Механизам штити ентитете и народе

Предаја апликације за чланство Босне и Херцеговине у Европској унији је важан догађај за БиХ, свакако се може оцијенити као историјски, рекао је Мирко Шаровић, замјеник предсједавајућегСавјета министара и министар спољне трговине и економских односа БиХ.

Босна и Херцеговина 15.02.2016 | 17:27
Механизам штити ентитете и народе

"Мислим да је предаја апликације један од важнијих догађаја у БиХ. Постоји један број питања који је отворен, укључујући и адаптацију ССП-а. Ми не очекујемо да након данашње предаје апликације за чланство у ЕУ ствари буду ријешене за седам дана. Знамо колико су друге земље чекале на предају упитника и друге ствари. То је процес и ми смо тога свјесни, али за БиХ је битно да је предала апликацију на најбољи могући начин, на највишем нивоу и да је поздрављена од европских званичника", рекао је Шаровић.

Он је нагласио како може да се разговара и о отвореним питањима и о кредибилној проведби реформске агенде, механизму коориднације и о адаптацији ССП-а и неких других питања која ће нас чекати у наредном периоду, као што је објава резултата пописа становништва у БиХ.

Истакао је да је БиХ преузела обавезу да усвоји механизам координације. У оптицају је, рекао је Шаровић, било посљедњих година и мјесеци неколико варијанти.

"Посљедњи који је прихваћен на Савјету министара БиХ је најмање десет дана чекао на објаву у Службеном гласнику БиХ и то је била на неки начин мистерија, је ли била или није нека затворена или тајна сједница у јавности. Апсолутно не, била је редовна расправа на Савјету министара БиХ, али је тај документ послужио као драфт за разговоре са ентитеима. Јер, механизам координације има пуног смисла ако буде прихваћен од свих у БиХ. Отуда су практично на ноге у Бањалуку ишли предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић и предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић. Током боравка у Бањалуци Звиздића није се разговарало о кредиту ММФ-а него је на дневном реду био механизам координације", навео је Шаровић.

Механизам координације, тврди Шаровић, Републици Српској је био упућен и службено са захтјевом да се у што краћем времену, а најдаље седам дана, очитују ако има било каквих примједби.

"Било каква примједба из Републике Српске би била прихваћена у механизму координације, али било какав коментар и одговор није стигао из Републике Српске. Из Федерације БиХ на овакав приједлог није стигла примједба јер су са истим документом сагласни. И сада овај документ остаје увијек отворен за било коју примједбу у њеном садржају уколико дође од ентитета и Брчко дистрикта и Савјет министара у оваквој улози у каквој јесте ће те ствари прихватити. У односу на документ који је до сада био у оптицају, напредак је направљен по питању кантона. Направљен је суштински договор да се овлаштења кантона ријеше на такав начин да могу да учествују у овој координацију у процесу до краја, али само по оним питањима која се тичу изворних надлежности кантона. То је дио једног ширег договора између федералних партнера и дио који ми поздрављамо и на било који начин не смета ни представницима Срба ни Републици Српској", рекао је Шарвић.

Утврђени механизма, наводи Шаровић, даје сваку могућност заштите сваком од народа и ентитета, јер се све одлуке доносе консензусом. Али, поручио је, "овај механизам не даје довољно простора за опструкцију".

"Можда је у томе проблем. Што се тиче механизма координације, у изјавама појединих званичника говорило се како ће интересе ентитета и народа заступати представници Савјета министара БиХ. Да, у Вијећу за стабилизацију представници БиХ су чланови Савјета министара БиХ из сва три народа. То није питање механизма координације него је то питање уређено ССП-ом. Ми нисмо у могућности да мијењамо ССП. Очито да је неком другом то засметало што је тај механизам ријешен на такав начин. Тај начин представљања није могуће разријешити", сматра Шаровић.

Нагласио је да механизам координације није савршен, те да он свакако може да буде добар, али сматра да су у њему садржани сви елементи који су били у достигнутом консензусу по механизму координације у 2013. години, с тим што су сви унутар земље преузели обавезу да ће у њега уградити нову структуру из ССП-а који је ступио на снагу јуна 2015. године.

