Почела Шеста смотра археолошког филма

Њемачким археолошким филмом "Бронзани картел" у Бијељини је вечерас, у организацији Музеја Семберије и Народног музеја Београд, почела Шеста смотра археолошког филма.

Република Српска 03.02.2016 | 20:52
Почела Шеста смотра археолошког филма

Тематика вечерашњег филма, према ријечима директора Музеја Семберије Момчила Копривице, директно се надовезује на тематику изложбе отворене вечерас у овом музеју - Бронзано доба.

"Током манифестације грађани ће имати прилику да погледају укупно девет филмова, од којих су по четири италијанске и њемачке продукција и један српски археолошки филм. Филмови ће бити емитовани сваке сриједе у фебруару у 18.00 часова", навео је Копривица и додао да је ово већ традиционална сарадња са Народним музејом из Београда.

Вечерашњи филм је прича о привредном чуду на Медитерану, о племенитом металу бронзи, рађен у режији Франца Леополда Шмелцера и Герхарда Рекела.

У антици је источно Средоземље било раскрсница трговине робом из свих земаља, а једрењаци су од 1.800 године прије нове ере превозили тоне разних производа у луке тада познатог свијета.

Филм у трајању 44 минуте говори о овом времену када су тражени били бакар и калај од којих су вјешти ковачи правили нову легуру - бронзу.

Тај племенити метал је овој ери подарио име и процват.

Вечерашња пројекција, као и изложба експоната из Бронзаног доба, окупила је бројне посјетиоце у Музеју, међу којима су се чланови Историјске секције Гимназије "Филип Вишњић" одазвали у великом броју и редовни су на оваквим и сличним музејским манифестацијама.

У сриједу, 10. фебруара, љубитељи археолошког филма имаће прилику да виде један њемачки и један италијански археолошки филм.

Коментари / 0

Оставите коментар