Litvanci pljačkali, vlast Srpske pomagala

Vlast u Republici Srpskoj u potpunosti je znala za kriminal koji je učinjen u Balkan Investment Banci. To dokazuje Izvještaj o izvršenoj inspekcijskoj kontroli Republičkog deviznog inspektorata koji je u posjedu poslovnog portala CAPITAL.ba

Republika Srpska 08.02.2016 | 22:57
Litvanci pljačkali, vlast Srpske pomagala

Kontrola je izvršena od 30. aprila do 10. decembra 2013. godine. Za sve prljave poslove znala je, prema nalazima Inspektorata, Agencija za bankarstvo Republike Srpske ali ništa nije preduzela da to spriječi i zatraži krivičnu odgovornost. Portal CAPITAL.ba u narednih nekoliko dana donosi najzanimljivije dijelove ovog izvještaja koji nedvosmisleno ukazuju da je u pljačku u BIB-u bila uključena i aktuelna vlast u Republici Srpskoj.

Inspektori su, između ostalog, otkrili nezakonitosti u obavljanju platnog prometa grupe povezanih lica okupljenih oko „Birača“, uz sofisticiranu logistiku BIB-a i litvanske Ukio Banke. Samim osnivanjem BIB-a u ovoj banci otvoreni su nerezidentni računi Ukio banke u evrima. (Nerezident – lice sa stalnim prebivalištem u inostranstvu)

Sa druge strane, sva povezana lica okupljena oko Fabrike glinice „Birač“ koja su registrovana u Republici Srpskoj i BiH (Alumina, Mehanika, Energolinija, Balkal, Balkanika) otvaraju nerezidentne račune upravo u Ukio banci u Litvaniji.

Tako počinje finansijsko premošćavanje u transakcijama pomenutih firmi. Tehnika rada se sastojala u uplatama povezanih lica (na osnovu poslovanja sa glinicom) na nerezidentne račune ovih pravnih lica u Ukio banci, dok drugi način predstavljaju mijenjački poslovi sklopljene između Ukio banke i BIB-a.

Svrha „mijenjačkog posla“ jeste prenos deviznih sredstava s nerezidentnih računa „Birača“ i „Alumine“ u Ukio banci na nerezidentni račun Ukio banke u BIB-u kako bi se moglo plaćati krajnjim povjeriocima i dobavljačima „Birača“ i „Alumine“.

Zahvaljujući uplatama na nerezidentne račune „Birača“ i „Alumine“ od kupaca se izvlačio novac sa računa u BiH na račune u Litvaniji.

Ukraden kredit IRB od 19 miliona KM

Devizni inspektori naglašavaju da su na „taj način, između ostalog, u potpunosti izvučena novčana sredstva iz kredita IRB Republike Srpske odobrenog Energoliniji (19,4 miliona KM) i to na račune AB Kauno tiekimas filialas, Viewside Markets Inc, E Way LLC, Ukio banku, Korelita UAB, UBIG (Ukio bankas investicione grupe)“.

Na sličan način isplaćivane su plate radnicima u „Biraču“ i „Alumini“. Nalozi za isplatu su išli iz „Alumine“ u Ukio banku sa njihovog nerezidentnog računa u toj banci.

Pošto se plate ne mogu isplaćivati sa nerezidentnih računa, kao ni ostale obaveze prema povjeriocima i dobavljačima u BiH, u tu svrhu im je služio račun Ukio banke kod BIB-a.

S tog računa BIB preko svog prelaznog računa u Zvorniku isplaćuje plate. Na ovaj način izbjegavale su se blokade računa „Birača“ i drugih povezanih pravnih lica koja su i u tim uslovima neometano poslovala, odnosno izvlačila novac iz Republike Srpske.

Inspektori su na osnovu uvida u karticu računa Ukio banke otvorenog kod BIB-a utvrdili da se samo u periodu od 2010. do 2012. godine ostvario ukupan potražni promet (uplate) od 368.394.195,64 KM, a dugovni (isplate) u iznosu od 368.371.514,07 KM.

Ukupan promet od otvaranja ovog računa, odnosno od osnivanja BIB-a (2004. godine) do 2012. godine (zaključno sa 24. oktobra 2012. godine) ostvaren je u iznosu od 1.028.396.187,05 KM. Ova cifra se poklapa sa tvrdnjama da je iz „Birača“ izneseno putem transfernih cijena i drugih načina više od milijardu KM.

„BIB Banjaluka je u sprezi sa Ukio bankom organizovala je i izvršavala novčane transakcije putem računa 2342 za račun kontrolisanih pravnih lica iz Zvornika, te na na taj način direktno omogućila korišćenje sredstava na nerezidentnim računima istih otvorenih u Ukio banci, suprotno Uredbi o uslovima za otvaranje deviznos računa u inostranstvu“, zaključili su inspektori.

Nalozi puštani iz VSTS!?

