Универзитети из БиХ поражавајуће рангирани

Најстарији амерички Универзитет Харвард најбољи је и најрепрезентативнији на свијету, показала су посљедња истраживања истраживачке групе "Цyберметрицс Лаб", која припада једној од првих истраживачких организација у Европи ЦСИЦ-у.

Босна и Херцеговина 03.02.2016 | 21:48
Универзитети из БиХ поражавајуће рангирани

Првих 11 мјеста заузели су амерички универзитети, док су најпознатији европски универзитети Оксфорд и Кембриџ на 12, односно 13. мјесту, по wеб доступности и интернет заступљености, мисијама, броју добитника Нобелове награде и других признања, као и ресурсима које улажу у истраживачки рад, односно њиховом квалитету програма рада.

Према истим критеријима, високошколске установе БиХ налазе се на тек 1850. мјесту, тачније Универзитет у Сарајеву, односно 3514. мјесту Универзитет у Зеници, затим 3789. мјесту Универзитет у Тузли, односно Бањалучки универзитет на чак 3969. позицији, док је Европски универзитет у Брчком испред Универзитета у Источном Сарајеву, а слиједе их и други приватни факултети и универзитети у земљи.

"То је показатељ да се нешто озбиљно мора мијењати и да се средства морају инвестирати на праве адресе, јер се не смије дозволити да једна високошколска установа буде ниже рангирана јер не прати свјетске токове образовања и унапређивање, посебно када су у питању савремени медији и технологије", упозорио је за "Независне" Предраг Говедарица, потпредсједник Уније студената РС.

На свјетском нивоу најбоље рангирана високошколска установа из бивше Југославије је Универзитет у Љубљани на 208. мјесту, слиједи га Универзитет у Загребу на 386. мјесту, односно Универзитет у Београду на 440. мјесту.

У односу на ове установе, Универзитет у Скопљу је на далеком 1119. мјесту, али ипак испред нас, док је Универзитет Црне Горе на 2350. мјесту.

"Показатељ је ово гдје се налази наука у овој земљи, јер да бисте пратили токове развоја, потребна су озбиљна улагања. Једна научна студија кошта од 30.000 до 40.000 евра, а за науку се код нас издваја 0,1 до 0,2 одсто, док у земљама ЕУ од три до четири одсто. Према томе, све се мора узети у обзир, али сам ипак мишљења да се мора одлучније дјеловати и да се, упркос томе, можемо сигурно наћи на хиљаду, ако не и више мјеста испред", каже Дејан Бокоњић, проректор за међународне односе Универзитета у Источном Сарајеву.

Интересантно је да се на свјетској ранг-листи мексички универзитети налазе од педесетог мјеста, католички универзитети Белгије од седамдесетог мјеста, а затим високошколске установе Данске.

Ранг-листе
БиХ

Универзитет у Сарајеву - 1850.

Универзитет у Зеници - 3514.

Универзитет у Тузли - 3789.

Универзитет у Бањалуци - 3969.

Хрватска

Универзитет у Загребу - 386.

Универзитет у Сплиту - 1086.

Универзитет у Ријеци - 1435.

Универзитет "Јосип Јурај Строссмаyер" у Осијеку - 1617.

Србија

Универзитет у Београду - 440.

Универзитет у Новом Саду - 926.

Универзитет у Нишу - 1289.

Универзитет у Крагујевцу - 1586.

Словенија

Универзитет у Љубљани - 208.

Универзитет у Марибору - 1102.

Универзитет у Приморском - 1926.

Универзитет Нова Горица - 2191.

