БиХ има софтвер за шпијунирање Вајбера?

Након што је истрага о покушају набавке шпијунског софтвера у Хрватској прерасла у обавјештајни скандал у сусједној земљи, поново су у фокусу наводи "Викиликса" да БиХ посједује савремену опрему за контролу комуникација, помоћу које је могуће "провалити" чак и у апликације попут Вајбера, Скајпа и Вотсапа!

Босна и Херцеговина 10.02.2016 | 12:10
БиХ има софтвер за шпијунирање Вајбера?

Према подацима које су објавили поједини хрватски медији, Обавјештајно-безбједносна агенција Хрватске (СОА) намјеравала је да од италијанске компаније "Хакинг тим" купи информатички систем који омогућује потпуно праћење свих комуникација, те надзор и озвучење особа и просторија, а такве ресурсе у региону, наводно, посједују само БиХ и Србија.

"У овом тренутку хрватске обавјештајне службе нису у могућности да надзиру комуникацију путем Вајбера, Вотсапа или Скајпа, али могу да дођу до жељених података у сарадњи са пријатељским обавјештајним службама. Софтвер који омогућује прислушкивање ових платформи у окружењу посједују обавјештајне службе Србије и БиХ", тврде за хрватске медије извори из тамошњих безбједносних структура.

Из Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ нису жељели да коментаришу те наводе, нити су одговорили на наш допис упућен директору Осману Мехмедагићу о могућности да посједују софтвер италијанске компаније "Хакинг тим", што руши овдашње митове о Вајберу, који код конспирацији склоних политичара и бизнисмена у Републици Српској и ФБиХ слови за једину опцију апсолутно безбједну од шпијунирања.

Тестна верзија

Међутим, на сајту "Викиликса" објављена је електронска пошта између Масимилијана Лупија, представника поменуте италијанске компаније, и извјесног Дарија Селимагића, представника фирме "Алфатек груп" са сједиштем у Загребу, преко које су продавани шпијунски софтвери и опрема. У преписци Лупи се интересовао "какви су утисци Граничне полиције БиХ о тестној верзији" која им је дата. Селимагић му је затим одговорио да су "потенцијални купци веома задовољни", али да је спорна цијена.

"Сада планирамо да систем понудимо ОБА. Највећи проблем је ситуација у БиХ у погледу буџета, али константно радимо са њима и водимо рачуна о овом потенцијалном тржишту", наводи се у једној од порука у које је Пресс имао увид.

Строге процедуре

Стручњак за безбједност, професор Драгомир Кесеровић, за Пресс је објаснио да није сигуран да ли бх. агенције имају ову опрему, али сматра да такав систем највјероватније постоји унутар БиХ.

"Детаљи који се јавно објављују, а речени су тајно, у затвореним круговима и током повјерљивих разговора, показују да се све комуникације у БиХ надзиру. Међутим, ми не можемо рећи да Босна и Херцеговина има тај систем, али можемо да кажемо да он вјероватно постоји у БиХ. Стране службе и међународне обавјештајне снаге које су биле овдје почеле су да увозе такву технику за своје потребе. У почетку су вршили надзор само фиксне, касније мобилне телефоније, а сада и свих могућих других комуникација. Несумњиво постоје техничка средства у БиХ којима се то надзире", рекао је наш саговорник.

Кесеровић сматра да је у питању "моћан систем" који је прескуп за буџет Републике Српске, а вјероватно и за БиХ.

"Да би се професионална техника легално набавила, процедуре су изузетно строге. Сви који имају ексклузитивитет да управљају обавјештајно-безбједносним сектором нису вољни да то препусте било коме и било када", закључио је Кесеровић.

Откривен идентитет чак седам агената!

Хаковани мејлови компаније од које је хрватска СОА намјеравала да купи софтвер за прислушкивање открили су низ врло повјерљивих података, те су на "Викиликсу" процуриле информације о функционисању ове хрватске службе, као и имена и презимена седам тајних агената, објавио је јуче "Јутарњи лист". У дописима су изнесени и осјетљиви подаци о буџету СОА и приоритетним пројектима, а објављени су и подаци од виталне важности за националну безбједност Хрватске.

Извор: Пресс

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

дон Кихот

10.02.2016 11:17

Баш би ме чудило да нам и то не контролишу...узмите све, мало вам било...

ОДГОВОРИТЕ
Name

бег

10.02.2016 11:35

Па и треба да има!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеница

10.02.2016 11:37

Радонцицу су хаковали вибер

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чудра

10.02.2016 11:39

Стварно нам је памћење као код кленова! Па, побогу, народе заборавни, прије продаје "Телекома Српске" су на РТРС-у били тадашњи директор Телекома и неки чиновник ОЕБС-а и заједнички саопштили како је од ЕУ добијена донација у високој технологији и софтверу који је инсталисан на систем Телекома, а служиће за праћење свих видова комуникација, како су тада рекли, "због опште безбједности грађана". Рекли су и да је укупна вриједност свега нешто око 3 милиона евра и да је то Телеком морао да прихвати да не би изгубио лиценцу за рад. ТАЧКА! И сад нам треба Викиликс јавити да и код нас "највјероватније има" та технологија! Е, вала, баш смо од пола памети! Мамлази остају мамлази и онда нас треба још више дрндати и завртати уши!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аднан

10.02.2016 12:46

Одличан коментар! Али народ све заборавља...