U narednim danima CAPITAL će objaviti dijelove ovoga izvještaja koji govore da je u pljačku BIB-a bila umiješana izvršna, ali i sudska vlast, jer su pojedine milionske transakcije između povezanih pravnih lica upućene sa servera koji pripada Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH.

Po prvi put se otkrivaju i tokovi novca – kada su uplaćeni, kojim društvima i kako su sve te milionske cifre zapravo bila fiktivna sredstva.

U jednom od nastavaka se govori i o fiktivnim transakcijama akcija BIB-a, odnosno o kreditima koji su dodijeljivani povezanim pravnim licima sa namjerom da se kao garancija založi imovina Fabrike glinice „Birač“ i da se potom ta imovina oduzme.

Na kraju, izvještaj govori i o neskrivenom čuđenju inspektora koji se na 86 strana zapisnika nisu libili da ove prevare nazovu pravim imenom, pa često lica koja su povezana sa pljačkom BIB-a i „Birača“ nazivaju kako je jedino i moguće – „zločinačka organizacija“.

Kada inspektori Republičkog deviznog inspektorata za poslove oko BIB-a kažu da predstavljaju „udruženi zločinački poduhvat„, onda je jasno da je kriminal koji su otkrili i zabilježili i više nego nesvakidašnji.

S obzirom na povezanost izvršne i sudske vlasti sa desetinama miliona maraka „teškom“ pljačkom koju su otkrili inspektori, te njihovo direktno prozivanje Agencije za bankarstvo za ignorisanje problema, postaje jasno zašto je Izvještaj koji lično potpisuju direktor Deviznog inspektorata Zorica Cvijanović i viši inspektor Momir Crnjak, vrlo pažljivo skrivan od javnosti.

Izvor: Capital

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

mitar

08.02.2016 10:55

E Mekticu,ne zatvoris li Al kaponea,ili bar javno da objavite zasto je nemoguce uhapsiti Al kaponea.Nije dobro...

ODGOVORITE
Name

re

08.02.2016 11:11

Ne zavisi to od Mektica

Name

Jedan protiv svih

08.02.2016 11:33

Bitan citat iz članka: "pojedine milionske transakcije između povezanih pravnih lica (su) upućene sa servera koji pripada Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH". Mektić, koliko god izgledao kao neko ko ima dobre namjere, ne može sam sve da uradi. Ako su druga dva stuba pravne države (sudstvo i tužilaštvo) umješani u cijelu stvar, ko će onda da diže optužnicu kada SIPA preda dokaze tužilaštvu, i ko će da (pravedno) (pre)sudi?

Name

HOCEMO JOS

08.02.2016 11:37

A STA CEMO SA GENIJALCIMA KOJI SU DOTUKLI OSTATKE BANKE I 15 MILONA KM DOKAPITALIZACIJE KRADMANOVIĆEM, BORISKOM LUDIM I NESRETNIM I UVJEK ZBUNJENIM ZDRAVKANOM ?

Name

Povrsinski Kop

08.02.2016 14:56

Vlast aktuelna, ne samo da je znala, nego je i direktno odobrila poklanjanje bez tendera i koncesionog ugovora RUDNIKA OLOVA I CINKA SASE KOD SREBRENICE, a istovremeno dozvolili (svjesno) da ODE U STECAJ drzavna firma koja je do tada upravljala rudnikom. Ko ce zbog toga u zatvor i kad ce se taj slucaj istraziti. NIKAD, A MOZDA NI TAD. Ali polako, ima neko ko o tome ima sve dokumente, pa i snimke, i samo se ceka povoljan trenutak da se s tim izadje u javnost. Na zalost, ti uslovi jos nisu stvoreni jer je nejasno za koga i kako radi aktuelna vlast na drzavnom nivou. Za entitetske nivoe znamo.

Name

Pravna sluzba

08.02.2016 15:22

A da nije Sonja Rubez savjetovala Litvance u Bircu za vrijeme ove pljacke?

Name

Dragan

08.02.2016 11:20

Patriote na vlasti.

ODGOVORITE
Name

Pixy

08.02.2016 15:12

Šta mi znamo o tradicionalnim srpsko-litvanskim odnosima? Slušaj Baju i ćuti narode.

Name

Hey

08.02.2016 22:08

Cuvari Republike Srpske!

