годишњице од самопроглашења независности Косова, Вулин је новинарима у Београду казао да Косово није држава, зато што је они који живе на њеној територији не прихватају као државу.

"Проблем је што велике силе тешко признају грешку, тешко им је да прихвате да су признали нешто што није држава", рекао је Вулин након представљања програма Европске уније (ЕУ) за запошљавање и социјалну политику.

Министар је додао да би било добро да међународна заједница још једном преиспита Резолуцију 1244 Савета безбедности УН.

Извор: Мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар