Univerziteti iz BiH poražavajuće rangirani

Najstariji američki Univerzitet Harvard najbolji je i najreprezentativniji na svijetu, pokazala su posljednja istraživanja istraživačke grupe "Cybermetrics Lab", koja pripada jednoj od prvih istraživačkih organizacija u Evropi CSIC-u.

Bosna i Hercegovina 03.02.2016 | 21:48
Univerziteti iz BiH poražavajuće rangirani

Prvih 11 mjesta zauzeli su američki univerziteti, dok su najpoznatiji evropski univerziteti Oksford i Kembridž na 12, odnosno 13. mjestu, po web dostupnosti i internet zastupljenosti, misijama, broju dobitnika Nobelove nagrade i drugih priznanja, kao i resursima koje ulažu u istraživački rad, odnosno njihovom kvalitetu programa rada.

Prema istim kriterijima, visokoškolske ustanove BiH nalaze se na tek 1850. mjestu, tačnije Univerzitet u Sarajevu, odnosno 3514. mjestu Univerzitet u Zenici, zatim 3789. mjestu Univerzitet u Tuzli, odnosno Banjalučki univerzitet na čak 3969. poziciji, dok je Evropski univerzitet u Brčkom ispred Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a slijede ih i drugi privatni fakulteti i univerziteti u zemlji.

"To je pokazatelj da se nešto ozbiljno mora mijenjati i da se sredstva moraju investirati na prave adrese, jer se ne smije dozvoliti da jedna visokoškolska ustanova bude niže rangirana jer ne prati svjetske tokove obrazovanja i unapređivanje, posebno kada su u pitanju savremeni mediji i tehnologije", upozorio je za "Nezavisne" Predrag Govedarica, potpredsjednik Unije studenata RS.

Na svjetskom nivou najbolje rangirana visokoškolska ustanova iz bivše Jugoslavije je Univerzitet u Ljubljani na 208. mjestu, slijedi ga Univerzitet u Zagrebu na 386. mjestu, odnosno Univerzitet u Beogradu na 440. mjestu.

U odnosu na ove ustanove, Univerzitet u Skoplju je na dalekom 1119. mjestu, ali ipak ispred nas, dok je Univerzitet Crne Gore na 2350. mjestu.

"Pokazatelj je ovo gdje se nalazi nauka u ovoj zemlji, jer da biste pratili tokove razvoja, potrebna su ozbiljna ulaganja. Jedna naučna studija košta od 30.000 do 40.000 evra, a za nauku se kod nas izdvaja 0,1 do 0,2 odsto, dok u zemljama EU od tri do četiri odsto. Prema tome, sve se mora uzeti u obzir, ali sam ipak mišljenja da se mora odlučnije djelovati i da se, uprkos tome, možemo sigurno naći na hiljadu, ako ne i više mjesta ispred", kaže Dejan Bokonjić, prorektor za međunarodne odnose Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Interesantno je da se na svjetskoj rang-listi meksički univerziteti nalaze od pedesetog mjesta, katolički univerziteti Belgije od sedamdesetog mjesta, a zatim visokoškolske ustanove Danske.

Rang-liste
BiH

Univerzitet u Sarajevu - 1850.

Univerzitet u Zenici - 3514.

Univerzitet u Tuzli - 3789.

Univerzitet u Banjaluci - 3969.

Hrvatska

Univerzitet u Zagrebu - 386.

Univerzitet u Splitu - 1086.

Univerzitet u Rijeci - 1435.

Univerzitet "Josip Juraj Strossmayer" u Osijeku - 1617.

Srbija

Univerzitet u Beogradu - 440.

Univerzitet u Novom Sadu - 926.

Univerzitet u Nišu - 1289.

Univerzitet u Kragujevcu - 1586.

Slovenija

Univerzitet u Ljubljani - 208.

Univerzitet u Mariboru - 1102.

Univerzitet u Primorskom - 1926.

Univerzitet Nova Gorica - 2191.

