U Sloveniji će iz jedne fontane teći pivo

Slovenački gradić Žalec, smeštenom u dolini poznatoj po proizvodnji hmelja, ipak, će dobiti fontanu iz koje će moći da se toči pivo.

Region 05.02.2016 | 19:41
U Sloveniji će iz jedne fontane teći pivo

Slovenački gradić Žalec, smeštenom u dolini poznatoj po proizvodnji hmelja, ipak, će dobiti fontanu iz koje će moći da se toči pivo, odlučila je većina odbornika u lokalnom parlamentu.

Kako piše ljubljanski Dnevnik, projekat gradnje fontane iz koje će umesto vode teći pivo posvađao je najpre gradske oce u tom mestu, ali je dve trećine odbornika, na vanrednoj sednici koju je tražila opozicija, odbacilo predlog da se planovi obustave, a novac upotrebi u druge svrhe.

Za gradnju prve evropske fontane iz koje će se moći natočiti pivo najviše se zalaže načelnik opštine Janko Kos iz stranke Socijalnih demokrata (SD), a podržala ga je i nacionalna turistička organizacija koja smatra da se radi o odličnoj ideji kako grad privući turiste, a istodobno i promicati slovensko pivo. Protiv gradnje bila je konzervativna opozicije, koja govori da se radi o razbacivanju novcem u opštini s 20-ak hiljada stanovnika, u kojoj su plaće za deset posto manje od državnog prosjeka, te da je finansijska konstrukcija "netransparentna".

Suzdržani su bili i opštinski 'zeleni', jer za fontanu u parku uz gradsku tržnicu treba srušiti nekoliko stabala. Za projekt je u budžetu već osigurano 170.000 evra, više od polovine od ukupno potrebnih 350.000. Gradonačelnik Kos kaže je dobar deo preostalog novca već osiguran iz donacija zainteresovanih poduzeća te da postoji rezerva i od novaca koji je u proračun 2014. godine na ime poreza uplatio anonimni dobitnik rekordnog eurojackpota. Uz to, fontanu s pivom podržava i većina stanovnika, pokazala je jedna anketa.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

ex

05.02.2016 19:35

A kod nas ako ostane kao sad teći će,osim jadi i patnje i SUZE,a možda da poteče ko zna što?????.

ODGOVORITE
Name

Dragan

06.02.2016 12:19

Bravo Slovenci,tako se pravi turizam i iz ničega nešto!

ODGOVORITE