Из ВСТС ишли милиони фиктивним фирмама

Највише електронских налога за плаћање компанијама које је основао директор Балкан Инвестмент Банке Едвинас Навицкас извршене су са двије ИП адресе које припадају Високом судском и тужилачком савјету БиХ! Ријеч је о милионским износима који су по Навицкасовом налогу са ових ИП адреса пребациване повезаним правним лицима. Ово се, између осталог, наводи у записнику Републичког девизног инспектората о контроли БИБ-а који је у посједу пословног портала ЦАПИТАЛ.ба.

Босна и Херцеговина 10.02.2016 | 09:20
Из ВСТС ишли милиони фиктивним фирмама

Са рачунара ВСТС је 2012. године са више од 600 електронских налога који су имали потпис директора Навицкаса пребачени су милиони марака фиктивним фирмама које су служиле за извлачење новца из Балкан Инвестмент банке.

Оснивање „Кваска“, „Капиталних пројеката“, „Инегре“ и „Балканике“ организовао је сам Едвинас Навицкас! Директори ових друштава нису ништа радили, тако да нису ни долазили на посао. Они би с времена на вријеме, пише директорица Девизног инспектората Зорица Цвијановић, „потписали понеки документ који им је Навицкас слао курирском службом“, пише у Извјештају.

Надокнада за наведене услуге износила је 1.000 КМ. Једини изузетак био је Владимир Петровић који је мјесечну накнаду враћао особи која га је ангажовала за овај посао.

„Из изјава и е-маил преписке коју је менаџмент БИБ-а водио са књиговођом јасно је да је печатима компанија „Кваско“, „Капитални пројекти“, „Инегра“ и „Балканика“, као и ПИН и ТАН кодовима са комплетним привилегијама, неовлаштено и неограничено располагао управо Навицкас. Највише електронских налога за електронско плаћање са рачуна ових компанија долазило је поруком са двије ИП адресе које припадају Високом судском и тужилачком савјету“, написала је Зорица Цвијановић.

Са ИП адресе ВСТС извршено је чак 639 електронских налога за плаћање.

„…Очигледно је да је се ради о фалсификованим налозима, у смислу фалсификовања потписа налогодавца, као и у смислу лажно правног основа и наравно, недокументовани. Налог за конверзију средстава стиже БИБ-нетом пооруком с ИП адресе 217.23.199.10 ВСТС“, наводи се у једном дијелу Извјештају Девизног инспектора у којем се описује једна од трансакција пребацивања новца из БИБ на фиктивне фирме.

„.…Наведени кредити и премљени аванси, уз износ од 846,468 КМ од наплаћеног објекта, поменут у наставку текста, искоришћени су дана 28.06.2012. године за поврат кредита Интрахолд Цапитал у износ од 8.214.486 КМ. Електронски налог за наведену исплату стигао је са ИП адресе 217.23.199.10 ВСТС. Налогодавац наведеног посла је директор Банке...“, наводи се у Извјештају.

Цвијановић: Четири сокола уништила банку

Компанија „Балканика“ основана је 7. новембра 2003. године. Њен оснивач је била у јавности позната фирма „Балкал“ Бањалука преко које су „опране“ стотине милиона КМ тако што су Литванци вршили комплетан извоз финалних производа из Фабрике глинице „Бирач“. Кћерка фирма „Балканика“ је основана са капиталом од 50.000 КМ. 

Власник „Балканике“ 3. маја 2006. године постаје компанија „Цорп сyстем“ са Британских Дјевичанских острва, а двије године касније нови власник је „Монтраде“ из Вилмингтона. Промјена власника је извршена јер је „Балкал“ отишао у стечај и то због неплаћених милионских пореских обавеза. Дуг за неплаћене порезе био је већи од 11 милиона КМ.

„Балканика“ није пословала од 2005. до 2008. године. Укупни промет у 2007. години износио је 2.000 КМ. Акумулирани губитак био је 65.000 КМ, док су неизмирене обавезе по кредиту износиле 100.000 КМ. Иако „Балканика“ има катастрофално лоше финансијске показатеље, Банка јој одобрава кредит од 7,6 милиона КМ. У чек-листи БИБ-а захтјев за кредит води се као непотпун. Кредитна презентација није потписана и није на обрасцу, утврдила је девизна инспекција.

