Интервју - Бертомеу о новој Евролиги: Све је у рукама клубова!

Први човек најјачег евро-такмичења открио да је неколико пута покушао да ступи у контакт са ФИБА. Говорио је и о "затварању" Евролиге, њеном развоју, као и о судбини Еврокупа.

Кошарка 05.02.2016 | 19:40
Интервју - Бертомеу о новој Евролиги: Све је у рукама клубова!

Замршена будућност европске клупске кошарке и магловита слика наредних издања континенталних такмичења стварају ове зиме велике недоумице. Многи клубови практично још нису ни сигурни где ће играти од јесени, ни шта је конкретан улог ове сезоне.

Наравно, то је случај и са АБА лигом, као и са српским клубовима у њој.

Први човек Евролиге Ђорди Бертомеу дао је тим поводом интервју са специјализовани портал "Еурохоопс" и пружио одговоре на нека конкретна питања.

Према његовим речима, могућа је сарадња његове организације и ФИБА, која спрема своју "Лигу шампиона", али за то би друга страна морала да пристане на састанак. Шпанац тврди да су он и представници 11 клубова, власника "А" лиценце, неколико пута ступили у контакт са кровном кошаркашком организацијом, али су њихови позиви били игнорисани.

"Послали смо им још једно писмо, како бисмо се срели овог месеца у нади да је ФИБА спремна да разговарамо. Бе обзира на све, ми не можемо да одлучујемо и за њих и разговор може да се догоди ако постоје две стране. Тренутно, ту је само једна", објаснио је Бертомеу.

У овом тренутку, јасно је само то да ће 11 клубова потписника уговора са Евролигом (Реал, Барселона, Лаборал, Панатинаикос, Олимпијакос, Ефес, Фенербахче, Макаби, ЦСКА, Жалгирис и Армани) и од јесени играти у том такмичењу, као и да ће им се прикључити победник Еврокупа.

Све остало чека званичну потврду.

Истовремено, расплет је донекле наговештен званичним саопштењем неколико савеза, којим је поручено да ће клубови из Италије, Француске и Турске од јесени играти ФИБА Лигу шампиона или ФИБА Европа куп. Наравно, са изузетком власника "А" лиценце за јаче такмичење.

Међутим, Бертомеу каже да ни у тим земљама ситуација није до краја разјашњена. Као пример истакао је случај Француске, која се обавезала на сарадњу са ФИБА, али тај гест не подржавају сви тамошњи клубови.

Бертомеу се на то осврнуо у склопу одговора на питање шта ће бити са лигама које и даље немају гарантовано место у новој Евролиги, међу којима је и АБА ј.т.д.

"Територије Француске, Немачке и простора на којем се игра АБА лига су увек биле важне за Евролигу и тако ће и остати. На пример, Кошаркашки савез Француске је већ објавио одређена саопштења и поручио да његови клубови неће учествовати у такмичењима под окриљем Евролиге, већ да ће стати уз ФИБА. Тај савез и има право да то саопшти, иако професионални француски клубови и представници тамошње лиге нису заузели исти став"

"Француски клубови су нам реклли да хоће да играју против најбољих тимова на континенту и поручили су нам да би француски савез доживео велики корак уназад ако они не би били у стању да остваре своју жељу. Ако клубови са наведених територија хоће да учествују у такмичењима под окриљем Евролиге, увек ће бити укључени у њих", уверава Шпанац.

С обзиром на то да се већ ствара шира слика да ће тимови који не успеју да "уђу" у Евролигу играти ФИБА Лига шампиона, поставља се у питање опстанак "нападнутог" Еврокупа.

Како ће то такмичење опстати и да ли ће то бити могуће?

