Литванци пљачкали, власт Српске помагала

Власт у Републици Српској у потпуности је знала за криминал који је учињен у Балкан Инвестмент Банци. То доказује Извјештај о извршеној инспекцијској контроли Републичког девизног инспектората који је у посједу пословног портала ЦАПИТАЛ.ба

Република Српска 08.02.2016 | 22:57
Литванци пљачкали, власт Српске помагала

Контрола је извршена од 30. априла до 10. децембра 2013. године. За све прљаве послове знала је, према налазима Инспектората, Агенција за банкарство Републике Српске али ништа није предузела да то спријечи и затражи кривичну одговорност. Портал ЦАПИТАЛ.ба у наредних неколико дана доноси најзанимљивије дијелове овог извјештаја који недвосмислено указују да је у пљачку у БИБ-у била укључена и актуелна власт у Републици Српској.

Инспектори су, између осталог, открили незаконитости у обављању платног промета групе повезаних лица окупљених око „Бирача“, уз софистицирану логистику БИБ-а и литванске Укио Банке. Самим оснивањем БИБ-а у овој банци отворени су нерезидентни рачуни Укио банке у еврима. (Нерезидент – лице са сталним пребивалиштем у иностранству)

Са друге стране, сва повезана лица окупљена око Фабрике глинице „Бирач“ која су регистрована у Републици Српској и БиХ (Алумина, Механика, Енерголинија, Балкал, Балканика) отварају нерезидентне рачуне управо у Укио банци у Литванији.

Тако почиње финансијско премошћавање у трансакцијама поменутих фирми. Техника рада се састојала у уплатама повезаних лица (на основу пословања са глиницом) на нерезидентне рачуне ових правних лица у Укио банци, док други начин представљају мијењачки послови склопљене између Укио банке и БИБ-а.

Сврха „мијењачког посла“ јесте пренос девизних средстава с нерезидентних рачуна „Бирача“ и „Алумине“ у Укио банци на нерезидентни рачун Укио банке у БИБ-у како би се могло плаћати крајњим повјериоцима и добављачима „Бирача“ и „Алумине“.

Захваљујући уплатама на нерезидентне рачуне „Бирача“ и „Алумине“ од купаца се извлачио новац са рачуна у БиХ на рачуне у Литванији.

Украден кредит ИРБ од 19 милиона КМ

Девизни инспектори наглашавају да су на „тај начин, између осталог, у потпуности извучена новчана средства из кредита ИРБ Републике Српске одобреног Енерголинији (19,4 милиона КМ) и то на рачуне АБ Кауно тиекимас филиалас, Виеwсиде Маркетс Инц, Е Wаy ЛЛЦ, Укио банку, Корелита УАБ, УБИГ (Укио банкас инвестиционе групе)“.

На сличан начин исплаћиване су плате радницима у „Бирачу“ и „Алумини“. Налози за исплату су ишли из „Алумине“ у Укио банку са њиховог нерезидентног рачуна у тој банци.

Пошто се плате не могу исплаћивати са нерезидентних рачуна, као ни остале обавезе према повјериоцима и добављачима у БиХ, у ту сврху им је служио рачун Укио банке код БИБ-а.

С тог рачуна БИБ преко свог прелазног рачуна у Зворнику исплаћује плате. На овај начин избјегавале су се блокаде рачуна „Бирача“ и других повезаних правних лица која су и у тим условима неометано пословала, односно извлачила новац из Републике Српске.

Инспектори су на основу увида у картицу рачуна Укио банке отвореног код БИБ-а утврдили да се само у периоду од 2010. до 2012. године остварио укупан потражни промет (уплате) од 368.394.195,64 КМ, а дуговни (исплате) у износу од 368.371.514,07 КМ.

Укупан промет од отварања овог рачуна, односно од оснивања БИБ-а (2004. године) до 2012. године (закључно са 24. октобра 2012. године) остварен је у износу од 1.028.396.187,05 КМ. Ова цифра се поклапа са тврдњама да је из „Бирача“ изнесено путем трансферних цијена и других начина више од милијарду КМ.

„БИБ Бањалука је у спрези са Укио банком организовала је и извршавала новчане трансакције путем рачуна 2342 за рачун контролисаних правних лица из Зворника, те на на тај начин директно омогућила коришћење средстава на нерезидентним рачунима истих отворених у Укио банци, супротно Уредби о условима за отварање девизнос рачуна у иностранству“, закључили су инспектори.

Налози пуштани из ВСТС!?

У наредним данима ЦАПИТАЛ ће објавити дијелове овога извјештаја који говоре да је у пљачку БИБ-а била умијешана извршна, али и судска власт, јер су поједине милионске трансакције између повезаних правних лица упућене са сервера који припада Високом судском и тужилачком савјету БиХ.

По први пут се откривају и токови новца – када су уплаћени, којим друштвима и како су све те милионске цифре заправо била фиктивна средства.

