НАТО интеграције и улога СНСД-а

4.2.2016. године потпредсједник СНСД-а Марко Видаковић у свом саопштењу за јавност рекао је да је изјава министра иностраних послова БиХ, Игора Црнадка, приликом његове посјете Бугарској, о томе да је стратешки циљ БиХ улазак у НАТО савез, у најмању руку скандалозна, али и да је додатна потврда да представници тзв. Савеза за промјене једно причају грађанима у Републици Српској, а нешто сасвим друго раде, али и говоре представницима међународне заједнице. Он је додао и да СНСД никада неће дозволити да грађани Српске буду изманипулисани и преварени.

Босна и Херцеговина 12.02.2016 | 22:51
НАТО интеграције и улога СНСД-а

Међутим, редакција Фронтала побринула се да објави и појасни комплетну историју атлантских интеграција РС и БиХ, као и да утврди ко тачно сноси одговорност за овај процес, те ко једно прича а друго ради.

Преговори о НАТО интеграцијама БиХ почињу 2006. године у децембру, када је БиХ приступила НАТО програму Партнерство за мир, чиме је започета званична сарадња са алијансом. Тада је на власти била коалиција СНСД-ДНС-СП, а премијер Републике Српске био Милорад Додик. Иста власт је сачињавала и већину у Савјету министара БиХ, али и већину у Представничком дому.

Након овога, доста је учињено на процесу атлантских интеграција. Скоро све институције БиХ су укључене у процес, сарадња са НАТО-ом се интензивирала у свим доменима безбједности (економској, транспортној, информационој и тд.), а не само у домену војно – одбрамбеног сектора. Савјет министара, на чијем челу се тада налазио СНСД-ов кадар Никола Шпирић, формирао је НАТО координациони тим, чији је задатак био координација министарстава и агенција приликом преговора са НАТО институцијама. У истом овом периоду, БиХ је ратификовала Споразум о статусу снага (СОФА) са НАТО-ом и потписала Споразум о сигурности информација са алијансом.

Након позива у Интензивирани дијалог и овај процес започиње, а до фебруара 2009. године обављене су консултације по поглављима (политичка економска, безбједносна, одбрамбена и многа друга питања). Затим је делегација предсједништва БиХ коју су чинили: Радмановић (СНСД), Силајџић (СзБиХ) и Жељко Комшић (СДП БиХ), исте године у Бриселу званично предала захтјев за Акциони план за чланство (МАП) генералном секретару Андерсу Расмусену, што представља посљедњу фазу структуралног дијалога прије чланства у НАТО савезу.

Сјеверноатлантски савез одлучио је да 2010. да прими БиХ у Акциони план.

У оквиру ИПАП БиХ је током 2013. године (када је власт и у РС и на бх. нивоу чинио СНСД са коалиционим партнерима) наставила реализовати активности везане за период 2011.-2013., претходно договорене и усаглашене са НАТО-ом. Након израде процјене степена имплементације ИПАП БиХ 2011.-2013., НАТО Политички комитет је оцијенио да је Босна и Херцеговина успјешно имплементирала ИПАП БиХ 2011.-2013., након чега су отпочеле припреме за израду новог документа за период 2014.-2015.

Сада ћемо навести и неколико изјава бивше замјенице министра иностраних послава БиХ Ане Тришић – Бабић, која је уједно и истакнути члан СНСД-а.

5.6.2014. – Ана Тришић - Бабић појашњава зашто је улазак у НАТО стратешки циљ БиХ:

“Ако БиХ не пронађе своје мјесто у ширем геополитичком механизму интеграција, ова земља ће засигурно остати само полигон за одмјеравање различитих интереса великих сила. Заостајање на путу евроатлантских интеграција значи заостајање на путу реформи и одржавање фокуса на националистичкој реторици, а мање на стварним реформама.”

14.3.2014. "Према НАТО-у се иде. Сва та војна имовина је означена, и оно што ја врло често истичем и подсјећам, кад неко нови дође у Босну и Херцеговину и сви на неки начин слично мисле, да неко неће да Босна и Херцеговина уђе у НАТО, а то апсулутно није тачно.”