Izvor: NN

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Student

03.02.2016 21:13

Pa zašto nas lažu da Evropski univerzitet u Brčkom nije priznat a nalazi se ispred ovog našeg u Istočnom Sarajevu. Zašto se političari sprdaju sa studentima, jedino nas se sjete oko izbora da lijepimo plakate za 20km cijelu noć. :-(

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

04.02.2016 00:30

Da niste dozvolili fukarama sa vas lazu oni nebi mogli tada nikoga da lazu. Imali SMO nekada prije Suvarove reforme DOBAR skolski sistem sa veliko znanje nasi ucenika a sada imamo LOS skolski sister prema bolonjskom Sporazumu sa MALIM ili nikakvin znanjem nasi ucenika. Mozda su ucesnici bili NEKADA malo preoptereceni skolski GRADOVOM ali su oni imali bare teoretsko znanje. DANAS NITI NASI UCENICI IMAJU TEORETSKOG NITI PRAKTICNOG ZNANJA ZA KOJE SU POTREBNI RADNI KABINETI!

Name

Goran

03.02.2016 21:16

Ne znaju oni da je Mile drzao predavanja na Banjaluckom univerzitetu. Da to znaju rangirali bi ga medu prvih deset. A tek Zeljkica kada svojim diregntskim prsticima i trepetusama odapne, bili bi među prvih pet.

ODGOVORITE
Name

vrijeme kurve, fukare i budale

03.02.2016 21:21

Kakvi danas univerziteti u BiH? Koga oni mogu nešto naučiti? Napustili su praćenje tehnologija prije 30 godina. Samo varaju ove budale što im plaćaju da im napišu na komadu papira da su menadžeri.

ODGOVORITE
Name

papak

03.02.2016 21:26

Mi smo i dobri ko nas vodi. Univerzitet u Banjoj Luci vodi bračni par Mićič-Djurić sa Poljoprivrednog fakulteta koji upravlja preko rektora Stanića i ostalih podanika.Njima je glavno kako pribaviti koristi za sebe putem manipulacije, mobinga i nepotizma. Za predsednika Upravnog odbora postavili su Miroslava Grubačića najgoreg čovjeka i profesora samo zato da bi imali veze u sudu preko njegovog zeta za šverc vojnog željeza iz Kampusa i ostale marifetluke. Pošaljite nezavisnu Inspekciju na Univerzitet pa će te utvrditi da pola profesora i asistenata namaju ni opšte ni posebne uslove za rad na fakultetu (prosjek ocjena iznad osam, radove i druge referense).Isti ti profesori i saradnici su super plaćeni od 1500 do 2500 KM. Starosna granica za odlazak u penziju je 68g, a svud u regionu i Evropi je 65g (provjerite koliko tih profesora ima rad Na SCI listi, vjerujte manje od 1%). Osnovali su Institut za genetičke resurse da bi preko njega uzimali novac za sebe. Većina profesora izabrana je radovima iz Agroznanja koje sami uređuju i koje niko ne boduje osim njih. Na javnim konkursima biraju se najgori kandidati koji imaju najbolju političku vezu bitno je da je Gordana Đurić predsednik komisije tu prolazi najgori kandidat. Mićič je doveo svoje kumove i rođake iz Srbije.U Senatu su njihovi podanici i tako redom. REKTOR STANIĆ I BRAČNI PAR MIĆIČ-ĐURIĆ SU GROBARI UNIVERZITETA U BANJALUCI:

ODGOVORITE
Name

student

03.02.2016 22:08

Kako da budu bolje rangirani kad na javnim fakultetima postoji samo korupcija i nepotizam. Sve profesori koji do rata nisu imali ni srednje skole a u ratu i poslije njega dosli do doktorata i profesure. Na banjaluckom univerzitetu 50 posto nastavnog kadra je takvo, sve bracni parovi i njihova djeca,kumovi i rodjaci. Nemaju nikakav prosjek tokom studiranja i to kriju kao zmija noge (otvorite izvjestaje o izboru na sajtu univerziteta sve 8,00 ili prazna rubrika), radove objavljuju u tkz. naucnim casopisima koj stampaju faskulteti na kojima rade, knjige prepisuju i plagiraju bukvalno samo prevedu ekavicu na ijekavicu ili latinicu na cirilicu.Nekadisnji pristinski univerzitet nije ni do koljena banjaluckom po stancanju kupljenih diploma,mastera i dokorata.A u prosvjetnoj inspekciji rade sve invalidi rada, nista ne vide i ne cuju pogotovo kada ih rektor i dekani dobro podmazu. A kako da bude drugacije kada je ministar obrazovanja prvi kupio magistarski i doktorski rad.

ODGOVORITE