„Балканика“ кредитом БИБ-а купује 51.458.064 акција „Бирача“ по цијени 0,31 КМ. Балкан Банка је кредит „Балканици“ уплатила тек наредни дан, када су акције „Бирача“ биле јефтиније за 10 пфенига.

Укупна вриједност купљених акција износила је 15.951.994 КМ, а укупна обавеза „Балканике“ по наведеној куповини износила је 16 милиона КМ. Остатак средстава од 8,4 милиона КМ „Балканика“ је обезбиједила позајмицом коју им је одобрила фирма „Инпреxум“ из САД. Овај нерезидент је регистрован на поштанском боксу и заправо је прикривено повезано лице БИБ-а, утврдили су инспектори.

„Заједничко улагање им је било неопходно јер је Законом о банкама РС дозвољена максимална кредитна изложеност према једном клијенту 40 одсто капитала банке. У том тренутку то је 18,9 милиона КМ, што значи да је БИБ „Балканики“ одобрила максималан износ кредита од 7,6 милиона КМ. За преостали износ кредита ускачу пословни „пријатељи“ регистровани по поштанским боксовима. „Пријатељима“ ће уложена средства бити уредно враћена када БИБ ојача и максимална изложеност порасте на 15,7 милиона КМ. Кад се тај износ помножи са „четири сокола“ (Инегра, Кваско, Капитални пројекти и Балканика) добиће се износ од 62,8 милиона КМ“, записала је директорица Републичког девизног инспектората Зорица Цвијановић.

„Инпреxум“ одобрава „Балканици“ позајмицу од 8,4 милиона КМ и залаже своје акција „Бирача“ као обезбјеђење кредита који је „Балканика“ подигла код БИБ-а. „Балканици“ у помоћ прискачу још два нерезидента и позајмљују јој додатних 4,78 милиона КМ који су кориштени за враћање кредита БИБ-а. Сви кредити од нерезидената су добијени „на ријеч“.

„Сврха ове куповина акција „Бирача“ преко повезаног лица „Балканике“ јесте да се „Инпреxум“ извуче из „Бирача“, а да се губитак и обезвређење акција „Бирача“ пренесе на депоненте БИБ-а. УКИО Банкас и УКИО Банко Инвестицоне Групе оснивају друштва у оф-шор зонама и заједно са БИБ-ом их користе за преваре. Дојч банка 2009. године престаје да сарађује са БИБ-ом због сумње да пере паре“, пише Цвијановић.

Продали намјештај па изнајмили за дупло више

Један од примјера како се све извлачио новац из Балкан банке представља продаја намјештаја и рачунара који су послије „папрено“ изнајмљени, па поново купљени по знатно већој цијени од исте фирме.

„Балканика“ је до краја 2009. године нагомилала губитак од 1,5 милиона КМ. БИБ због тога продаје комплетан властити намјештај „Балканици“ за 806 хиљада КМ. Одмах наредни дан БИБ склапа уговор којим исти тај намјештај изнајмљује од „Балканике“ за 45 хиљада КМ. Годину дана касније „Балканика“ купује од БИБ-а и рачунарску опрему за 185.263 КМ. Наравно, „Балканика“ потом исту ту опрему изнајмљује БИБ-у!

Наредне године, у септембру, „Балканика“ опрему и намјештај продаје БИБ-у за 894.978 КМ (намјештај 638.096 КМ, рачунарска опрема 256.840 КМ). Укупна закупнина коју је „Балканика“ наплатила од БИБ-а износи 904.498 КМ. „Балканика“ је, другим ријечима, на овом послу зарадила 676.494 КМ, док је БИБ за исти износ оштећена.

Манипулације са РЦ „Шехер“

Надзорни одбор БИБ-а 2011. године одобрава нови оквирни кредит „Балканици“ од 8,5 милиона КМ за куповину имовине. Од наведеног износа кредита „Балканика“ од БИБ-а купује рекреативни центар „Шехер“ за 4,6 милиона КМ. Никада није дошло до коначне реализације посла, односно укњижења „Балканике“ као власника „Шехера“.

