"BHRT-u prijeti finansijski krah"

Zbog teške financijske situacije, Samostalni sindikat radnika u BHRT-u u srijedu je održao protest upozorenja. Od vlasti traže da riješe stabilno finansiranje javnih RTV servisa. Izostane li reakcija nadležnih, upozorava sindikat, BHRT-u prijeti finansijski krah, a građani bi mogli ostati bez javnog servisa.

Bosna i Hercegovina 03.02.2016 | 17:45
"BHRT-u prijeti finansijski krah"

BHRT je bez ikakvih izvora finansiranja od 1. januara ove godine. Tri puta do sada Savjet ministara je skinuo sa dnevnog reda raspravu o javnim servisima. Nova sjednica je u četvrtak kada se očekuje odluka o produženju prikupljanja RTV takse putem telekom operatera do 30. juna.

Damir Smital, predsjednik samostalnog sindikata radnika u BHRT-u iznosi zahtjeve sindikata kaže: „Donošenje izmjene Zakona o RTV sistemu po hitnoj proceduri, na način da se produži prikupljanje RTV takse preko dominantnih telekom operatera do 30. juna 2016. godine. Razmatranje novog prijedloga načina naplate RTV takse koji je predložila Vlada Federacije BiH od svih relevantnih organa koji to trebaju uraditi. Nakon toga, izradu izmjena i dopuna Zakona o javnom RTV sistemu, na način da se obezbijedi stabilno finansiranje BHRT-a i ostalih javnih servisa.“

Svjetlana Topalić, potpredsjednica Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u, ističe je da će radnici svoja prava, ukoliko budu primorani, tražiti i na ulici gdje očekuju veliku podršku:

„Ne zaboravite da ćemo tražiti podršku svih onih koje smo mi proteklih mjeseci i godina pratili. To su i tuzlanski radnici, Krivaja, Vitezit i svi ostali“, poručila je Svjetilana Topalić.

Belmin Karamehmedović, direktor BHRT-a, kaže da je menadžment kuće sveo troškove na minimum:

„Nažalost, to nije dovoljno da bismo zadržali glavu iznad vode. Više je razloga za takvu situaciju. Jedan od njih je i sasvim sigurno da ljudi nemaju osjećaj da trebaju da plate za postojanje javnog servisa“, navodi Karamehmedović.

Spekuliše se da vlastima rješenje za održivost javnih RTV servisa u Bosni i Hercegovini nije u interesu zbog pokušaja da se dovede do stvaranja trećeg nacionalnog kanala.

„Umjesto da ojačaju postojeće javne emitere, vlasti se bave formiranjem nekih novih, vjerovatno samo zato da bi imali svoje mikrofone i da bi mogli njima manipulisati“, komentariše Mehmed Halilović, stručnjak za medijsko pravo i nekadašnji ombudsmen za medije Federacije Bosne i Hercegovine.

Izvor: RSE

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Ukinite ih

03.02.2016 16:59

Ukinite placanje pretplate za tv.I onako samo svadjaju narod.Sto bih ja platio RTRS?Sta ima za mene da gledam?Dobro jutro predsjednice,dobar dan predsjednice,u fokusu s predsjednikom,dnevnik jedan,najava predsjednickog dnevnika,predsjednicki dnevnik,ljudovanje s predsjenikom i osvrt na njegov revolucionarni rad,dnevik za laku noc predsjednice...himna za lagan san i laku noc predsjednice....

ODGOVORITE
Name

program je los,

03.02.2016 17:41

Cetvrtina programa je non-stop najave sta ce biti na programu, pa cetvrtina programa reklame, filmovi sve samo nasilje, potom serije i dnevnici-politika koja ,rusi' nerve, malo sporta, crtani filmovi isto sa nasiljem, nema vise nekadasnjeg programa.

Name

Hm

03.02.2016 17:49

Zato sam ja bacio televiyor.

Name

Edo , Slatina - Tuzla

03.02.2016 18:00

Slazem se sa vama!Kazu BHRT treba imati oko 250 zaposlenih a imaju sada oko 900 uposlenih! Sto nemaju program kao FACE TV ili BN TV pa ne bi imali problema oko novca ! Necu im platiti "harac" RTV taksu nikada a mozda ni tada !!

Name

Re

03.02.2016 18:08

Ti i jesi za šume.... Za tebe ni nije televizor. Od tvoje pretplate 25% ide RTRS-u a ako ti se ne sviđa prebaci kanal brate

Name

Re re

03.02.2016 19:01

Ja i prebacim kanal....ali ne mogu da se resim lesinara da placam.Ja to ne konzumiram i necu da placam.

Name

Dragan

03.02.2016 17:50

Najteže mi pada plaćanje RTV pretplate zbog činjenice da 2/3 tog novca ide TV kućama koje postoje samo zbog toga da bi pljuvale Srpsku, narod u njoj i podgrejavale ratnu atmosferu. Nisam zao čovek, ali se radujem krahu BHTV.

ODGOVORITE
Name

Сања

03.02.2016 21:48

И ја

Name

Kintec

03.02.2016 18:00

Krme jedno malo nije te samo stid da tako nesto pricas,znas li ti ko te hljebom odhranio !!!

ODGOVORITE
Name

marka

03.02.2016 19:33

Svoj Bosni slijedi Ante Markovic scenario. Em se laze suvise, falsifikuje, krade, podmece. Kurs marke drzi EU ali to ne sprecava inflaciju u zemlji.

ODGOVORITE
Name

kameleon

04.02.2016 08:50

Propagandnoj mašineriji otkazuju vitalni dijelovi. Koliko su samo zla nanijeli Srbima, i vrijeme je.

ODGOVORITE