Да ли ће нам странци и даље кројити судбину?

Захваљујући ентитетском гласању посланици из Републике Српске успјели су да Приједлог Закона о Уставном суду БиХ оставе у парламентарној процедури. Негативно мишљење Уставноправне комисије о том Закону није усвојено, па се он поново враћа у Комисију на разматрање, а тек након тога упућује се пред посланике на изјашњавање.

Босна и Херцеговина 03.02.2016 | 19:53
Да ли ће нам странци и даље кројити судбину?

Предлагачи Закона, посланици СДС-а и СНСД-а, надају се да ће у наредном периоду успјети да убиједе колеге из Федерације БиХ да је одлазак страних судија из Уставног суда БиХ важан за све народе у БиХ али и европски пут земље, јер је незабиљежено да у некој демократској земљи правду дијеле странци.

"Уставни суд БиХ изазвао је политичку кризу доношењем политичке и неразумне одлуке о Дану Републике Српске", тврди предсједник СДС-а Младен Босић и подсјећа да је неким ранијим одлукама Уставни суд мијењао Дејтонски споразум, а сада поново прелази на политички терен.

"Ми смо покушали да нађемо рјешење, а рјешење је да се онемогући национално прегласавање у Уставном суду и да се коначно ријешимо страних судија који очигледно по нечијем налогу доносе политичке одлуке. То је суштина закона и не видим да је уперен ни против кога, већ напротив омогућава механизам заштите и Србима, и Бошњацима, и Хрватима, и свима осталим",истиче Босић.

Политичари из Федерације за сада имају другачије мишљење. Представници Хрвата, као и обично, не изјашњавају се гласно и јасно да ли су за Уставни суд БиХ са странцима или без них.

Борјана Кришто, предсједавајућа Представничког вијећа, сматра да је неозбиљно да се једна таква одлука доноси на приједлог само групе посланика или политичке опције само једног народа. С друге стране, Бошњаци су јасни. По њима Уставни суд БиХ са страним судијама је дио Дејтонског устава и тако мора остати док се Устав не промијени у цијелини.

"Дејтон је пакет и он се мора поштовати и имплементирати у цјелини", сматра Шефик Џаферовић, замјеник предсједавајућег Представничког вијећа. Против приједлога СДС-а и СНСД-а су и они који се представљу као грађанска опција у БиХ. Лидер Демократске фронте Жељко Комшић каже да прво треба да буде проведена одлука Уставног суда о Дану Републике Српске, па онда тражити измјене састава Уставног суда.

На констатацију да многе одлуке Уставног суда нису проведене, и то већина у Федерацији у којој у неколико кантона Срби чак нису ни конститутиван народ, Комшић одговара: "Шта очекујете? Да некога због тога вучем за уши? Треба дати подршку Тужилаштву БиХ да приведе правди и казни оне који не поштују одлуке Уставног суда."

Шеф клуба посланика СДС-а Александра Пандуревић подсјећа Комшића да је праксу непровођења одлука Уставног суда БиХ увео високи представник 2006. године када је Уставни суд одлучио да БиХ мора донијети механизам заштите за особе које је смијенио високи представник.

"Високи представник је након два дана упутио налог којим одбацује одлуку Уставног суда. Сада је питање да ли ми желимо да преузмемо судбину у своје руке, па и по цијену да се међусобно покушавамо прегласавати, или ћемо пристати да нам странци и даље производе кризу у земљи?", пита се Пандуревићева.

Са овим ставом се слаже и посланик СНСД-а Сташа Кошарац који тврди да странци у БиХ производе лоше односе у БиХ. Приједлог закона о Уставном суду БиХ враћен је Уставноправној комисији
Представничког вијећа која ће се поново изјашњавати о њему, након чега ће се наћи пред посланицима који ће дати коначни суд.

Да ли ће БиХ 20 година након “Дејтона” преузети правосуђе у своје руке, или ће нам судбину и даље кројити странци?

БН ТВ

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

мио

03.02.2016 19:59

Па мора неко кројити кад ми сами не моземо.Док се не среде ствари које су нормалне за функционисање дрзаве странци ту морају остати, јер инаце је ризик велики. Ови наси идиоти нису спремни ни за опстину а камоли за дрзаву да уреде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тацно

03.02.2016 20:16

Тацно тако. Потписујем. Па ако би било да гласају судује по националном саставу то висе није суд него Дом народа који вец постоји и улазе разоразна "вета".

Name

Михаило Микиц

04.02.2016 00:35

Странци це јос МНОГО ГОДИНА ОСТАТИ на насим подруцју да нам "кроје судбину" јер малолетној дјецо су ПОТРЕБНИ ТУТОРИ. Ми се Бас тако понасамо као малољетна дјеца у политици и јавном зивоту!

Name

кики

04.02.2016 03:06

Бас тако. Суд кад доноси одлуку ,она мора бити против некога. Цуј ових тарабица,па ако нико није прегласан онда суд и нема сврхе.

Name

Закон

03.02.2016 20:00

Амери се питају И амбасада УСА

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре закон

03.02.2016 20:19

У праву си политицари бих су испуцали Бонус велике су пљцке у рукама снсд сда сбб хдз сдс пдп то су људи који су ољацкали бх Америка и еу узма ствар у своје руке они су ти који финанцирају бх.

Name

хахаха

03.02.2016 20:40

Коме је Америка донијела добро

Name

Киклоп

03.02.2016 20:34

Да нема страних судаца и банкара отисло би све у вразју матер. Морају остати ,док год ова генерација политицара не изумре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не липши магарче до зелене траве

03.02.2016 22:00

Док је њихових бошњачких поданика и слуга кројиће нам судбину још дуго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Судија

04.02.2016 06:15

Сто прије их избацимо из институција боље це функционисати БиХ и РС. То је гамад која ниста добро донијела није, нити це.

ОДГОВОРИТЕ