Intervju - Bertomeu o novoj Evroligi: Sve je u rukama klubova!

Prvi čovek najjačeg evro-takmičenja otkrio da je nekoliko puta pokušao da stupi u kontakt sa FIBA. Govorio je i o "zatvaranju" Evrolige, njenom razvoju, kao i o sudbini Evrokupa.

Košarka 05.02.2016 | 19:40
Intervju - Bertomeu o novoj Evroligi: Sve je u rukama klubova!

Zamršena budućnost evropske klupske košarke i maglovita slika narednih izdanja kontinentalnih takmičenja stvaraju ove zime velike nedoumice. Mnogi klubovi praktično još nisu ni sigurni gde će igrati od jeseni, ni šta je konkretan ulog ove sezone.

Naravno, to je slučaj i sa ABA ligom, kao i sa srpskim klubovima u njoj.

Prvi čovek Evrolige Đordi Bertomeu dao je tim povodom intervju sa specijalizovani portal "Eurohoops" i pružio odgovore na neka konkretna pitanja.

Prema njegovim rečima, moguća je saradnja njegove organizacije i FIBA, koja sprema svoju "Ligu šampiona", ali za to bi druga strana morala da pristane na sastanak. Španac tvrdi da su on i predstavnici 11 klubova, vlasnika "A" licence, nekoliko puta stupili u kontakt sa krovnom košarkaškom organizacijom, ali su njihovi pozivi bili ignorisani.

"Poslali smo im još jedno pismo, kako bismo se sreli ovog meseca u nadi da je FIBA spremna da razgovaramo. Be obzira na sve, mi ne možemo da odlučujemo i za njih i razgovor može da se dogodi ako postoje dve strane. Trenutno, tu je samo jedna", objasnio je Bertomeu.

U ovom trenutku, jasno je samo to da će 11 klubova potpisnika ugovora sa Evroligom (Real, Barselona, Laboral, Panatinaikos, Olimpijakos, Efes, Fenerbahče, Makabi, CSKA, Žalgiris i Armani) i od jeseni igrati u tom takmičenju, kao i da će im se priključiti pobednik Evrokupa.

Sve ostalo čeka zvaničnu potvrdu.

Istovremeno, rasplet je donekle nagovešten zvaničnim saopštenjem nekoliko saveza, kojim je poručeno da će klubovi iz Italije, Francuske i Turske od jeseni igrati FIBA Ligu šampiona ili FIBA Evropa kup. Naravno, sa izuzetkom vlasnika "A" licence za jače takmičenje.

Međutim, Bertomeu kaže da ni u tim zemljama situacija nije do kraja razjašnjena. Kao primer istakao je slučaj Francuske, koja se obavezala na saradnju sa FIBA, ali taj gest ne podržavaju svi tamošnji klubovi.

Bertomeu se na to osvrnuo u sklopu odgovora na pitanje šta će biti sa ligama koje i dalje nemaju garantovano mesto u novoj Evroligi, među kojima je i ABA j.t.d.

"Teritorije Francuske, Nemačke i prostora na kojem se igra ABA liga su uvek bile važne za Evroligu i tako će i ostati. Na primer, Košarkaški savez Francuske je već objavio određena saopštenja i poručio da njegovi klubovi neće učestvovati u takmičenjima pod okriljem Evrolige, već da će stati uz FIBA. Taj savez i ima pravo da to saopšti, iako profesionalni francuski klubovi i predstavnici tamošnje lige nisu zauzeli isti stav"

"Francuski klubovi su nam reklli da hoće da igraju protiv najboljih timova na kontinentu i poručili su nam da bi francuski savez doživeo veliki korak unazad ako oni ne bi bili u stanju da ostvare svoju želju. Ako klubovi sa navedenih teritorija hoće da učestvuju u takmičenjima pod okriljem Evrolige, uvek će biti uključeni u njih", uverava Španac.

S obzirom na to da se već stvara šira slika da će timovi koji ne uspeju da "uđu" u Evroligu igrati FIBA Liga šampiona, postavlja se u pitanje opstanak "napadnutog" Evrokupa.

Kako će to takmičenje opstati i da li će to biti moguće?

