Mehanizam štiti entitete i narode

Predaja aplikacije za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji je važan događaj za BiH, svakako se može ocijeniti kao istorijski, rekao je Mirko Šarović, zamjenik predsjedavajućegSavjeta ministara i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Bosna i Hercegovina 15.02.2016 | 17:27
Mehanizam štiti entitete i narode

"Mislim da je predaja aplikacije jedan od važnijih događaja u BiH. Postoji jedan broj pitanja koji je otvoren, uključujući i adaptaciju SSP-a. Mi ne očekujemo da nakon današnje predaje aplikacije za članstvo u EU stvari budu riješene za sedam dana. Znamo koliko su druge zemlje čekale na predaju upitnika i druge stvari. To je proces i mi smo toga svjesni, ali za BiH je bitno da je predala aplikaciju na najbolji mogući način, na najvišem nivou i da je pozdravljena od evropskih zvaničnika", rekao je Šarović.

On je naglasio kako može da se razgovara i o otvorenim pitanjima i o kredibilnoj provedbi reformske agende, mehanizmu kooridnacije i o adaptaciji SSP-a i nekih drugih pitanja koja će nas čekati u narednom periodu, kao što je objava rezultata popisa stanovništva u BiH.

Istakao je da je BiH preuzela obavezu da usvoji mehanizam koordinacije. U opticaju je, rekao je Šarović, bilo posljednjih godina i mjeseci nekoliko varijanti.

"Posljednji koji je prihvaćen na Savjetu ministara BiH je najmanje deset dana čekao na objavu u Službenom glasniku BiH i to je bila na neki način misterija, je li bila ili nije neka zatvorena ili tajna sjednica u javnosti. Apsolutno ne, bila je redovna rasprava na Savjetu ministara BiH, ali je taj dokument poslužio kao draft za razgovore sa entiteima. Jer, mehanizam koordinacije ima punog smisla ako bude prihvaćen od svih u BiH. Otuda su praktično na noge u Banjaluku išli predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić. Tokom boravka u Banjaluci Zvizdića nije se razgovaralo o kreditu MMF-a nego je na dnevnom redu bio mehanizam koordinacije", naveo je Šarović.

Mehanizam koordinacije, tvrdi Šarović, Republici Srpskoj je bio upućen i službeno sa zahtjevom da se u što kraćem vremenu, a najdalje sedam dana, očituju ako ima bilo kakvih primjedbi.

"Bilo kakva primjedba iz Republike Srpske bi bila prihvaćena u mehanizmu koordinacije, ali bilo kakav komentar i odgovor nije stigao iz Republike Srpske. Iz Federacije BiH na ovakav prijedlog nije stigla primjedba jer su sa istim dokumentom saglasni. I sada ovaj dokument ostaje uvijek otvoren za bilo koju primjedbu u njenom sadržaju ukoliko dođe od entiteta i Brčko distrikta i Savjet ministara u ovakvoj ulozi u kakvoj jeste će te stvari prihvatiti. U odnosu na dokument koji je do sada bio u opticaju, napredak je napravljen po pitanju kantona. Napravljen je suštinski dogovor da se ovlaštenja kantona riješe na takav način da mogu da učestvuju u ovoj koordinaciju u procesu do kraja, ali samo po onim pitanjima koja se tiču izvornih nadležnosti kantona. To je dio jednog šireg dogovora između federalnih partnera i dio koji mi pozdravljamo i na bilo koji način ne smeta ni predstavnicima Srba ni Republici Srpskoj", rekao je Šarvić.

Utvrđeni mehanizma, navodi Šarović, daje svaku mogućnost zaštite svakom od naroda i entiteta, jer se sve odluke donose konsenzusom. Ali, poručio je, "ovaj mehanizam ne daje dovoljno prostora za opstrukciju".

"Možda je u tome problem. Što se tiče mehanizma koordinacije, u izjavama pojedinih zvaničnika govorilo se kako će interese entiteta i naroda zastupati predstavnici Savjeta ministara BiH. Da, u Vijeću za stabilizaciju predstavnici BiH su članovi Savjeta ministara BiH iz sva tri naroda. To nije pitanje mehanizma koordinacije nego je to pitanje uređeno SSP-om. Mi nismo u mogućnosti da mijenjamo SSP. Očito da je nekom drugom to zasmetalo što je taj mehanizam riješen na takav način. Taj način predstavljanja nije moguće razriješiti", smatra Šarović.

Naglasio je da mehanizam koordinacije nije savršen, te da on svakako može da bude dobar, ali smatra da su u njemu sadržani svi elementi koji su bili u dostignutom konsenzusu po mehanizmu koordinacije u 2013. godini, s tim što su svi unutar zemlje preuzeli obavezu da će u njega ugraditi novu strukturu iz SSP-a koji je stupio na snagu juna 2015. godine.

