Љешником против депресије

Коштуњаво воће је изузетно богато омега 3 и омега 6 масним киселинама. Посебно се препоручује деци, спортистима, али и старијима јер спречава срчани удар

Здравље 11.02.2016 | 13:30
Љешником против депресије

Код лешника је све лековито - кора, лишће, цветне ресе и плод. Због тога је ово коштуњаво воће (Цорyлус авеллана) одувек било омиљено, нарочито у доба Римљана. Они су леску и култивисали, пошто је на ове просторе донета са северне обале Турске. Сматрало се да је лешник симбол мудрости, када би обилато родио, очекивали су дугу и хладну зиму, а наредне године много беба. Највећи произвођачи у свету су Турска Италија, Шпанија, Грчка, САД.

Језгро лешника је богато драгоценим састојцима, уља има чак 70 процената, а у већим количинама присутне су беланчевине (хидролизом се издвајају аминокиселине), угљени хидрати, шећер, минералне материје, витамин Е, Б- ситостерол, целулоза... Садржи и витамине Б групе, посебно Б1 и Б6, који су важни за мишићну масу и енергију, рад мозга и нервни систем. Ако се уносе у довољној количини, спречавају депресију, па се зато лешник нарочито препоручује трудницама да би је избегле после порођаја, када се чешће јавља.

Лешник је јак антиоксиданс јер садржи фенолна једињења, у свежим цветним ресама и лишћу налазе се огромне количине витамина Ц, а у кори и лишћу драгоцени катехински танини. Цветне ресе, кора и лишће се користе у превенцији и лечењу жутице, упале плућа и ниског притиска.

Попут сваког биљног плода, ни лешник не садржи холестерол. Али, за разлику од других, има састојке који смањују ниво холестерола у крви. Омега 3 и омега 6 масне киселине из овог воћа одржавају виталност организма. Због обиља магнезијума, фосфора, цинка, бакра, гвожђа, калцијума, сматра се једном од нутритивно највреднијих намирница.

У народној медицини се од њега прави чај за облоге, које се стављају на отворене ране настале због проширених вена на ногама. Исти чај се користи и против хемороида, а препоручује се и против дијареје. Заједно са бадемом, пистаћима и орасима, снажно спречава срчане тегобе и чува кардиоваскуларни систем.

Велика нутритивна и дијетотерапеутска вредност доприноси томе да је све више заступљен у кондиторској индустрији. У енергетском смислу је на врху намирница, па се препоручује деци и младима, спортистима, али старијим особама за одржавање виталности и спречавања срчаног удара.

Новости

 

Коментари / 0

Оставите коментар