Name

rob

08.02.2016 11:29

Koce koga vidjecemo

ODGOVORITE
Name

don Kihot

08.02.2016 11:33

Da se nauči za sutra.... Investiciona banka – banka čija je delatnost odobravanje dugoročnih zajmova investicionog karaktera. Potrebna sredstva za svoj rad one pribavljaju od ostvarene akumulacije ili izdavanjem vlastitih obveznica. Izraziti predstavnik ove vrste banaka je hipotekarna banka, koja svoja sredstva pribavlja izdavanjem založnica. Vrste investicionih banaka: finansijske banke, industrijske banke,razne bankarske ustanove za dugoročno kreditiranje, holding kompanije. Za razliku od depozitivnih banaka, nemaju filijala ili ih imaju vrlo malo. Investicione banke mogu biti univerzalne i specijalizovane (npr. samo za iznošenje kompanija na listing berzi). Investicioni fondovi - posrednici između pojedinaca i domaćinstava kao investitora i preduzeća ili države kao emitenta vrednosnih papira. Investicioni fond, u stvari, predstavlja ›portfolio akcija, obveznica i ostalih hartija od vrednosti kupljen udruženim sredstvima individualnih investitora, kojim upravlja profesionalna investiciona kompanija. Znači, investiciona kompanija (koja u svom sastavu može imati i više investicionih fondova) je finansijska institucija koja, emitovanjem svojih akcija, od sitnih investitora sakuplja sredstva, a kupovinom tuđih hartija od vrednosti formira diversifikovani portfolio sa srazmernim učešćem svakog akcionara u njemu. Upravljanje tim portfoliom investiciona kompanija sprovodi u ime i u najboljem interesu njenih akcionara, ali oni, ipak, podnose celinu investicionog rizika koji potiče iz poslovnih aktivnosti kompanije.

ODGOVORITE
Name

Dipl ing

08.02.2016 22:15

A cemu sve te banke i sva ta nabudzema birokratija kad uopste nema fabrika? Uz to, svi ti birokratski elementi ne rade nista po zakonu. Sve te banke samo gledaju gdje ce se napljackati. Na kraju ce potonuti i te banke. Sve pare su ulozile u stambenu izgradnju i uvoz strane robe. Domace robe na ovom trzistu je oko 3% i to manje vise poljoprivredni proizvodi i prehrambena industrija.

Name

p

08.02.2016 11:51

Jedna od najvećih Snsd - afera u RS!U pitanju su multimilionski iznosi!!!!!!Generalni sponzori afere su Džombić i Tegeltija!

ODGOVORITE
Name

Banjisa

08.02.2016 19:12

U pravu si 100%,,,,

Name

Bogoje

08.02.2016 12:08

Pa sva ta borba za vlast je borba za bogacenjem i rsrbljavanjem,ko je na vlasti on se debelo omasti!!

ODGOVORITE
Name

BORAC VRS

08.02.2016 12:27

NEMA STA SACUVASE BRATE REPUBLIKU SRPSKU SVAKA CAST...

ODGOVORITE
Name

VITO KORLEONE

08.02.2016 12:46

SLAZEM SE DA BI TO SVE MOGAO DA URADI BANKARSKI SEKTOR, PA SE RAZUMIJE I TKO .SAD PITANJE JE, STA JE RADILA AGENCIJA ZA BANKARSTVO, KOJA SE NIJE IZJASNILA KONKRETNO O SVEMU.POSTAVLJA SE PITANJE DA LI JE AL KAPONE UOPSTE I ZNAO STA SE VALJA IZA BRDA,MOZDA BI NEKOGA I ON LICNO ZATVORIO ,ALI STA I DRUGI ZNAJU O NJEMU. VIDITE DA SU SE MNOGI BIVSI MINISTRI UCUTALI, DOBRO SE OBEZBIJEDILI I LAGANICA. VJEROVATNO TIH VELIKIH AFERA IMA JOS,A OVE SU JEDNOSTAVNO ISPLIVALE JER JE BIO VELIK KRUG LJUDI I VELIK ZAQLOGAJ.MISLIM DA CE SVE TO ICI TESKO PREMA ZATVORU, JER IMAJU KES I MOGU U VECINI SLUCAJA DA KUPE SVOJU SLOBODU I KADA DODJE DO SMIJENE VLASTI. OPET CE U NAREDNOJ GARNITURI BITI LJUDI KOJI SU POTKUPLJIVI I TAKO U KRUG.

ODGOVORITE
Name

Zemlja jada i bijede

08.02.2016 13:30

Iz ovog se vidi kakvo smo društvo. 500 godina vladavine turaka i njihove tiranije, pa nismo daleko odmakli. Sad imamo sopstvene tiranine.

ODGOVORITE
Name

Saznanje

08.02.2016 16:02

Mirjana Čomić je osoba iz RS koja je bila upetljana u sve kriminalne radnje u BIB, bila je njihov nosilac u ime RS. Zato sada Stanković udara glavom i razmislja kako da je se resi

ODGOVORITE
Name

Trg paćenika

08.02.2016 21:50

Zaposliće sve takve koji su mu nametnuti u Integral inženjering, pa će gurnuti firmu u stečaj. A onda neka se snalazi ko kako zna.

Name

To sve rekla-kazala

08.02.2016 22:25

Ma ko jos vjeruje revizorima, nemoguce je da su cuvari Srpske znali za pljacku a jos manje je moguce da su pomagali. Da su znali oni bi Srpsku sacuvali. To je sve maslo opozicije. Pa sad svaljuju na vlast. Valjda je opozicija odgovorna za stanje u drzavi. Vi ste sve pobrkali. Sidjite vise s opozicije, samo pljackate i optuzujete druge, to jest vlast a oni se satrase da dodju do kredita.

ODGOVORITE