Запушени синуси компликују живот

Од безазлене прехладе до озбиљног запаљења горњих дисајних органа: Упалу узрокују вируси, бактерије и гљивице, гриње, полен, аерозагађења, али и дувански дим. Шал преко носа прија осетљивој слузокожи.

Здравље 04.02.2016 | 09:01
Запушени синуси компликују живот

Запушени су ми синуси, боли ме глава, цури ми нос..., чује се са свих страна чим се спусти температура. Већина покушава да се заштити умотавајући се у шалове и користећи капи за нос. Ипак, то не може много да помогне ако су горњи дисајни органи осетљиви, објашњава оториноларинголог професор др Војко Ђукић, из Клинике за ОРЛ и максилофацијалну хирургију Клиничког центра Србије.

- Шал преко носа је важан у зимском периоду, јер филтрира, влажи и загрева ваздух који удишемо, што прија слузокожи у носу и синусима. Када је температура изузетно ниска, а удишемо директно леден ваздух, активирају се вируси и бактерије, а као последица тога долази до запалења слузокоже носа, синуса, често и ждрела. Да би разумели шта се дешава са синусима, важно је да знамо која је њихова функција у организму. Ове параназалне шупљине у костима лица и лобање, испуњене су ваздухом и обложене слузницом респираторног типа. Канали су повезани носном шупљином, кроз коју ваздух улази и стиже до синуса. Они су резонатор гласа и висине гласа.

* Како запушен нос утиче на здравље синуса?

- Да би синуси били здрави, веома је важно да се стално вентилирају и дренирају преко носа. У нормалним околностима, када су проходни синуси и нос, дисање је правилно, ваздух улази под атмосферским притиском и из њих се дренира секрет, који лучи слузница синуса. Када се ова функција поремети, стварају се услови за упалу и оболење познато као синузитис. Запаљенским процесом може бити захваћен само један, више или сви синуси, само на једној или на обе стране. Зависно од јачине и локализације, могу настати различите форме, од ринитиса, када је захваћена само слузница носа, затим риносинузитиса где је упаљен нос и синуси, до синузитиса када се процес одвија само у синусима. Оболења могу бити акутна и хронична, а могу да доведу до озбиљних компликација.

* Шта узрокује упалу горњих дисајних органа?

- Узрочници су, пре свега, вируси, бактерије и гљивице. До запаљења углавном доводе вируси на које се накалеме бактерије из носне шупљине, којима је то природно станиште. Риносинузитис може бити комбинован и са грињама, као алергенима или сезонским алергијама, на пример поленском. Такође, упала синуса може да настане и као последица повреда, ломљења костију, као и услед нагле промене притиска приликом роњења или летења авионом, када долази до повреде слузнице. До синузитиса доводе и различита аерозагађења, а посебно дувански дим.

* Који су још узрочници оболења синуса?

- До оболења синуса може да доведе и поремећај у проходности носних шупљина и синусних отвора. Код одраслих овај поремећај најчешће настаје као последица девијације носне преграде или задебљања слузнице, а код деце због увећања трећег крајника или алергијског запаљења носно - синусне регије. Ту су и израштаји у носу попут полипа, као и доброћудни и злоћудни тумори. Синузитис се јавља и код слузнице оштећене због имунолошких и других болести. Поремећај неимунолошке одбране слузнице и параназалних синуса, такође је један од фактора ризика. Огледа се у недовољној функцији трепљастог епитела слузнице, који иначе спречава продор страних честица, ухваћених у слузи. То је узрок чак 80 одсто запаљенских обољења синуса.

* Које су последице синузитиса?

- Прво долази до цурења из носа. Уколико је слуз бистра, ради се о ринитису. Међутим, ако је секреција жуто зелена, значи бактеријска, долази из синуса. Код акутног синузитиса одрасле особе, јавља се осећај притиска и бола у пределу чела између очију, на месту захваћеног синуса, што се појачава повијањем главе унапред. Може да се јави и запушеност носа, оток меких ткива изнад упаљеног синуса, главобоље различитог интензитета, повишена телесна температура, малаксалост, напетост, поремећај чула мириса.

* Како се лечи?

- Код готово половине акутних запаљења синуса, лечење пролази без антибиотика. Важно је да се избаци секрет и смањи бол. То се постиже употребом капи за нос, које смањују оток слузнице, тако да се веза између синуса и носне шупљине враћа у нормално стање. На тај начин омогућава се улазак ваздуха, који изједначава притисак и тиме смањује бол. Уколико се стање не побољша, узима се брис, ради рендгенски преглед и друге методе, предузимају наредни кораци у лечењу. У ретким случајевима потребна је и краткотрајна ендоскопска операција кроз нос, што значи да нема класичног отварања.

* Какве компликације узрокује синузитис?

- Ако се синузитис не лечи или се неправилно лечи, инфекција може да се прошири на околну регију и доведе до остеомијелитиса виличне, чеоне и других костију у близини синуса. Остеомијелитис је озбиљно оболење, јер бактерије и други узрочници, доводе до разарања костију. Инфекција може да се пресели и на мозак доводећи до менингитиса, односно упале можданих овојница и енцефалитиса - упале мозга. Свака од ових болести захтева озбиљно лечење. Може да захвати и очну дупљу, доводећи до отока и избочења ока, што такође захтева озбиљно лечење.

ПРОБЛЕМАТИЧНА ДИЈАГНОЗА КОД ДЕЦЕ

Код деце се акутни синузитис понекад не препозна одмах, јер се ређе манифестује типичном клиничком сликом. Малишани често имају скривену форму синузитиса, где постоје само симптоми упале слузнице носа, а прате је секреција и запушеност, дисање на уста и кашаљ. Ови симптоми могу да буде и замка, да се синузитис превиди и замени за обичну кијавицу.

У том случају може да се деси да се права дијагноза постави тек када се јаве озбиљније компликације. Сумњу да се ипак ради о синузитису, требало би да побуди чињеница да симптоми трају дуже од седам или десет дана, колико траје кијавица.

У почетној фази, кададеци само цури нос, родитељи би требало да буду изузетно пажљиви, јер је слузница веома нежна. Секрет се покупи меканом марамицом, без чачкања слузнице. Капи за нос се такође стављају опрезно и нежно, па ако се симптоми не повуку за пет до шест дана, обавезно нека се обрате педијатру - саветује др Ђукић.

Новости

Коментари / 0

Оставите коментар