"У њему се не налази било шта друго. Било какву конкретну примједбу на механизам координације, спреман сам о њој да разговарам, али је нисам чуо. Очито да овдје нема спремности да идемо напријед и да сви унутар земље подржимо овај данашњи тренутак и предају апликације. Нисам поменуо било какву ружну ријеч. Говор мржње који се чује посљедњих седмица сматрам да треба напустити. Он не треба да буде вокабулар људи који воде ову земљу. Од њих се очекује нешто сасвим друго. Ми се морамо окренути процесу сарадње и договарања, како у оквиру институција у БиХ тако и у оквиру ентитета", навео је Шаровић.

Говорећи о преговорима око адаптације ССП-а, Шаровић је навео како је "у неколико наврата говорио да је потпуно неизвјесно колико ће они да трају".

"Ако би питали само мене до оног тренутка док се не уважи минимум захтјева БиХ. Ја заступам да то није само да дођете и потпишете адаптацију, како то неки други траже. То сам рекао и сваком представнику који је долазио код мене. Примио сам најмање пет-шест амбасадора у посљедњих петнаест дана, разговарао са шефом Делегације ЕУ у БиХ, те кључним човјеком задуженим за Балкан у ЕК. Рекао сам: ми желимо да у овом процесу прођемо најбоље, а ваш интерес је да све добијете са царином нула. Али, то је ваш интерес, наш је да са царином нула БиХ прими што мање роба. Они који су задужени за предају апликације раде свој дио посла, али ја сам министар спољне трговине и економских односа и тренутно се понашам у складу са политком која се води и која је креирана у Предсједништву БиХ. Уколико неко други промијени политику и преговарачку позицију, то је већ нешто сасвим друго. У оваквој ситуацији, ми једноставно гледамо да обезбиједимо најбољу позицију за БиХ", поручио је Шаровић.

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

дрзаватз

15.02.2016 16:32

један од ријетких политицара који раде за добробит обицног градјана. само напријед госп. Саровицу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаили Микић

15.02.2016 16:49

Од лопова који су међу вама народ у Босни неможе нико да заштити, него се морате сами заштити тако што ћете престати красти и закидати један од другога!

Name

Мики

15.02.2016 17:24

Мирко је господин цовек и достојан је функције коју обавља. РЕСПЕКТ ГОС САРОВИЦУ

Name

оо7

15.02.2016 16:39

Један од ријетких Срба,Који су за ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

драган

15.02.2016 16:42

Ви господине Шаровићу у дијелу текста кажете да је Механизам координације драфт (на српском језику - нацрт). Па како је онда могуће да се тај нацрт објављује у Службеном гласнику (или како се већ зове). Такође, у дијелу текста кажете "овај механизам не даје довољно простора за опструкцију", а опструкција према досадашњим искуствима је све оно што не одговара српском народу. Имам осјећај да је Савјет министара ипак себе наметнуо као арбитра што није добро, а није ни по Уставу БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

врс

15.02.2016 17:51

Ајд сад фино тацно цитирај ста казе устав и у ком дијелу је неуставно!

Name

У ПАМЕТ СЕРБИ

15.02.2016 16:51

ОВО ЈЕ ПИТАЊЕ КОЈЕ ИЗИСКУЈЕ КОНСЕНЗУС НАЈУМНИЈИХ ГЛАВА СЕРБСКИХ А НЕ ДА ПОЛИТИЦАРИ , О КОЈИМА ИМАМ ЈАКО ЛОСЕ МИСЉЕЊЕ , НПР ДАНАС СПИРИЦ, ИЗ СВОЈИХ СИТНОСОПСТВЕНИЦКИХ РАЗЛОГА.ГУРАЈУ ОДРЕДЕНЕ СТАВОВЕ. СУМЊАМ У ЕУ У АМЕРИКУ А ПОСЕБНО У БРАЦУ ХРВАТЕ И МУСЛИМАНЕ ОВО СЕ.ДЕСИЛО ПРЕБРЗО И УНИЛАТЕРАЛНО ОВО НИЈЕ ДОБРО .....

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалиста

15.02.2016 17:39

Ово је прави политицар. Респект

ОДГОВОРИТЕ
Name

Меша

15.02.2016 18:44

Свака част гос.Шаровићу,камо среће да вас више таквих.Радиш за све народе у овој напаћеној земљи.Бошњак сам ал си ми један од најдражих политичара у БиХ.Само напријед кочничаре под ноге баците,помзите овим напаћеним народима.Сретно БиХ у бољу будућност .

ОДГОВОРИТЕ