Поплављени у БиХ још чекају милионе

Босна и Херцеговина је изгубила целих 50 милиона марака помоћи намењене поплављеним подручјима због разних процедуралних пропуста!

Босна и Херцеговина 08.02.2016 | 20:00
Поплављени у БиХ још чекају милионе

Ову тврдњу, уз низ примера који је илуструју, изнео је Јасмин Јагањац, директор Фонда за поплављена подручја у Федерацији.

- Власти у БиХ, за разлику од земаља у суседству, након катастрофалних поплава нису уопште прогласиле стање елементарне непогоде, због чега су изгубиле десетине милиона марака међународне помоћи - рекао је Јагањац на скупу у Сарајеву.

Један од већих пропуста, каже он, јесте што БиХ са Бриселом није потписала уговор по којем ће у процесу обнове бити и грађене, а не само реновиране оштећене куће, и то у вредности донације до 10.000 марака.

Тиме је УНДП било онемогућено да гради домове поплављенима, већ је могао само да санира воденом стихијом делимично уништене куће.

Кад се узму у обзир све ове саопштене информације, лакше је разумети како је за делимично санирање штета од поплавног таласа, који је у мају 2014. “запљуснуо” 26 одсто територије БиХ, од средстава обећаних на донаторској конференцији у Бриселу, непосредно након поплава, Босна и Херцеговина добила свега 38 одсто!

Укупне штете процењене су на четири милијарде марака. Међутим, двадесет месеци после поплава БиХ је добила свега 38 одсто од коначно одобрених 1,3 милијарде марака.

Од непуних пола милијарде марака тек 228 милиона марака су донације, а чак 266 милиона марака кредитна средства. Десет донаторских организација које су у Бриселу обећале донације до сада није уплатило ниједну марку.

Двадесет три невладине организације из оба ентитета удружиле су се у мрежу “Брана”, па су уз финансијску подршку Америчке организације за међународни развој настојале да уђу у траг донацијама, пристиглим у земљу.

Своје налазе представили су у петак у Сарајеву на округлом столу под називом “Утрошак средстава за санацију од поплава у БиХ”.

- Лоцирали смо већину доспелих средстава, од донаторских организација целих 90 одсто, док за утрошак средстава који је ишао преко институција домаћих власти можемо рећи где су и на који начин утрошена за 54 одсто - изнела је податке менаџер “Бране” Ана Лучић.

На округлом столу били су присутни представници већих донаторских организација, УСАИД, ЦРС, ИОМ, јапанске амбасаде...

Као један од добрих примера утрошка средстава за обнову од поплава наведен је Федерални фонд за помоћ настрадалим подручјима од природних несрећа на територији ФБиХ, у чијим извештајима су наведени тачни износи помоћи до крајњих корисника.

ПОРЕЗ

Великом неправдом коју је БиХ направила према поплављенима сматра се наметање обавезе да на дониране пластенике, пољопривредне машине и друге донације плате и порез на додату вредност. Сви покушаји донатора, као и вапаји невољника да их Управа за индиректно опорезивање БиХ ослободи тог намета од 17 одсто остали су безуспешни, па су се неки од њих одрицали донације, или су уместо два пластеника прихватали један.

(Новости)

Коментари / 0

Оставите коментар