"Zajednički projekat Evrolige i kompanije Aj-Em-Dži (IMG) ne podrazumeva samo takmičenje od 16 timova. Očigledno, neki mediji fokusirali su se samo na to, ali govorimo o projektu od 40 timova, koji će zadržati najbolje timove kontinenta u našim takmičenjima. Osim pobošljanja Evrolige, Evrokup će biti reorganizovan na svaki mogući način - u smislu takmičenja, saradnje sa Evroligom i poslovanja"

"Klubovi učesnici Evrolige već su se dogovorili da sa učesnicima Evrokupa podele deo prihoda sa tržišta.... Evrokup je sređeno takmičenje, sa 14 godina svoje istorije i rastućom bazom navijača. Jasan i prirodan put svih učesnika Evrokupa je da kroz to takmičenje steknu šansu da igraju u Evroligi i ta šansa bi mogla da u sledećim sezonama postane i veća od jednog mesta. Naš je princip da obećamo samo ono što možemo da ostvarimo"

Da li će se Evrokup takmičiti sa Ligom šampiona za klubove učesnike?

"Jedino takmičenje koje razmatramo je ono kojem prisustvujemo svake nedelje, na terenu. Klubovi nikad nisu nagrada, već su oni ti koji odlučuju. Od 2000. godine, kada je Evroliga osnovana, uvek smo tvrdili da su klubovi naš apsolutni prioritet, zato što su oni deoničari kompanije. Stoga, ne možemo da predvidimo bilo koju situaciju osim one u kojoj će klubovi odlučivati o svojoj budućnosti", podvukao je Bertomeu i dodao:

"Žao nam je da vidimo kako se koriste politički pritisci i čak i pretnje sankccijama protiv klubova koji su odabrali da ne učestvuju u FIBA takmičenjima. To smo videli u izjavama nekoliko predsednika saveza prethodnih dana. Klubovi zaslužuju poštovanje, jer su oni koji generišu više od 90 odsto košarkaškog poslovanja jedne zemlje i oni moraju da donose svoje odluke, na osnovu brige o stabilnosti, sportskim ambicijama i što je najvažnije - evropskoj košarci uopšte",

Ipak, FIBA je dovela u pitanje garancije kompanije IMG i novčani iznos koji je obećan timovima. Evropska "Kuća košarke" insistira na tome da klubovi nisu dobili detaljan uvid u finansijski dogovor sa sponzorom.

"Taj argument meni zvuči zaista slabo. Evroliga i IMF radili su zajedno, na istom projektu, i čelni funkcioneri IMG-a lilčno su pokazali svoju posvećenost klubovima i nije naša praksa da predstavljamo projekte anonimnih investitora"

"Klubovi su predstavljeni projekat i odoborili i pratili istu proceduru koja je korišćena od 2000, kada je Evroliga stvorena. Kada FIBA bude prihvatila naš poziv da se ponovo sastanemo, sigurno ćemo objasniti taj projekat kao što smo i klubova, jer je i naša tendencija da ponudimo FIBA-i mogućnost da aktivno učestvuje u svemu tome"

Nedugo posle prethodnog sastanka u Barseloni, iz Španije je stigla definitivna potvrda da upravo kompanija IMG ne dozvoljava da format Evrolige sledeće godine podrazumeva više od 16 klubova.

Da li će to biti zatvorena Evroliga?

"Nikad nismo govorili o tome. Taj trač se pojavi s vremena na vreme, ali nije tačan. Nikad nismo razmatrali ili predlaga stvaranje zatvorene lige. To nije naša vizija. Predstavili smo zajednički projekat domaćim ligama i klubovima i sada ćemo, na osnovu njihovih odgovora, doneti odluke. Naša dugoročna veizija je uvek podrazumevala postojanje istinske Evropske lige, sa direktnom vezom sa Evrokupom, u kojoj su sportski rezultati, zajedno sa stabilnošću, osnova za razvoj takmičenja"

Da li će biti moguća promena formata i proširenje Evrolige na 20 ili 24 timova?

"Već smo objasnili klubovima da to nije moguće. Naša dva takmičenja će se razvijati prema planu, a u sezoni 2016/17 učestvovaće 40 klubova. Potom ćemo pratiti i videćemo će se to menjati. Od kada smo ozvaničili promenu sistema, reklil smo da Evroliga ima potencijal za proširenje, koje će doći prirodno, na osnovu poslovnih rezultata i potencijala, a ne na osnovu političkih odluka", dodao je Španac.

Svodeći svoj stav na osnovnu poruku, Bertomeu je još jednom istakao značaj klubova. Prema njegovim rečima, oni će držati u svojim rukama i budućnost i izgled Evrolige i Evrokupa.

Komentari / 0

Ostavite komentar