NATO integracije i uloga SNSD-a

4.2.2016. godine potpredsjednik SNSD-a Marko Vidaković u svom saopštenju za javnost rekao je da je izjava ministra inostranih poslova BiH, Igora Crnadka, prilikom njegove posjete Bugarskoj, o tome da je strateški cilj BiH ulazak u NATO savez, u najmanju ruku skandalozna, ali i da je dodatna potvrda da predstavnici tzv. Saveza za promjene jedno pričaju građanima u Republici Srpskoj, a nešto sasvim drugo rade, ali i govore predstavnicima međunarodne zajednice. On je dodao i da SNSD nikada neće dozvoliti da građani Srpske budu izmanipulisani i prevareni.

Bosna i Hercegovina 12.02.2016 | 22:51
NATO integracije i uloga SNSD-a

Međutim, redakcija Frontala pobrinula se da objavi i pojasni kompletnu istoriju atlantskih integracija RS i BiH, kao i da utvrdi ko tačno snosi odgovornost za ovaj proces, te ko jedno priča a drugo radi.

Pregovori o NATO integracijama BiH počinju 2006. godine u decembru, kada je BiH pristupila NATO programu Partnerstvo za mir, čime je započeta zvanična saradnja sa alijansom. Tada je na vlasti bila koalicija SNSD-DNS-SP, a premijer Republike Srpske bio Milorad Dodik. Ista vlast je sačinjavala i većinu u Savjetu ministara BiH, ali i većinu u Predstavničkom domu.

Nakon ovoga, dosta je učinjeno na procesu atlantskih integracija. Skoro sve institucije BiH su uključene u proces, saradnja sa NATO-om se intenzivirala u svim domenima bezbjednosti (ekonomskoj, transportnoj, informacionoj i td.), a ne samo u domenu vojno – odbrambenog sektora. Savjet ministara, na čijem čelu se tada nalazio SNSD-ov kadar Nikola Špirić, formirao je NATO koordinacioni tim, čiji je zadatak bio koordinacija ministarstava i agencija prilikom pregovora sa NATO institucijama. U istom ovom periodu, BiH je ratifikovala Sporazum o statusu snaga (SOFA) sa NATO-om i potpisala Sporazum o sigurnosti informacija sa alijansom.

Nakon poziva u Intenzivirani dijalog i ovaj proces započinje, a do februara 2009. godine obavljene su konsultacije po poglavljima (politička ekonomska, bezbjednosna, odbrambena i mnoga druga pitanja). Zatim je delegacija predsjedništva BiH koju su činili: Radmanović (SNSD), Silajdžić (SzBiH) i Željko Komšić (SDP BiH), iste godine u Briselu zvanično predala zahtjev za Akcioni plan za članstvo (MAP) generalnom sekretaru Andersu Rasmusenu, što predstavlja posljednju fazu strukturalnog dijaloga prije članstva u NATO savezu.

Sjevernoatlantski savez odlučio je da 2010. da primi BiH u Akcioni plan.

U okviru IPAP BiH je tokom 2013. godine (kada je vlast i u RS i na bh. nivou činio SNSD sa koalicionim partnerima) nastavila realizovati aktivnosti vezane za period 2011.-2013., prethodno dogovorene i usaglašene sa NATO-om. Nakon izrade procjene stepena implementacije IPAP BiH 2011.-2013., NATO Politički komitet je ocijenio da je Bosna i Hercegovina uspješno implementirala IPAP BiH 2011.-2013., nakon čega su otpočele pripreme za izradu novog dokumenta za period 2014.-2015.

Sada ćemo navesti i nekoliko izjava bivše zamjenice ministra inostranih poslava BiH Ane Trišić – Babić, koja je ujedno i istaknuti član SNSD-a.

5.6.2014. – Ana Trišić - Babić pojašnjava zašto je ulazak u NATO strateški cilj BiH:

“Ako BiH ne pronađe svoje mjesto u širem geopolitičkom mehanizmu integracija, ova zemlja će zasigurno ostati samo poligon za odmjeravanje različitih interesa velikih sila. Zaostajanje na putu evroatlantskih integracija znači zaostajanje na putu reformi i održavanje fokusa na nacionalističkoj retorici, a manje na stvarnim reformama.”

14.3.2014. "Prema NATO-u se ide. Sva ta vojna imovina je označena, i ono što ja vrlo često ističem i podsjećam, kad neko novi dođe u Bosnu i Hercegovinu i svi na neki način slično misle, da neko neće da Bosna i Hercegovina uđe u NATO, a to apsulutno nije tačno.”

