Штета је да БиХ буде неразвијена земља

Након осам мјесеци од преузимања дужности трећег амбасадора Јапана у БиХ, Казуyа Огава је одушевљен Босном и Херцеговином.

Босна и Херцеговина 06.02.2016 | 13:20
Штета је да БиХ буде неразвијена земља

„БиХ је лијепа земља с великим економским потенцијалима у подручју рударства, енергетском сектору, пољопривреди, али дефинитивно ти потенцијали нису добро искориштени, чак нису познати ни локалном становништву, а нарочито странцима“, каже Огава.

Сматра да један од разлога неискориштености свих потенцијала које БиХ има је бх. политичко водство које у својој основи највише брине о личним интересима, ситним интересима својих странака, а оно о чему би требали водити бригу јесте добробит грађана, оних који су их бирали, а посебно младих људи који су будућност ове земље, остављају по страни.

„Велика је штета за земљу која има велики потенцијал у природним богатствима, љепоти, да буде неразвијена, али чињеница је да је БиХ једна од најнеразвијенијих земаља Европе“, каже Огава.

Оно што је добро, по његовом мишљењу, јесте да постоји велики простор за развој, велика перспектива за улагање, и то је добро за будућност и у том смјеру треба више радити.

„У БиХ су инвестиције на ниском нивоу. Европске земље су можда више инвестирале, а конкретно, Јапан је мало инвестирао за сада. Мој примарни циљ је да повећам интерес Јапана и јапанских компанија за развој и инвестирање у БиХ. Ове године је 20. годишњица од успостављања билатералних односа Јапана и БиХ, тим поводом ће бити уприличена серија догађаја који ће обухватити тај сегмент“, нагласио је он.

Сарађјујемо са компанијем ЈЕТРО у Бечу, истиче Огава, која се бави промоцијом јапанских инвестиција у иностранству, те жели довести јапанске бизнисмене те им показати потенцијале БиХ.

Двадесет година од рата, просјечни Јапанац још има слику рата и ратних призора у БиХ, али то се дефинитивно мијења.

„Током мог мандата амбасадора Јапана у БиХ уложићу максималне напоре да унаприједим јапанске инвестиције у БиХ. Као први корак, анимирати јапанске бизнисмене који су већ у Еуропи, да дођу у БиХ“, нагласио је Огава.

Од рата у БиХ, подсјећа, Јапан констатно помаже у свим сегментима, а један од највећих пројекта је била донација 150 јапанских аутобуса који су донирани Сарајеву, Мостару, Бањалуци, а осим тога, око 200 темељних пројеката је имплементирано, од реновирања објеката основних школа, домова здравља, водоводних система и деминирања, пројекти заштите животне средине, културе, спорта.

Ове године у току је реализација пројекта реконструкције Спортског центра Кантаревац у Мостару, с фудбласким тереном, а овога љета требао би бити свечано отворен.

Говорећи о туризму, каже да грађанима Јапана није потребна туристичка виза да би посјетили БиХ, али је зато потребна виза за бх. грађане који желе посјетити Јапан. По ријечима Огаве, БиХ власти су захтјевале увођење безвизног режима, а јапанска влада тренутно озбиљно разматра тај приједлог.

Осим бројних економских пројеката помоћи у БиХ, Амбасада Јапана организује и широки спектар културних догађаја ради приближавања Јапана и јапанске културе грађанима БиХ, а амбасадор је поносан на курс јапанског језика, који је покренут прије три година.

 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

е мој домацине

06.02.2016 12:54

Гдје си ти досао ниси ни свестан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дује

06.02.2016 13:01

Свака цаст од Бога му здравље када тако позитивно говори и размисља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лалатовић

06.02.2016 13:05

Ма пустите ви то него истразите сто нема грејања у Бијељини јел то нека хаварија у топлани или ста је ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

блука

06.02.2016 13:51

Паметни ови Јапанци, нису болиди као ми. Њима је одавно јасно да је за просперитет или за униставање и пљацкање одговорна власт и само власт. Ако је земља богата, то је зато сто има паметне и патриотски орјентисане политицаре, а ако је земља (вец 21 година од краја рата) сиромасна, пуна корупције и незапослених, то је зато сто има кретене за политицаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

06.02.2016 14:14

Види човјек има наочале ови наши поред здравих очију слијепи боје се развити шта запослиће кога па проблем

ОДГОВОРИТЕ
Name

луткар

06.02.2016 14:44

Да се ја питам, овом господину, и Јапану, предао бих БиХ на управљање, Све ове домаће власти на свим нивоима треба што прије растјерати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

06.02.2016 17:35

Не може бити богата кад имамо мафију на власти. Ови наши политичари би ојадили и Јапан за годину дана тражили би кредит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

06.02.2016 22:53

Увазени господине амбасадор ако слуцајно нисте магистрирали или докторирали ми смо ту да вам помогнемо,за 100КМ све це бити средјено....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

07.02.2016 09:38

Битно је да имамо кампове за обуку вехабија које Бакир чува као очи у глави то му је бабо наредио,а што смо биједи то није неки проблем

ОДГОВОРИТЕ