У Словенији ће из једне фонтане тећи пиво

Словеначки градић Жалец, смештеном у долини познатој по производњи хмеља, ипак, ће добити фонтану из које ће моћи да се точи пиво.

Регион 05.02.2016 | 19:41
У Словенији ће из једне фонтане тећи пиво

Словеначки градић Жалец, смештеном у долини познатој по производњи хмеља, ипак, ће добити фонтану из које ће моћи да се точи пиво, одлучила је већина одборника у локалном парламенту.

Како пише љубљански Дневник, пројекат градње фонтане из које ће уместо воде тећи пиво посвађао је најпре градске оце у том месту, али је две трећине одборника, на ванредној седници коју је тражила опозиција, одбацило предлог да се планови обуставе, а новац употреби у друге сврхе.

За градњу прве европске фонтане из које ће се моћи наточити пиво највише се залаже начелник општине Јанко Кос из странке Социјалних демократа (СД), а подржала га је и национална туристичка организација која сматра да се ради о одличној идеји како град привући туристе, а истодобно и промицати словенско пиво. Против градње била је конзервативна опозиције, која говори да се ради о разбацивању новцем у општини с 20-ак хиљада становника, у којој су плаће за десет посто мање од државног просјека, те да је финансијска конструкција "нетранспарентна".

Суздржани су били и општински 'зелени', јер за фонтану у парку уз градску тржницу треба срушити неколико стабала. За пројект је у буџету већ осигурано 170.000 евра, више од половине од укупно потребних 350.000. Градоначелник Кос каже је добар део преосталог новца већ осигуран из донација заинтересованих подузећа те да постоји резерва и од новаца који је у прорачун 2014. године на име пореза уплатио анонимни добитник рекордног еуројацкпота. Уз то, фонтану с пивом подржава и већина становника, показала је једна анкета.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

еx

05.02.2016 19:35

А код нас ако остане као сад тећи ће,осим јади и патње и СУЗЕ,а можда да потече ко зна што?????.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

06.02.2016 12:19

Браво Словенци,тако се прави туризам и из ничега нешто!

ОДГОВОРИТЕ