5.3.2015. “BiH treba postati članica NATO, ali ne samo iz razloga što nam članstvo u NATO garantuje unutrašnju stabilnost, ili što nam je potreban NATO „sigurnosni kišobran“, nego što se će prilagođavanjem standardima i vrijednostima koje zagovara NATO, BiH postati savremena država, država u kojoj je demokratija, vladavina prava i poštovanje ljudskih prava trajna kategorija, država sa malim i moderno opremljenim oružanim snagama kojim dominira demokratski nadzor, koja će saradnjom sa susjedima izgrađivati svoju trajnu sigurnost i aktivno doprinositi stabilnosti regiona a samim tim nedjeljivosti evro-atlantskog područja mira i sigurnosti.“

Izvor: Frontal.ba

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

za Marka

12.02.2016 12:05

E eto ti Marko pa ti idi u Varsavski pakt... UPS. On ne postoji koliko ono vec godina???? Sto li???

ODGOVORITE
Name

Dejo

13.02.2016 01:05

Ko je Marko????

Name

don Kihot

12.02.2016 12:48

Šta ti jadna bila znaš o tome, sem da mlatiš o NATO-u i njihovim standardima...razorili su zemlju ,pobili ljude,zatrovali zemlju osiromašenim uranijumom, a sad trebamo pljeskat,kleknut i po.ušit...možda ti i takvi to možete,ali srbin i srpski borac,čovjek i domaćin imao je i ima svoje dostojanstvo,istoriju,tradiciju i ljubav prema svojoj otadžbini i narodu, a vi bagro nedojebana dali bi ste sve da se uvučete u gu.icu i opljačkate sve što se opljačkati da...ništa ,baš ništa vam nije sveto,pa ni one žrtve koje su živote izgubili na Ozrenu,Majevici i Kozari...Sram vas bilo...

ODGOVORITE
Name

re Don Kihot

12.02.2016 14:31

A sta su Rusi radili po Madjarskoj i Poljskoj i Cehoslovackoj? Isli tenkovima na studente. Ti Don Kihot ne jurisaj na vjetrenjace, vec na fenove za kosu

Name

Hm

12.02.2016 12:49

Ala neke koke svoju dobro unovče.

ODGOVORITE
Name

Василије

12.02.2016 13:04

Багра лоповска би сада да се сакрије иза леђа Савеза за промјене ,болесна црвена секта више не зна шта ради .Све у затвор, па нек се тамо договарају, само далеко од очију овог јадног народа!

ODGOVORITE
Name

Osvit

12.02.2016 13:15

Uslov za euro integracije i BiH i Srbije ce sigurno biti i atlanske integracije odnosno pristupanje Nato paktu.Potpisivinjem ugovora o stabilizaciji i pridruzivanju sa Eu BiH je zapocela proces pridruzivanja Evropskoj Uniji,isto potpisivanjem partnerstva za mir BiH a i Srbija su na odreden nacin otvorili proces pristupanja Nato paktu.Radi se o procesima na kojima treba raditi i o kojima treba razgovarati jer mi nemozemo niti smijemo biti izolovani od Evropske Unije.Naravno polazeci od nacionalnih intresa i geopolitickih kretanja u svijetu BiH odluku o pristupanju Nato paktu treba da donese na osnovu svojih a ne necijh drugih interesa.Koristiti ovo pitanje u dnevnopoliticke svrhe i vrsiti etiketiranja tipa patriota ili izdajnika unutar Republike Srpske je deplasirano buduci da postoji politicki koncenzus da se konacna odluka po ovom pitanju usaglasi sa Srbijom.

ODGOVORITE
Name

Da

12.02.2016 13:23

Sve se ovo zna...

ODGOVORITE
Name

glupost

12.02.2016 14:58

O djetetu iz vrtica se ne moze raspravljati koji fakultet ce zavrsiti. Stoga je za BiH rano ulaziti u Nato ili Eu, dok ne vidimo da li predskolski sistem absolviran. BiH je dijete koje treba da uci najprije slova i brojeve..

ODGOVORITE
Name

Dragutin

12.02.2016 15:15

Marko je zaboravio da postoji Internet i na njemu arhive. Ili mozda i ne zna da Internet postoji, on jos uvijek koristi faks masinu.

ODGOVORITE
Name

milo tilo

13.02.2016 06:46

Fale nam samo ovi nato koljaci koji su nas bombardovali osiromasenim uranijom da nas dokrajce i da nam uvezu arape da nas kolju ko i 92 kad su zajedno nas ubijali sa islamistima koje je amerika uvezla

ODGOVORITE
Name

Ah ti politicari

13.02.2016 06:58

Sto bi rekao gospodin Vojo Seselj"dzaba se trte,bice kako gazda kaze".

ODGOVORITE