„Предсједник кредитног одбора БИБ-а Мирјана Чомић обавјестила је НО БИБ-а да кредитни ризичар није дао позитивно мишљење за овај кредит. Кредитни одбор је на инсистирање НО одобрио кредит. Из ове кредитне линије 3,3 милиона КМ у два електронска налога уплаћено је на рачун нерезидента „Интерхолд Цапитала“. Електронске налоге потписао је директор БИБ-а Навицкас“, пише директорица Републичког девизног инспектората.

Кредитни одбор и наредне, 2012. године одобрава нови кредит од 3,4 милиона КМ за куповину акција “Бирача” од „Интерхолд Цапитала“. Као обезбјеђење тог посла фиктивно је заложена имовина БИБ-а и то „Шехер“. „Балканици“ су уплаћени аванси од „Инегре“ (три милиона КМ) и „Кваска“ (милион КМ) за куповину некретнина, а према налазу инспектора девизног инспектората налози за пренос средстава су били очигледно фалсификовани. Налоге је фалсификовала Мирјана Чомић и Едвинас Навицкас који је био стварни налогодавац.

На 55. страни записника стоји и то да су Навицкас, Чомић, члан управе БИБ-а Жилвиниас Милеиус, директор „Цомплаин сектора“ Виталис Сапаговас, директор финансијске дивизије БИБ-а Делите Потелиунаите и чланови НО БИБ-а означени као „дружина која је организовано извлачила капитал Банке на рачуне повезаних лица у Укио Банкас и због тога увела БИБ у губитак изнад висине основног капитала“.

„Иста лица су грубо опљачкала депоненте БИБ-а за 30 милиона КМ у корист УБИГ-а и поменутих фиктивних фирми, основаних у оф-шор зонама. Када овоме додамо још 85.757 КМ извучених по основу услуга консалтинга „Приме“ из Штокхолм, као и губитак у пословању наведених комитената који је у потпуности кредитиран средствима БИБ-а од 3,9 милиона КМ, стижемо до укупне штете, само по овом основу, у износу од 34 милиона КМ“, закључила је Зорица Цвијановић.

Извор: Цапитал

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

п

10.02.2016 08:29

Шта се све радило и шта се још увијек ради са народним парама а народ нема појма,,,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кунем Се

10.02.2016 09:51

Као сто се путем ИП адреса мозе доци до власника компјутера, а тиме и до изврсилаца оцигледних кривицних дјела, тако се и преко оффсхоре компанија мозе доци до њихових власника. Тад би се тек открило ко у ствари стоји иза овог оцигледног криминала. Оффсхоре компаније, а ни било које друге, нису застицене тајносцу (као сто многи мисле), кад се у некој дрзави покрене судски поступак и кад суд преко познатих медјународних механизама затрази податке о власницима. Наравно, то никад нико није урадио, јер се зна до каквих фрапантних података би се том приликом досло. Не би ме изненадило да су прави власници или сувласници тих компанија и наси високопозиционирани политицари. Видјеце се ко су власници фирми на Кипру које имају концесије на многа наса природна богатства (руде, вода, итд.). Само да се покрену поступци и ти подаци затразе. Питање је хоце ли икад, као сто висе нико не прица о афери у Управи за индиректно опорезивање у коју је директно умијесан један бивси предсједавајуци Вијеца министара БиХ.

Name

Трула Висња

10.02.2016 10:11

Никад нецемо сазнати са цијег тацно компјутера из ВСТС су слати ти налози, и ко је тацно именом и презименом то радио. Засто? Једноставно зато сто ти који би то требали да провјере и сазнају (тузиоци, судије) су и постављени (а могу бити и смијењени) од тог истог ВСТС. Не могу да вјерујем да је и ВСТС умијесан у овај оцигледни криминал. Ако је то тацно, нема нам помоци.

Name

Перо

10.02.2016 10:48

Отварање и посједовање Оффсхоре није ниста нелегално.Данас се путем интернета врло брзо мозе отворити Оффсхоре фирма у било којој дрзави пореском рају. Ова пљацка нема везе са Оффсхор фирмама вец одвијала на други нацин преко повезаних фирми и трансферних цијана. О томе како се пљацкало преко повезаних фирми и трансферних цијена имас на теми Бирац на форуму мојновац.нет ...људи су о томе писали пре 10 год хттп://www.мојновац.нет/форуми/схоwтхреад.пхп?т=2877

Name

е

10.02.2016 08:30

ДАЛ´ НЕКО ЗНА ЈЕЛ´ И ОВО БАЈИНО "МАСЛО" ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јој

10.02.2016 08:31

Ста казе Миле да Игњац није крива за ове ствари.Иза ресетки те треба сто прије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нађе крпа закрпу

10.02.2016 09:32

Па шта рећи, смрад штити смрада.