"Заједнички пројекат Евролиге и компаније Ај-Ем-Џи (ИМГ) не подразумева само такмичење од 16 тимова. Очигледно, неки медији фокусирали су се само на то, али говоримо о пројекту од 40 тимова, који ће задржати најбоље тимове континента у нашим такмичењима. Осим побошљања Евролиге, Еврокуп ће бити реорганизован на сваки могући начин - у смислу такмичења, сарадње са Евролигом и пословања"

"Клубови учесници Евролиге већ су се договорили да са учесницима Еврокупа поделе део прихода са тржишта.... Еврокуп је сређено такмичење, са 14 година своје историје и растућом базом навијача. Јасан и природан пут свих учесника Еврокупа је да кроз то такмичење стекну шансу да играју у Евролиги и та шанса би могла да у следећим сезонама постане и већа од једног места. Наш је принцип да обећамо само оно што можемо да остваримо"

Да ли ће се Еврокуп такмичити са Лигом шампиона за клубове учеснике?

"Једино такмичење које разматрамо је оно којем присуствујемо сваке недеље, на терену. Клубови никад нису награда, већ су они ти који одлучују. Од 2000. године, када је Евролига основана, увек смо тврдили да су клубови наш апсолутни приоритет, зато што су они деоничари компаније. Стога, не можемо да предвидимо било коју ситуацију осим оне у којој ће клубови одлучивати о својој будућности", подвукао је Бертомеу и додао:

"Жао нам је да видимо како се користе политички притисци и чак и претње санкццијама против клубова који су одабрали да не учествују у ФИБА такмичењима. То смо видели у изјавама неколико председника савеза претходних дана. Клубови заслужују поштовање, јер су они који генеришу више од 90 одсто кошаркашког пословања једне земље и они морају да доносе своје одлуке, на основу бриге о стабилности, спортским амбицијама и што је најважније - европској кошарци уопште",

Ипак, ФИБА је довела у питање гаранције компаније ИМГ и новчани износ који је обећан тимовима. Европска "Кућа кошарке" инсистира на томе да клубови нису добили детаљан увид у финансијски договор са спонзором.

"Тај аргумент мени звучи заиста слабо. Евролига и ИМФ радили су заједно, на истом пројекту, и челни функционери ИМГ-а лилчно су показали своју посвећеност клубовима и није наша пракса да представљамо пројекте анонимних инвеститора"

"Клубови су представљени пројекат и одоборили и пратили исту процедуру која је коришћена од 2000, када је Евролига створена. Када ФИБА буде прихватила наш позив да се поново састанемо, сигурно ћемо објаснити тај пројекат као што смо и клубова, јер је и наша тенденција да понудимо ФИБА-и могућност да активно учествује у свему томе"

Недуго после претходног састанка у Барселони, из Шпаније је стигла дефинитивна потврда да управо компанија ИМГ не дозвољава да формат Евролиге следеће године подразумева више од 16 клубова.

Да ли ће то бити затворена Евролига?

"Никад нисмо говорили о томе. Тај трач се појави с времена на време, али није тачан. Никад нисмо разматрали или предлага стварање затворене лиге. То није наша визија. Представили смо заједнички пројекат домаћим лигама и клубовима и сада ћемо, на основу њихових одговора, донети одлуке. Наша дугорочна веизија је увек подразумевала постојање истинске Европске лиге, са директном везом са Еврокупом, у којој су спортски резултати, заједно са стабилношћу, основа за развој такмичења"

Да ли ће бити могућа промена формата и проширење Евролиге на 20 или 24 тимова?

"Већ смо објаснили клубовима да то није могуће. Наша два такмичења ће се развијати према плану, а у сезони 2016/17 учествоваће 40 клубова. Потом ћемо пратити и видећемо ће се то мењати. Од када смо озваничили промену система, реклил смо да Евролига има потенцијал за проширење, које ће доћи природно, на основу пословних резултата и потенцијала, а не на основу политичких одлука", додао је Шпанац.

Сводећи свој став на основну поруку, Бертомеу је још једном истакао значај клубова. Према његовим речима, они ће држати у својим рукама и будућност и изглед Евролиге и Еврокупа.

Коментари / 0

Оставите коментар