5.3.2015. “БиХ треба постати чланица НАТО, али не само из разлога што нам чланство у НАТО гарантује унутрашњу стабилност, или што нам је потребан НАТО „сигурносни кишобран“, него што се ће прилагођавањем стандардима и вриједностима које заговара НАТО, БиХ постати савремена држава, држава у којој је демократија, владавина права и поштовање људских права трајна категорија, држава са малим и модерно опремљеним оружаним снагама којим доминира демократски надзор, која ће сарадњом са сусједима изграђивати своју трајну сигурност и активно доприносити стабилности региона а самим тим недјељивости евро-атлантског подручја мира и сигурности.“

Извор: Фронтал.ба

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

за Марка

12.02.2016 12:05

Е ето ти Марко па ти иди у Варсавски пакт... УПС. Он не постоји колико оно вец година???? Сто ли???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејо

13.02.2016 01:05

Ко је Марко????

Name

дон Кихот

12.02.2016 12:48

Шта ти јадна била знаш о томе, сем да млатиш о НАТО-у и њиховим стандардима...разорили су земљу ,побили људе,затровали земљу осиромашеним уранијумом, а сад требамо пљескат,клекнут и по.ушит...можда ти и такви то можете,али србин и српски борац,човјек и домаћин имао је и има своје достојанство,историју,традицију и љубав према својој отаџбини и народу, а ви багро недојебана дали би сте све да се увучете у гу.ицу и опљачкате све што се опљачкати да...ништа ,баш ништа вам није свето,па ни оне жртве које су животе изгубили на Озрену,Мајевици и Козари...Срам вас било...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Дон Кихот

12.02.2016 14:31

А ста су Руси радили по Мадјарској и Пољској и Цехословацкој? Исли тенковима на студенте. Ти Дон Кихот не јурисај на вјетрењаце, вец на фенове за косу

Name

Хм

12.02.2016 12:49

Ала неке коке своју добро уновче.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

12.02.2016 13:04

Багра лоповска би сада да се сакрије иза леђа Савеза за промјене ,болесна црвена секта више не зна шта ради .Све у затвор, па нек се тамо договарају, само далеко од очију овог јадног народа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

12.02.2016 13:15

Услов за еуро интеграције и БиХ и Србије це сигурно бити и атланске интеграције односно приступање Нато пакту.Потписивињем уговора о стабилизацији и придрузивању са Еу БиХ је запоцела процес придрузивања Европској Унији,исто потписивањем партнерства за мир БиХ а и Србија су на одреден нацин отворили процес приступања Нато пакту.Ради се о процесима на којима треба радити и о којима треба разговарати јер ми немоземо нити смијемо бити изоловани од Европске Уније.Наравно полазеци од националних интреса и геополитицких кретања у свијету БиХ одлуку о приступању Нато пакту треба да донесе на основу својих а не нецијх других интереса.Користити ово питање у дневнополитицке сврхе и врсити етикетирања типа патриота или издајника унутар Републике Српске је депласирано будуци да постоји политицки концензус да се конацна одлука по овом питању усагласи са Србијом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

12.02.2016 13:23

Све се ово зна...

ОДГОВОРИТЕ
Name

глупост

12.02.2016 14:58

О дјетету из вртица се не мозе расправљати који факултет це заврсити. Стога је за БиХ рано улазити у Нато или Еу, док не видимо да ли предсколски систем абсолвиран. БиХ је дијете које треба да уци најприје слова и бројеве..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгутин

12.02.2016 15:15

Марко је заборавио да постоји Интернет и на њему архиве. Или мозда и не зна да Интернет постоји, он јос увијек користи факс масину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мило тило

13.02.2016 06:46

Фале нам само ови нато кољаци који су нас бомбардовали осиромасеним уранијом да нас докрајце и да нам увезу арапе да нас кољу ко и 92 кад су заједно нас убијали са исламистима које је америка увезла

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ах ти политицари

13.02.2016 06:58

Сто би рекао господин Војо Сесељ"дзаба се трте,бице како газда казе".

ОДГОВОРИТЕ