Zapušeni sinusi komplikuju život

Od bezazlene prehlade do ozbiljnog zapaljenja gornjih disajnih organa: Upalu uzrokuju virusi, bakterije i gljivice, grinje, polen, aerozagađenja, ali i duvanski dim. Šal preko nosa prija osetljivoj sluzokoži.

Zdravlje 04.02.2016 | 09:01
Zapušeni sinusi komplikuju život

Zapušeni su mi sinusi, boli me glava, curi mi nos..., čuje se sa svih strana čim se spusti temperatura. Većina pokušava da se zaštiti umotavajući se u šalove i koristeći kapi za nos. Ipak, to ne može mnogo da pomogne ako su gornji disajni organi osetljivi, objašnjava otorinolaringolog profesor dr Vojko Đukić, iz Klinike za ORL i maksilofacijalnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije.

- Šal preko nosa je važan u zimskom periodu, jer filtrira, vlaži i zagreva vazduh koji udišemo, što prija sluzokoži u nosu i sinusima. Kada je temperatura izuzetno niska, a udišemo direktno leden vazduh, aktiviraju se virusi i bakterije, a kao posledica toga dolazi do zapalenja sluzokože nosa, sinusa, često i ždrela. Da bi razumeli šta se dešava sa sinusima, važno je da znamo koja je njihova funkcija u organizmu. Ove paranazalne šupljine u kostima lica i lobanje, ispunjene su vazduhom i obložene sluznicom respiratornog tipa. Kanali su povezani nosnom šupljinom, kroz koju vazduh ulazi i stiže do sinusa. Oni su rezonator glasa i visine glasa.

* Kako zapušen nos utiče na zdravlje sinusa?

- Da bi sinusi bili zdravi, veoma je važno da se stalno ventiliraju i dreniraju preko nosa. U normalnim okolnostima, kada su prohodni sinusi i nos, disanje je pravilno, vazduh ulazi pod atmosferskim pritiskom i iz njih se drenira sekret, koji luči sluznica sinusa. Kada se ova funkcija poremeti, stvaraju se uslovi za upalu i obolenje poznato kao sinuzitis. Zapaljenskim procesom može biti zahvaćen samo jedan, više ili svi sinusi, samo na jednoj ili na obe strane. Zavisno od jačine i lokalizacije, mogu nastati različite forme, od rinitisa, kada je zahvaćena samo sluznica nosa, zatim rinosinuzitisa gde je upaljen nos i sinusi, do sinuzitisa kada se proces odvija samo u sinusima. Obolenja mogu biti akutna i hronična, a mogu da dovedu do ozbiljnih komplikacija.

* Šta uzrokuje upalu gornjih disajnih organa?

- Uzročnici su, pre svega, virusi, bakterije i gljivice. Do zapaljenja uglavnom dovode virusi na koje se nakaleme bakterije iz nosne šupljine, kojima je to prirodno stanište. Rinosinuzitis može biti kombinovan i sa grinjama, kao alergenima ili sezonskim alergijama, na primer polenskom. Takođe, upala sinusa može da nastane i kao posledica povreda, lomljenja kostiju, kao i usled nagle promene pritiska prilikom ronjenja ili letenja avionom, kada dolazi do povrede sluznice. Do sinuzitisa dovode i različita aerozagađenja, a posebno duvanski dim.

* Koji su još uzročnici obolenja sinusa?

- Do obolenja sinusa može da dovede i poremećaj u prohodnosti nosnih šupljina i sinusnih otvora. Kod odraslih ovaj poremećaj najčešće nastaje kao posledica devijacije nosne pregrade ili zadebljanja sluznice, a kod dece zbog uvećanja trećeg krajnika ili alergijskog zapaljenja nosno - sinusne regije. Tu su i izraštaji u nosu poput polipa, kao i dobroćudni i zloćudni tumori. Sinuzitis se javlja i kod sluznice oštećene zbog imunoloških i drugih bolesti. Poremećaj neimunološke odbrane sluznice i paranazalnih sinusa, takođe je jedan od faktora rizika. Ogleda se u nedovoljnoj funkciji trepljastog epitela sluznice, koji inače sprečava prodor stranih čestica, uhvaćenih u sluzi. To je uzrok čak 80 odsto zapaljenskih oboljenja sinusa.

* Koje su posledice sinuzitisa?

- Prvo dolazi do curenja iz nosa. Ukoliko je sluz bistra, radi se o rinitisu. Međutim, ako je sekrecija žuto zelena, znači bakterijska, dolazi iz sinusa. Kod akutnog sinuzitisa odrasle osobe, javlja se osećaj pritiska i bola u predelu čela između očiju, na mestu zahvaćenog sinusa, što se pojačava povijanjem glave unapred. Može da se javi i zapušenost nosa, otok mekih tkiva iznad upaljenog sinusa, glavobolje različitog intenziteta, povišena telesna temperatura, malaksalost, napetost, poremećaj čula mirisa.

* Kako se leči?

- Kod gotovo polovine akutnih zapaljenja sinusa, lečenje prolazi bez antibiotika. Važno je da se izbaci sekret i smanji bol. To se postiže upotrebom kapi za nos, koje smanjuju otok sluznice, tako da se veza između sinusa i nosne šupljine vraća u normalno stanje. Na taj način omogućava se ulazak vazduha, koji izjednačava pritisak i time smanjuje bol. Ukoliko se stanje ne poboljša, uzima se bris, radi rendgenski pregled i druge metode, preduzimaju naredni koraci u lečenju. U retkim slučajevima potrebna je i kratkotrajna endoskopska operacija kroz nos, što znači da nema klasičnog otvaranja.

* Kakve komplikacije uzrokuje sinuzitis?

- Ako se sinuzitis ne leči ili se nepravilno leči, infekcija može da se proširi na okolnu regiju i dovede do osteomijelitisa vilične, čeone i drugih kostiju u blizini sinusa. Osteomijelitis je ozbiljno obolenje, jer bakterije i drugi uzročnici, dovode do razaranja kostiju. Infekcija može da se preseli i na mozak dovodeći do meningitisa, odnosno upale moždanih ovojnica i encefalitisa - upale mozga. Svaka od ovih bolesti zahteva ozbiljno lečenje. Može da zahvati i očnu duplju, dovodeći do otoka i izbočenja oka, što takođe zahteva ozbiljno lečenje.

PROBLEMATIČNA DIJAGNOZA KOD DECE

Kod dece se akutni sinuzitis ponekad ne prepozna odmah, jer se ređe manifestuje tipičnom kliničkom slikom. Mališani često imaju skrivenu formu sinuzitisa, gde postoje samo simptomi upale sluznice nosa, a prate je sekrecija i zapušenost, disanje na usta i kašalj. Ovi simptomi mogu da bude i zamka, da se sinuzitis previdi i zameni za običnu kijavicu.

U tom slučaju može da se desi da se prava dijagnoza postavi tek kada se jave ozbiljnije komplikacije. Sumnju da se ipak radi o sinuzitisu, trebalo bi da pobudi činjenica da simptomi traju duže od sedam ili deset dana, koliko traje kijavica.

U početnoj fazi, kadadeci samo curi nos, roditelji bi trebalo da budu izuzetno pažljivi, jer je sluznica veoma nežna. Sekret se pokupi mekanom maramicom, bez čačkanja sluznice. Kapi za nos se takođe stavljaju oprezno i nežno, pa ako se simptomi ne povuku za pet do šest dana, obavezno neka se obrate pedijatru - savetuje dr Đukić.

Novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar