Šteta je da BiH bude nerazvijena zemlja

Nakon osam mjeseci od preuzimanja dužnosti trećeg ambasadora Japana u BiH, Kazuya Ogava je oduševljen Bosnom i Hercegovinom.

Bosna i Hercegovina 06.02.2016 | 13:20
Šteta je da BiH bude nerazvijena zemlja

„BiH je lijepa zemlja s velikim ekonomskim potencijalima u području rudarstva, energetskom sektoru, poljoprivredi, ali definitivno ti potencijali nisu dobro iskorišteni, čak nisu poznati ni lokalnom stanovništvu, a naročito strancima“, kaže Ogava.

Smatra da jedan od razloga neiskorištenosti svih potencijala koje BiH ima je bh. političko vodstvo koje u svojoj osnovi najviše brine o ličnim interesima, sitnim interesima svojih stranaka, a ono o čemu bi trebali voditi brigu jeste dobrobit građana, onih koji su ih birali, a posebno mladih ljudi koji su budućnost ove zemlje, ostavljaju po strani.

„Velika je šteta za zemlju koja ima veliki potencijal u prirodnim bogatstvima, ljepoti, da bude nerazvijena, ali činjenica je da je BiH jedna od najnerazvijenijih zemalja Evrope“, kaže Ogava.

Ono što je dobro, po njegovom mišljenju, jeste da postoji veliki prostor za razvoj, velika perspektiva za ulaganje, i to je dobro za budućnost i u tom smjeru treba više raditi.

„U BiH su investicije na niskom nivou. Evropske zemlje su možda više investirale, a konkretno, Japan je malo investirao za sada. Moj primarni cilj je da povećam interes Japana i japanskih kompanija za razvoj i investiranje u BiH. Ove godine je 20. godišnjica od uspostavljanja bilateralnih odnosa Japana i BiH, tim povodom će biti upriličena serija događaja koji će obuhvatiti taj segment“, naglasio je on.

Sarađjujemo sa kompanijem JETRO u Beču, ističe Ogava, koja se bavi promocijom japanskih investicija u inostranstvu, te želi dovesti japanske biznismene te im pokazati potencijale BiH.

Dvadeset godina od rata, prosječni Japanac još ima sliku rata i ratnih prizora u BiH, ali to se definitivno mijenja.

„Tokom mog mandata ambasadora Japana u BiH uložiću maksimalne napore da unaprijedim japanske investicije u BiH. Kao prvi korak, animirati japanske biznismene koji su već u Europi, da dođu u BiH“, naglasio je Ogava.

Od rata u BiH, podsjeća, Japan konstatno pomaže u svim segmentima, a jedan od najvećih projekta je bila donacija 150 japanskih autobusa koji su donirani Sarajevu, Mostaru, Banjaluci, a osim toga, oko 200 temeljnih projekata je implementirano, od renoviranja objekata osnovnih škola, domova zdravlja, vodovodnih sistema i deminiranja, projekti zaštite životne sredine, kulture, sporta.

Ove godine u toku je realizacija projekta rekonstrukcije Sportskog centra Kantarevac u Mostaru, s fudblaskim terenom, a ovoga ljeta trebao bi biti svečano otvoren.

Govoreći o turizmu, kaže da građanima Japana nije potrebna turistička viza da bi posjetili BiH, ali je zato potrebna viza za bh. građane koji žele posjetiti Japan. Po riječima Ogave, BiH vlasti su zahtjevale uvođenje bezviznog režima, a japanska vlada trenutno ozbiljno razmatra taj prijedlog.

Osim brojnih ekonomskih projekata pomoći u BiH, Ambasada Japana organizuje i široki spektar kulturnih događaja radi približavanja Japana i japanske kulture građanima BiH, a ambasador je ponosan na kurs japanskog jezika, koji je pokrenut prije tri godina.

 

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

e moj domacine

06.02.2016 12:54

Gdje si ti dosao nisi ni svestan.

ODGOVORITE
Name

duje

06.02.2016 13:01

Svaka cast od Boga mu zdravlje kada tako pozitivno govori i razmislja.

ODGOVORITE
Name

Lalatović

06.02.2016 13:05

Ma pustite vi to nego istrazite sto nema grejanja u Bijeljini jel to neka havarija u toplani ili sta je ?

ODGOVORITE
Name

bluka

06.02.2016 13:51

Pametni ovi Japanci, nisu bolidi kao mi. Njima je odavno jasno da je za prosperitet ili za unistavanje i pljackanje odgovorna vlast i samo vlast. Ako je zemlja bogata, to je zato sto ima pametne i patriotski orjentisane politicare, a ako je zemlja (vec 21 godina od kraja rata) siromasna, puna korupcije i nezaposlenih, to je zato sto ima kretene za politicare.

ODGOVORITE
Name

Crni

06.02.2016 14:14

Vidi čovjek ima naočale ovi naši pored zdravih očiju slijepi boje se razviti šta zaposliće koga pa problem

ODGOVORITE
Name

lutkar

06.02.2016 14:44

Da se ja pitam, ovom gospodinu, i Japanu, predao bih BiH na upravljanje, Sve ove domaće vlasti na svim nivoima treba što prije rastjerati.

ODGOVORITE
Name

Geography

06.02.2016 17:35

Ne može biti bogata kad imamo mafiju na vlasti. Ovi naši političari bi ojadili i Japan za godinu dana tražili bi kredit.

ODGOVORITE
Name

rodjo

06.02.2016 22:53

Uvazeni gospodine ambasador ako slucajno niste magistrirali ili doktorirali mi smo tu da vam pomognemo,za 100KM sve ce biti sredjeno....

ODGOVORITE
Name

Md

07.02.2016 09:38

Bitno je da imamo kampove za obuku vehabija koje Bakir čuva kao oči u glavi to mu je babo naredio,a što smo bijedi to nije neki problem

ODGOVORITE