У једном од наставака се говори и о фиктивним трансакцијама акција БИБ-а, односно о кредитима који су додијељивани повезаним правним лицима са намјером да се као гаранција заложи имовина Фабрике глинице „Бирач“ и да се потом та имовина одузме.

На крају, извјештај говори и о нескривеном чуђењу инспектора који се на 86 страна записника нису либили да ове преваре назову правим именом, па често лица која су повезана са пљачком БИБ-а и „Бирача“ називају како је једино и могуће – „злочиначка организација“.

Када инспектори Републичког девизног инспектората за послове око БИБ-а кажу да представљају „удружени злочиначки подухват„, онда је јасно да је криминал који су открили и забиљежили и више него несвакидашњи.

С обзиром на повезаност извршне и судске власти са десетинама милиона марака „тешком“ пљачком коју су открили инспектори, те њихово директно прозивање Агенције за банкарство за игнорисање проблема, постаје јасно зашто је Извјештај који лично потписују директор Девизног инспектората Зорица Цвијановић и виши инспектор Момир Црњак, врло пажљиво скриван од јавности.

Извор: Цапитал

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

митар

08.02.2016 10:55

Е Мектицу,не затворис ли Ал капонеа,или бар јавно да објавите засто је немогуце ухапсити Ал капонеа.Није добро...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

08.02.2016 11:11

Не зависи то од Мектица

Name

Један против свих

08.02.2016 11:33

Битан цитат из чланка: "поједине милионске трансакције између повезаних правних лица (су) упућене са сервера који припада Високом судском и тужилачком савјету БиХ". Мектић, колико год изгледао као неко ко има добре намјере, не може сам све да уради. Ако су друга два стуба правне државе (судство и тужилаштво) умјешани у цијелу ствар, ко ће онда да диже оптужницу када СИПА преда доказе тужилаштву, и ко ће да (праведно) (пре)суди?

Name

ХОЦЕМО ЈОС

08.02.2016 11:37

А СТА ЦЕМО СА ГЕНИЈАЛЦИМА КОЈИ СУ ДОТУКЛИ ОСТАТКЕ БАНКЕ И 15 МИЛОНА КМ ДОКАПИТАЛИЗАЦИЈЕ КРАДМАНОВИЋЕМ, БОРИСКОМ ЛУДИМ И НЕСРЕТНИМ И УВЈЕК ЗБУЊЕНИМ ЗДРАВКАНОМ ?

Name

Поврсински Коп

08.02.2016 14:56

Власт актуелна, не само да је знала, него је и директно одобрила поклањање без тендера и концесионог уговора РУДНИКА ОЛОВА И ЦИНКА САСЕ КОД СРЕБРЕНИЦЕ, а истовремено дозволили (свјесно) да ОДЕ У СТЕЦАЈ дрзавна фирма која је до тада управљала рудником. Ко це због тога у затвор и кад це се тај слуцај истразити. НИКАД, А МОЗДА НИ ТАД. Али полако, има неко ко о томе има све документе, па и снимке, и само се цека повољан тренутак да се с тим изадје у јавност. На залост, ти услови јос нису створени јер је нејасно за кога и како ради актуелна власт на дрзавном нивоу. За ентитетске нивое знамо.

Name

Правна слузба

08.02.2016 15:22

А да није Соња Рубез савјетовала Литванце у Бирцу за вријеме ове пљацке?

Name

Драган

08.02.2016 11:20

Патриоте на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пиxy

08.02.2016 15:12

Шта ми знамо о традиционалним српско-литванским односима? Слушај Бају и ћути народе.

Name

Хеy

08.02.2016 22:08

Цувари Републике Српске!

Name

роб

08.02.2016 11:29

Коце кога видјецемо

ОДГОВОРИТЕ
Name

дон Кихот

08.02.2016 11:33

Да се научи за сутра.... Инвестициона банка – банка чија је делатност одобравање дугорочних зајмова инвестиционог карактера. Потребна средства за свој рад оне прибављају од остварене акумулације или издавањем властитих обвезница. Изразити представник ове врсте банака је хипотекарна банка, која своја средства прибавља издавањем заложница. Врсте инвестиционих банака: финансијске банке, индустријске банке,разне банкарске установе за дугорочно кредитирање, холдинг компаније. За разлику од депозитивних банака, немају филијала или их имају врло мало. Инвестиционе банке могу бити универзалне и специјализоване (нпр. само за изношење компанија на листинг берзи). Инвестициони фондови - посредници између појединаца и домаћинстава као инвеститора и предузећа или државе као емитента вредносних папира. Инвестициони фонд, у ствари, представља ›портфолио акција, обвезница и осталих хартија од вредности купљен удруженим средствима индивидуалних инвеститора, којим управља професионална инвестициона компанија. Значи, инвестициона компанија (која у свом саставу може имати и више инвестиционих фондова) је финансијска институција која, емитовањем својих акција, од ситних инвеститора сакупља средства, а куповином туђих хартија од вредности формира диверсификовани портфолио са сразмерним учешћем сваког акционара у њему. Управљање тим портфолиом инвестициона компанија спроводи у име и у најбољем интересу њених акционара, али они, ипак, подносе целину инвестиционог ризика који потиче из пословних активности компаније.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дипл инг