Name

Ко?

10.02.2016 08:35

Ко је био адвокат ове банке?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стручњак

10.02.2016 08:42

Гдје су стручњаци за технолошки цриминал? Не може бити са адресе те И те, може се тачно утврдити са ког компјутера је урађено. Овако је аматерски ИП адреса из ВСТВ кад се може тачно утврдити који компјутер. А И ко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

10.02.2016 10:19

управо тако. знаци удјес у ходник и закацис се на WиФи и заврсис трансакцију...

Name

И ста даље....

10.02.2016 08:45

Засто се крију имена налогодаваца, цитавог ланца ове криминалне линије са цлановима НО и кредитног одбора. Засто не реци именом и презименом тај је налагао, тај је радио а ти и ти инспекцијски и правосудни органи су цутањем то омогуцили. Не верујем да смо ми толики билмези да су Литванци овде досли и опасли нас а ми све неуки и нисмо знали ста се збива,све за дзаба. Ало, ово се збивало 2011-те а сада је 16-та. Овако, трла баба лан...Афера мање висе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Папак држава

10.02.2016 08:49

Овдје долазе само криминалци којима се омогућава пљачка милионских износа. У дмеократским државама, влада пада за ситницу а овдје афера да ти памет стане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срце

10.02.2016 08:55

Кљуц свих криминалних радњи се вртио око Мирјане Чомић, која је на све спремна ради "каријере"

ОДГОВОРИТЕ
Name

фатално

10.02.2016 08:58

Ниција земља! Сва среца имамо цуваре Српске, Додика, Модика, Лалу и Милу.. Све фина српска имена.. Само напред у име насе дјеце и нихове дјеце. Вама је и дозивотна мала казна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

10.02.2016 09:08

Па да ли је ово могуце?Сигуран сам да ову дрзаву треба или растурити па да ради ко ста хоце или опет да нас неко окупира.Ово је да не повјерује цовјек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неваљала

10.02.2016 09:42

Цомицка, И твоје је досло. Нисам осветољубива, али се радујем сто је тако. Сј..ала си мене, а сад ја уз кафицу гледам како се копрцас

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВСТВ

10.02.2016 09:52

Ко је био у вств из републике српске у том периоду који адвокат, који предсједник вств. Обичан грађанин ни радник није могао ово радити. А ко су били адвокати банке

ОДГОВОРИТЕ
Name

вупер

10.02.2016 09:58

Ста се пара обрце у овој дрзави, то на једном месту а лолико има тога. Ми смо Куваит, нафтаси су за нас мале беба

ОДГОВОРИТЕ
Name

вито корлеоне

10.02.2016 10:29

МИРЈАНА ЦОМИЦ ЗАВРСИЛА ДВА ФАКУЛТЕТА ЗА ВРИЈЕМЕ ДОК ЈОЈ ЈЕ ОТАЦ БИО ДЕКАН СУМАРСКОГ ФАКУЛТЕТА У БАЊА ЛУЦИ ,АКО СЕ НЕВАРАМ. СВАКА ЦАСТ УСПИЈЕЛА ЈЕ У БАЊА ЛУЦИ НАПРАВИЛА КАРИЈЕРУ КАО И МНОГИ ДРУГИ. ОПЕТ НИСТА ОД ТОГА НЕЦЕ БИТИ, А ТУЗИОЦИ СЕ ХЛАДЕ И ХЛАДЕ ТЕУЗИМАЈУ ПИКСЛЕ. ПРВО ЊИХ ИСТРАЗИТИ И ЊИХОВ КАПИТАЛ. НЕМОЦНИ СМО, ЈЕДИНИ НАЦИН ЈЕ ДА НЕКО ИЗВАНА ТО ОДРАДИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

аџенда

10.02.2016 13:10

Милиони, билиони, трилиони...А сви поштени...Стубови државе...полиција, тужилаштво, судови, хм..или ха ха ха...

ОДГОВОРИТЕ