"U njemu se ne nalazi bilo šta drugo. Bilo kakvu konkretnu primjedbu na mehanizam koordinacije, spreman sam o njoj da razgovaram, ali je nisam čuo. Očito da ovdje nema spremnosti da idemo naprijed i da svi unutar zemlje podržimo ovaj današnji trenutak i predaju aplikacije. Nisam pomenuo bilo kakvu ružnu riječ. Govor mržnje koji se čuje posljednjih sedmica smatram da treba napustiti. On ne treba da bude vokabular ljudi koji vode ovu zemlju. Od njih se očekuje nešto sasvim drugo. Mi se moramo okrenuti procesu saradnje i dogovaranja, kako u okviru institucija u BiH tako i u okviru entiteta", naveo je Šarović.

Govoreći o pregovorima oko adaptacije SSP-a, Šarović je naveo kako je "u nekoliko navrata govorio da je potpuno neizvjesno koliko će oni da traju".

"Ako bi pitali samo mene do onog trenutka dok se ne uvaži minimum zahtjeva BiH. Ja zastupam da to nije samo da dođete i potpišete adaptaciju, kako to neki drugi traže. To sam rekao i svakom predstavniku koji je dolazio kod mene. Primio sam najmanje pet-šest ambasadora u posljednjih petnaest dana, razgovarao sa šefom Delegacije EU u BiH, te ključnim čovjekom zaduženim za Balkan u EK. Rekao sam: mi želimo da u ovom procesu prođemo najbolje, a vaš interes je da sve dobijete sa carinom nula. Ali, to je vaš interes, naš je da sa carinom nula BiH primi što manje roba. Oni koji su zaduženi za predaju aplikacije rade svoj dio posla, ali ja sam ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i trenutno se ponašam u skladu sa politkom koja se vodi i koja je kreirana u Predsjedništvu BiH. Ukoliko neko drugi promijeni politiku i pregovaračku poziciju, to je već nešto sasvim drugo. U ovakvoj situaciji, mi jednostavno gledamo da obezbijedimo najbolju poziciju za BiH", poručio je Šarović.

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

drzavatz

15.02.2016 16:32

jedan od rijetkih politicara koji rade za dobrobit obicnog gradjana. samo naprijed gosp. Sarovicu

ODGOVORITE
Name

Михаили Микић

15.02.2016 16:49

Од лопова који су међу вама народ у Босни неможе нико да заштити, него се морате сами заштити тако што ћете престати красти и закидати један од другога!

Name

Miki

15.02.2016 17:24

Mirko je gospodin covek i dostojan je funkcije koju obavlja. RESPEKT GOS SAROVICU

Name

oo7

15.02.2016 16:39

Jedan od rijetkih Srba,Koji su za EU.

ODGOVORITE
Name

dragan

15.02.2016 16:42

Vi gospodine Šaroviću u dijelu teksta kažete da je Mehanizam koordinacije draft (na srpskom jeziku - nacrt). Pa kako je onda moguće da se taj nacrt objavljuje u Službenom glasniku (ili kako se već zove). Takođe, u dijelu teksta kažete "ovaj mehanizam ne daje dovoljno prostora za opstrukciju", a opstrukcija prema dosadašnjim iskustvima je sve ono što ne odgovara srpskom narodu. Imam osjećaj da je Savjet ministara ipak sebe nametnuo kao arbitra što nije dobro, a nije ni po Ustavu BiH.

ODGOVORITE
Name

vrs

15.02.2016 17:51

Ajd sad fino tacno citiraj sta kaze ustav i u kom dijelu je neustavno!

Name

U PAMET SERBI

15.02.2016 16:51

OVO JE PITANJE KOJE IZISKUJE KONSENZUS NAJUMNIJIH GLAVA SERBSKIH A NE DA POLITICARI , O KOJIMA IMAM JAKO LOSE MISLJENJE , NPR DANAS SPIRIC, IZ SVOJIH SITNOSOPSTVENICKIH RAZLOGA.GURAJU ODREDENE STAVOVE. SUMNJAM U EU U AMERIKU A POSEBNO U BRACU HRVATE I MUSLIMANE OVO SE.DESILO PREBRZO I UNILATERALNO OVO NIJE DOBRO .....

ODGOVORITE
Name

realista

15.02.2016 17:39

Ovo je pravi politicar. Respekt

ODGOVORITE
Name

Meša

15.02.2016 18:44

Svaka čast gos.Šaroviću,kamo sreće da vas više takvih.Radiš za sve narode u ovoj napaćenoj zemlji.Bošnjak sam al si mi jedan od najdražih političara u BiH.Samo naprijed kočničare pod noge bacite,pomzite ovim napaćenim narodima.Sretno BiH u bolju budućnost .

ODGOVORITE