Name

комсија

10.02.2016 11:44

На срецу, јос увијек постоје службе које раде свој посао. Додуше, на њиховим челним мјестима су данас страначки подгузачи. Медјутим кад тад, ће те службе бити као што су некада биле, па ће сви одговарати за своје недјела. Неко лично, некоме дјеца и унуци. Зато оне и треба да прислукује све, па цак и сами себе прислускују. И ту нема ниста лоше. Ко је поштен, нема чега да се плаши.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НН

10.02.2016 11:47

Инсталирате Блацкберрy мессенгер И мирни. Криптовано, сигурно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чудра

10.02.2016 11:55

Ништа данас није криптовано и сигурно! Једини начин комуникације који носи најмањи ризик је "у 4 ока", и то не ријечима, него плајвазом и хартијом, која се спаљује чим супротна страна у себи прочита шта му желиш саопштити. Мада, и то је врло ризично, јер кажу да тајна престаје бити тајном у тренутку када сазнају двије главе.

Name

Ре Цудара

10.02.2016 12:36

Сигуран ј и разговор гдје је појачана музика. Сто се тиче Вибера тај софтвер, један од његових твораца је Израелац који је некад програмирано софтвере којим је ЦИА прикупљала податке. Тај лик заједно са једним Бјелорусем има компанију чије је сједиште на Кипру и они су творци Вибера. Ето толико о његовој сигурности...

Name

О чему ви

10.02.2016 11:51

Сваки вид комуникације је направљен због контроле становништва. У томе им помазу све картице од банковних па надаље. Срећно у кориштењу данашњих "помагала"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глупости

10.02.2016 11:52

Ове апликације су криптоване и скоро се свакодневно ажурирају. Вјероватно су 'проваљиве' за НСА, али за убоге балканске кифла-државице...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

10.02.2016 12:55

Најсигурније у четири ока

ОДГОВОРИТЕ
Name

свима добро

10.02.2016 13:05

Нема ту никаквог хаковања него је свака та софтверска кућа дала америчкој ЦИА, Интерполу и осталим полицијама могућност да може да нагледа комуницирање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисхо Петковиц

10.02.2016 13:13

За шпијунирање Вибера не треба вам никакав специјална софтвер, само је потребан приступ мрежи (што они свакако имају). Да бисте то избјегли користите Фацебоок Месссангер (ссл екнриптован). Постоје и програми које је немогуће шпијунирати.То су програми који генеришу кључ за енкрипцију на телефону и не чувају га на серверу. Један од таквих програма, бесплатан отвореног кода је Сигнал Привате Мессангер и Снуден га је успјешно користио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

о чему ви

10.02.2016 13:47

Нигде везе то што пишеш. Свака крипција је направљена тако да се мозе и мора разбити тако да помоћи нема. једини начин да те не могу шпијунирати је да не користиш ништа од уредјаја(смарт телефоне,смарт телевизоре,рацунаре...)

Name

ре: о чему ви

10.02.2016 14:32

Прво бих се информисао па онда коментарисао. Али данас сам расположен па ћу ти пробати објаснити. Проблем Енигме као и свих симетричних енкриптовања је био емитовања кључа јер може бити пресретнут. 1977. Математичари са МИТ-а су осмисли асиметричну енкрипцију (РСА), познату као јавни и тајни кључ. Како то заправо ради? Узмете два проста броја и помножите их. Производ та два броја биће не-прост број и њега емитујете као јавни кључ, док факторе чувате као приватни кључ. Свако ко жели да Вам пошаље поруку шифроваће је вашим јавним кључем. Да би се дешифровала порука потребно је провјерити све факторизације јавног кључа. Ако ваш јавни кључ има преко сто цифара и најмоћнијм рачунарима требаће бар годину дана да провјере све просте факторизације Вашег кључа. Мисхо

Name

О чему ви

10.02.2016 21:51

Ајмо рећи да си управу. И да је скоро не могуће пробити крипцију. А засто пресретати податке кад већ постоје готове спремљене информације или у бази на серверу (што је највреватније јер се памти сваки клик миша) или на самим рачунарима. Тако да искрено и не видим сврху самог криптовања. Најбољи је примјер да европски парламентарци не смију да користе блекберије јер њихов месиндзер ради преко сервера у канади и не мозе се контролисати комуникација измедју парламентараца. (Демократија и слобода нема шта)

Name

ре: о чему ви

10.02.2016 22:55

Фора и јесте у томе ко генерише тајни кључ? Провукао сам то кроз преходни пост. Код вецине сервиса, кљуц генерисе сервер и вама додјељује, тд. власник сервера има неограничене могућности мониторинга података. Код тзв енд-то-енд енкриптованих комуникација сами генеришете тајни кључ. Сервер служи само "споји" крајње кориснике. Тд. Ко хоће сигурну комуникацију увијек може да се едукује.

Name

Мурга дрот

10.02.2016 13:32

Овако развијена земља да нема овај писљиви софтвер, па то би било ван сваке памети!

ОДГОВОРИТЕ