"БХРТ-у пријети финансијски крах"

Због тешке финанцијске ситуације, Самостални синдикат радника у БХРТ-у у сриједу је одржао протест упозорења. Од власти траже да ријеше стабилно финансирање јавних РТВ сервиса. Изостане ли реакција надлежних, упозорава синдикат, БХРТ-у пријети финансијски крах, а грађани би могли остати без јавног сервиса.

Босна и Херцеговина 03.02.2016 | 17:45
"БХРТ-у пријети финансијски крах"

БХРТ је без икаквих извора финансирања од 1. јануара ове године. Три пута до сада Савјет министара је скинуо са дневног реда расправу о јавним сервисима. Нова сједница је у четвртак када се очекује одлука о продужењу прикупљања РТВ таксе путем телеком оператера до 30. јуна.

Дамир Смитал, предсједник самосталног синдиката радника у БХРТ-у износи захтјеве синдиката каже: „Доношење измјене Закона о РТВ систему по хитној процедури, на начин да се продужи прикупљање РТВ таксе преко доминантних телеком оператера до 30. јуна 2016. године. Разматрање новог приједлога начина наплате РТВ таксе који је предложила Влада Федерације БиХ од свих релевантних органа који то требају урадити. Након тога, израду измјена и допуна Закона о јавном РТВ систему, на начин да се обезбиједи стабилно финансирање БХРТ-а и осталих јавних сервиса.“

Свјетлана Топалић, потпредсједница Самосталног синдиката радника у БХРТ-у, истиче је да ће радници своја права, уколико буду приморани, тражити и на улици гдје очекују велику подршку:

„Не заборавите да ћемо тражити подршку свих оних које смо ми протеклих мјесеци и година пратили. То су и тузлански радници, Криваја, Витезит и сви остали“, поручила је Свјетилана Топалић.

Белмин Карамехмедовић, директор БХРТ-а, каже да је менаџмент куће свео трошкове на минимум:

„Нажалост, то није довољно да бисмо задржали главу изнад воде. Више је разлога за такву ситуацију. Један од њих је и сасвим сигурно да људи немају осјећај да требају да плате за постојање јавног сервиса“, наводи Карамехмедовић.

Спекулише се да властима рјешење за одрживост јавних РТВ сервиса у Босни и Херцеговини није у интересу због покушаја да се доведе до стварања трећег националног канала.

„Умјесто да ојачају постојеће јавне емитере, власти се баве формирањем неких нових, вјероватно само зато да би имали своје микрофоне и да би могли њима манипулисати“, коментарише Мехмед Халиловић, стручњак за медијско право и некадашњи омбудсмен за медије Федерације Босне и Херцеговине.

Извор: РСЕ

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Укините их

03.02.2016 16:59

Укините плацање претплате за тв.И онако само свадјају народ.Сто бих ја платио РТРС?Ста има за мене да гледам?Добро јутро предсједнице,добар дан предсједнице,у фокусу с предсједником,дневник један,најава предсједницког дневника,предсједницки дневник,људовање с предсјеником и осврт на његов револуционарни рад,дневик за лаку ноц предсједнице...химна за лаган сан и лаку ноц предсједнице....

ОДГОВОРИТЕ
Name

програм је лос,

03.02.2016 17:41

Цетвртина програма је нон-стоп најаве ста це бити на програму, па цетвртина програма рекламе, филмови све само насиље, потом серије и дневници-политика која ,руси' нерве, мало спорта, цртани филмови исто са насиљем, нема висе некадасњег програма.

Name

Хм

03.02.2016 17:49

Зато сам ја бацио телевиyор.

Name

Едо , Слатина - Тузла

03.02.2016 18:00

Слазем се са вама!Казу БХРТ треба имати око 250 запослених а имају сада око 900 упослених! Сто немају програм као ФАЦЕ ТВ или БН ТВ па не би имали проблема око новца ! Нецу им платити "харац" РТВ таксу никада а мозда ни тада !!

Name

Ре

03.02.2016 18:08

Ти и јеси за шуме.... За тебе ни није телевизор. Од твоје претплате 25% иде РТРС-у а ако ти се не свиђа пребаци канал брате

Name

Ре ре

03.02.2016 19:01

Ја и пребацим канал....али не могу да се ресим лесинара да плацам.Ја то не конзумирам и нецу да плацам.

Name

Драган

03.02.2016 17:50

Најтеже ми пада плаћање РТВ претплате због чињенице да 2/3 тог новца иде ТВ кућама које постоје само због тога да би пљувале Српску, народ у њој и подгрејавале ратну атмосферу. Нисам зао човек, али се радујем краху БХТВ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сања

03.02.2016 21:48

И ја

Name

Кинтец

03.02.2016 18:00

Крме једно мало није те само стид да тако несто прицас,знас ли ти ко те хљебом одхранио !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

марка

03.02.2016 19:33

Свој Босни слиједи Анте Марковиц сценарио. Ем се лазе сувисе, фалсификује, краде, подмеце. Курс марке дрзи ЕУ али то не спрецава инфлацију у земљи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

камелеон

04.02.2016 08:50

Пропагандној машинерији отказују витални дијелови. Колико су само зла нанијели Србима, и вријеме је.

ОДГОВОРИТЕ