Додик доказе продао Хрватима

Партија демократског прогреса очекује од свих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Очекујемо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања, наводи се у саопштењу те странке.

Република Српска 03.02.2016 | 08:00
Додик доказе продао Хрватима


Афера “Шездесет девет”:

“Јасеновачка збирка”

“Чувар Српске”, садашњи предсједник Републике Српске, а тада премијер Српске у првом мандату, Милорад Додик предао је (а јавна је тајна да највјероватније није предао, него продао) мимо свих закона и процедура јасеновачку музејску збирку преко Вашингтона – Хрватској.

Тако је истина о масовном покољу у Другом свјетском рату завршила тамо гдје је просјечан грађанин Републике Српске никада не би послао, а Републици Српској су враћени само дијелови грађе на микрофилмовима.

Вашингтон није био обавезан да врати комплетну документацију, јер се Српска споразумом који је Додик потписао – одрекла!

Такође, уопште није направљен попис докумената које је Милорад Додик отео од Републике Српске и послао преко посредника – Хрватској.

Кривична одговорност

Овај проблем није само политичке природе, него и кривично-правне. Никада није одговорено ко је донио одлуку о уступању културно-историјске грађе, заобилазећи законску процедуру и игноришући националне интересе. Овај гест тадашњег премијера Додика може се окарактерисати и политичком трговином и дилетантизмом, али и школским примјером криминала за који би он једном морао да одговара.

Дијелови архивске грађе из јасеновачког музеја били су смјештени у Архив Републике Српске. Тајно су пребачени из Бањалуке у Вашингтон на основу споразума који је, без ичије сагласности, Додик потписао 27. октобра 2000. године са директором Америчког меморијалног музеја холокауста у Вашингтону Данијелом Салцманом.

Срамота

Прича је још скандалознија кад се има у виду да је ову вриједну јасеновачку збирку из девастираног Јасеновца у октобру 1991. године спасио кустос музеја Симо Брдар којег је Хрватска, послије тога, оптужила за „крађу“.

Све до 1999. године Брдар се бринуо о збирци. По налогу Владе Ррпублике Српске, Брдар је у септембру 1999. године збирку предао Архиву у Бањалуци, а Архив се обавезао да ће збирку чувати, пописати и вратити у Доњу Градину.

Умјесто тога, Архив Републике Српске је у новембру 2000. године, по налогу Милорада Додика, оригиналну архивску грађу бесповратно уступио Музеју у Вашингтону. Република Српска се тим споразумом одрекла старања и контроле над предметима и свих могућих потраживања према Музеју. Оно што је још занимљивије, Влада је тек мјесец дана касније сазнала за овај споразум.

Предаја Хрватској

Тако се Милорад Додик Сими Брдару и Србима, као и осталим жртвама масовног покоља, захвалио продајом Хрватима, а представници Владе Хрватске су тада јавно захвалили Додику, уз напомену да “долазак јасеновачке збирке из Музеја Јасеновац у Музеј холокауста само етапа у повратку у Хрватску, до којег ће доћи до краја године”. То се и догодило.

Хрватска је, иначе, годину дана прије Додиковог потписа, затражила поврат. Након што је Додик потписао споразум, Музеј холокауста из Вашингтона је 2001. године оригиналну архивску грађу из злогласног усташког логора у Јасеновцу предао је Хрватској.

Прекршени сви закони

Овакав споразум је у супротности са свим међународним законима о музејској грађи, као и са законима у Републици Српској. За било какав аранжман у коме културно-историјско наслијеђе излази изван граница земље потребна је сагласност Републичког завода за заштиту културног, историјског и природног наслијеђа и морало бити консултовано тадашње Министарство образовања, науке и културе Републике Српске. То се, наравно, није десило.

Партија демократског прогреса подсјећа јавност да за овај прворазредни скандал који се може окарактерисати и злочином – још нико није одговарао.

Информативна служба ПДП-а

Коментари / 60

Оставите коментар
Name

борац

03.02.2016 07:11

Крв није вода а зна се да је баја хрватског поријекла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цица

03.02.2016 07:25

Потребно утврдити цињеницно стање, а богами ако затреба и затвор. Додик је изгледа најискреније мислио када је тузио сам себе.

Name

Ја

03.02.2016 07:28

Браво! Милорад, Зељка, Радмановиц, Тегелтија...итд. Све Хрват до Хрвата плус и који Зидов се надје ту! А сви велики Срби по занимању!

Name

ревоке

03.02.2016 07:29

Знаци Баја устаса!Ето народе па ви гласајте за новог поглавника,заврсицете као многи '41

Name

Хладно пиво

03.02.2016 07:46

Мени Додик више личи на алибабу. Само му фали турбан.

Name

П

03.02.2016 07:49

КО ЈЕ САД ИЗДАЈНИК СРБА И РС!!!!?????? ДОКАЗИ-СВЕ ЦРНО НА БИЈЕЛО!!!!!