08.02.2016 22:15

А цему све те банке и сва та набудзема бирократија кад уопсте нема фабрика? Уз то, сви ти бирократски елементи не раде ниста по закону. Све те банке само гледају гдје це се напљацкати. На крају це потонути и те банке. Све паре су улозиле у стамбену изградњу и увоз стране робе. Домаце робе на овом трзисту је око 3% и то мање висе пољопривредни производи и прехрамбена индустрија.

Name

п

08.02.2016 11:51

Једна од највећих Снсд - афера у РС!У питању су мултимилионски износи!!!!!!Генерални спонзори афере су Џомбић и Тегелтија!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањиса

08.02.2016 19:12

У праву си 100%,,,,

Name

Богоје

08.02.2016 12:08

Па сва та борба за власт је борба за богацењем и рсрбљавањем,ко је на власти он се дебело омасти!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОРАЦ ВРС

08.02.2016 12:27

НЕМА СТА САЦУВАСЕ БРАТЕ РЕПУБЛИКУ СРПСКУ СВАКА ЦАСТ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВИТО КОРЛЕОНЕ

08.02.2016 12:46

СЛАЗЕМ СЕ ДА БИ ТО СВЕ МОГАО ДА УРАДИ БАНКАРСКИ СЕКТОР, ПА СЕ РАЗУМИЈЕ И ТКО .САД ПИТАЊЕ ЈЕ, СТА ЈЕ РАДИЛА АГЕНЦИЈА ЗА БАНКАРСТВО, КОЈА СЕ НИЈЕ ИЗЈАСНИЛА КОНКРЕТНО О СВЕМУ.ПОСТАВЉА СЕ ПИТАЊЕ ДА ЛИ ЈЕ АЛ КАПОНЕ УОПСТЕ И ЗНАО СТА СЕ ВАЉА ИЗА БРДА,МОЗДА БИ НЕКОГА И ОН ЛИЦНО ЗАТВОРИО ,АЛИ СТА И ДРУГИ ЗНАЈУ О ЊЕМУ. ВИДИТЕ ДА СУ СЕ МНОГИ БИВСИ МИНИСТРИ УЦУТАЛИ, ДОБРО СЕ ОБЕЗБИЈЕДИЛИ И ЛАГАНИЦА. ВЈЕРОВАТНО ТИХ ВЕЛИКИХ АФЕРА ИМА ЈОС,А ОВЕ СУ ЈЕДНОСТАВНО ИСПЛИВАЛЕ ЈЕР ЈЕ БИО ВЕЛИК КРУГ ЉУДИ И ВЕЛИК ЗАQЛОГАЈ.МИСЛИМ ДА ЦЕ СВЕ ТО ИЦИ ТЕСКО ПРЕМА ЗАТВОРУ, ЈЕР ИМАЈУ КЕС И МОГУ У ВЕЦИНИ СЛУЦАЈА ДА КУПЕ СВОЈУ СЛОБОДУ И КАДА ДОДЈЕ ДО СМИЈЕНЕ ВЛАСТИ. ОПЕТ ЦЕ У НАРЕДНОЈ ГАРНИТУРИ БИТИ ЉУДИ КОЈИ СУ ПОТКУПЉИВИ И ТАКО У КРУГ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Земља јада и биједе

08.02.2016 13:30

Из овог се види какво смо друштво. 500 година владавине турака и њихове тираније, па нисмо далеко одмакли. Сад имамо сопствене тиранине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сазнање

08.02.2016 16:02

Мирјана Чомић је особа из РС која је била упетљана у све криминалне радње у БИБ, била је њихов носилац у име РС. Зато сада Станковић удара главом и размисља како да је се реси

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трг паћеника

08.02.2016 21:50

Запослиће све такве који су му наметнути у Интеграл инжењеринг, па ће гурнути фирму у стечај. А онда нека се сналази ко како зна.

Name

То све рекла-казала

08.02.2016 22:25

Ма ко јос вјерује ревизорима, немогуце је да су цувари Српске знали за пљацку а јос мање је могуце да су помагали. Да су знали они би Српску сацували. То је све масло опозиције. Па сад сваљују на власт. Ваљда је опозиција одговорна за стање у дрзави. Ви сте све побркали. Сидјите висе с опозиције, само пљацкате и оптузујете друге, то јест власт а они се сатрасе да додју до кредита.

ОДГОВОРИТЕ