Počela Šesta smotra arheološkog filma

Njemačkim arheološkim filmom "Bronzani kartel" u Bijeljini je večeras, u organizaciji Muzeja Semberije i Narodnog muzeja Beograd, počela Šesta smotra arheološkog filma.

Republika Srpska 03.02.2016 | 20:52
Počela Šesta smotra arheološkog filma

Tematika večerašnjeg filma, prema riječima direktora Muzeja Semberije Momčila Koprivice, direktno se nadovezuje na tematiku izložbe otvorene večeras u ovom muzeju - Bronzano doba.

"Tokom manifestacije građani će imati priliku da pogledaju ukupno devet filmova, od kojih su po četiri italijanske i njemačke produkcija i jedan srpski arheološki film. Filmovi će biti emitovani svake srijede u februaru u 18.00 časova", naveo je Koprivica i dodao da je ovo već tradicionalna saradnja sa Narodnim muzejom iz Beograda.

Večerašnji film je priča o privrednom čudu na Mediteranu, o plemenitom metalu bronzi, rađen u režiji Franca Leopolda Šmelcera i Gerharda Rekela.

U antici je istočno Sredozemlje bilo raskrsnica trgovine robom iz svih zemalja, a jedrenjaci su od 1.800 godine prije nove ere prevozili tone raznih proizvoda u luke tada poznatog svijeta.

Film u trajanju 44 minute govori o ovom vremenu kada su traženi bili bakar i kalaj od kojih su vješti kovači pravili novu leguru - bronzu.

Taj plemeniti metal je ovoj eri podario ime i procvat.

Večerašnja projekcija, kao i izložba eksponata iz Bronzanog doba, okupila je brojne posjetioce u Muzeju, među kojima su se članovi Istorijske sekcije Gimnazije "Filip Višnjić" odazvali u velikom broju i redovni su na ovakvim i sličnim muzejskim manifestacijama.

U srijedu, 10. februara, ljubitelji arheološkog filma imaće priliku da vide jedan njemački i jedan italijanski arheološki film.

Komentari / 0

Ostavite komentar