Извор: НН

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Студент

03.02.2016 21:13

Па зашто нас лажу да Европски универзитет у Брчком није признат а налази се испред овог нашег у Источном Сарајеву. Зашто се политичари спрдају са студентима, једино нас се сјете око избора да лијепимо плакате за 20км цијелу ноћ. :-(

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

04.02.2016 00:30

Да нисте дозволили фукарама са вас лазу они неби могли тада никога да лазу. Имали СМО некада прије Суварове реформе ДОБАР сколски систем са велико знање наси уценика а сада имамо ЛОС сколски систер према болоњском Споразуму са МАЛИМ или никаквин знањем наси уценика. Мозда су уцесници били НЕКАДА мало преоптерецени сколски ГРАДОВОМ али су они имали баре теоретско знање. ДАНАС НИТИ НАСИ УЦЕНИЦИ ИМАЈУ ТЕОРЕТСКОГ НИТИ ПРАКТИЦНОГ ЗНАЊА ЗА КОЈЕ СУ ПОТРЕБНИ РАДНИ КАБИНЕТИ!

Name

Горан

03.02.2016 21:16

Не знају они да је Миле дрзао предавања на Бањалуцком универзитету. Да то знају рангирали би га меду првих десет. А тек Зељкица када својим дирегнтским прстицима и трепетусама одапне, били би међу првих пет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вријеме курве, фукаре и будале

03.02.2016 21:21

Какви данас универзитети у БиХ? Кога они могу нешто научити? Напустили су праћење технологија прије 30 година. Само варају ове будале што им плаћају да им напишу на комаду папира да су менаџери.

ОДГОВОРИТЕ
Name

папак

03.02.2016 21:26

Ми смо и добри ко нас води. Универзитет у Бањој Луци води брачни пар Мићич-Дјурић са Пољопривредног факултета који управља преко ректора Станића и осталих поданика.Њима је главно како прибавити користи за себе путем манипулације, мобинга и непотизма. За председника Управног одбора поставили су Мирослава Грубачића најгорег човјека и професора само зато да би имали везе у суду преко његовог зета за шверц војног жељеза из Кампуса и остале марифетлуке. Пошаљите независну Инспекцију на Универзитет па ће те утврдити да пола професора и асистената намају ни опште ни посебне услове за рад на факултету (просјек оцјена изнад осам, радове и друге референсе).Исти ти професори и сарадници су супер плаћени од 1500 до 2500 КМ. Старосна граница за одлазак у пензију је 68г, а свуд у региону и Европи је 65г (провјерите колико тих професора има рад На СЦИ листи, вјерујте мање од 1%). Основали су Институт за генетичке ресурсе да би преко њега узимали новац за себе. Већина професора изабрана је радовима из Агрознања које сами уређују и које нико не бодује осим њих. На јавним конкурсима бирају се најгори кандидати који имају најбољу политичку везу битно је да је Гордана Ђурић председник комисије ту пролази најгори кандидат. Мићич је довео своје кумове и рођаке из Србије.У Сенату су њихови поданици и тако редом. РЕКТОР СТАНИЋ И БРАЧНИ ПАР МИЋИЧ-ЂУРИЋ СУ ГРОБАРИ УНИВЕРЗИТЕТА У БАЊАЛУЦИ:

ОДГОВОРИТЕ
Name

студент

03.02.2016 22:08

Како да буду боље рангирани кад на јавним факултетима постоји само корупција и непотизам. Све професори који до рата нису имали ни средње сколе а у рату и послије њега досли до доктората и професуре. На бањалуцком универзитету 50 посто наставног кадра је такво, све брацни парови и њихова дјеца,кумови и родјаци. Немају никакав просјек током студирања и то крију као змија ноге (отворите извјестаје о избору на сајту универзитета све 8,00 или празна рубрика), радове објављују у ткз. науцним цасописима кој стампају фаскултети на којима раде, књиге преписују и плагирају буквално само преведу екавицу на ијекавицу или латиницу на цирилицу.Некадисњи пристински универзитет није ни до кољена бањалуцком по станцању купљених диплома,мастера и докората.А у просвјетној инспекцији раде све инвалиди рада, ниста не виде и не цују поготово када их ректор и декани добро подмазу. А како да буде другације када је министар образовања први купио магистарски и докторски рад.

ОДГОВОРИТЕ