Name

Едо , Слатина - Тузла

03.02.2016 08:11

за Ре како то да су Милорад, Зељка, Радмановиц, Тегелтија Хрвати ? Молим вас појасните ми јер не знам !Знам да је Додик имао прије рата стандове по пијацама(трзницама) у Загребу!

Name

Фрањо

03.02.2016 10:07

Мике је насе горе лист.

Name

РУДНИК

03.02.2016 10:12

Заиста залосно то са документацијом за Јасеновац, али мене интересује како је (а зна се ко је) намјерно отјеран у стечај дрзавни Рудник олова и цинка Сасе код Сребренице а исти рудник дала приватној фирми која сада њим управља. Сад су власници рудника неки београдски тајкуни бивши директори Генеxа који су скоро сви због криминала на потерницама неколико земаља окружења. Уствари, држава је без тендера и концесионог уговора, прво дала приватној фирми рудник на располагање, па тек онда своју фирму након 5 година буквално отјерала у стечај. У моменту стечаја, приватна фирма дуговала је државној фирми која је отишла у стецај преко 3 милиона КМ (ово је званичан податак из рјешења о отварању стечаја), које можда никада нису враћене. Након отварања стечаја, стечајни управници приватној фирми из стечајне масе продали су у бесцијење и по симболичној цијени сву вриједну покретну и непокретну имовину. Све се ово зна и али по том питању нико ништа не предузима. Ста мислите засто???

Name

Све

03.02.2016 11:38

СВЕ СЕ МОЗЕ ОПРОСТИТИ АЛИКРВ СВОГА НАРОДА ПОГОТОВО ДЈЕЦЕ ТО БОГ НЕЦЕ НИКОМ ОПРОСТИТИ С ТИМ ЈЕ ЗЛОЦИНОМ МА КО БИО БАЦИО НА СЕБЕ И СВОЈУ ПОРОДИЦУ КРВНУ КЛЕТВУ КОЈУ ЦЕ НОСИТИ ПОКОЉЕЊИМА КА САМАР НА ГРБАЦИ И НИКАД ГА ЗБАЦИТИ НЕЦЕ НЕКА МУ ЈЕ БОГ НА МИЛОСТИ ЈЕР НЕЗНАДЕ СТО ЦИНИ

Name

Бабука, Бајин пријатељ

04.02.2016 06:45

А ција је зграда направљена на земљисту бивсег Сервиса, такодје бивсег бањалуцког аутопревоза? Инвеститор из Херцеговине, а надзорни орган у току изградње је била нека фирма из Београда...Имају ли ту ста заједнницко Баја< Цовиц и Борис Тадиц?

Name

посавина

04.02.2016 12:17

Борац, дај молим те појасни ми са које стране је Баја хрватског поријекла, можда по бабине линије.

Name

Драган

03.02.2016 07:12

А ста оцекивати кад је и Додик Хрват.Он је по занимању Србин прве класе.И зато узима плату да србује и блебеце.Док год не угасимо РТРС све је дзаба.Изапрасе мозак глупом народу.Тамо заврси дневник у 8 а у 8 и 15 иде најава дневника 3.И кад је несто друго на програму РТРС-а,горе на екрану, у кролу,стално иду вјести.Тако да своје будале увјек дрзе напетим...а

ОДГОВОРИТЕ
Name

п

03.02.2016 10:33

Потпуно си у праву.Нон стоп бомбардују информацијама које њима одговарају и на Тв и на радију. На радију Ртрс-а сваких сат времена иду потпуно исте вијести-смијешно!И најјаче је кад објаве да је Ртрс најгледанији канал у РС-па мора да буде најгледанији кад пола РС може да хвата сигнал само Ртрс-а!На сваком брду имају предајнике од Новог града до Требиња па и у најзабаченијим вуко.ебинама јадне наивне бабе могу и морају само да пуне мозак информацијама са режимских дневника !

Name

Батман

03.02.2016 07:18

Ваљда це одговарати пред богом једног дана, јер у овој банана дрзави закон постоји само за обицни народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГРГА

03.02.2016 07:20

ОД ЊЕГА ЈЕ СВАСТА ОЦЕКИВАТИ КАО И ТО ДА НАС ЈЕ УБИЈЕДИО ДА СМО БОЉИ ДИО БиХ И ДА ЈЕ ОВДЈЕ НАЈЉЕПСЕ ЗИВЈЕТИ А СИНОЦ ГЛЕДАМ ПРИЛОГ ДА ДИЈАЛИЗНА ЛИЦА У БиХ ИМАЈУ МЈЕСЕЦНО 250 КМ У СРБИЈИ 500 КМ А КОД НАС НИ ФЕНИНГА И СТА РЕЦИ НА ТО НЕГО ТУГА И ЊЕГОВ БЕЗОБРАЗЛУК ПРЕМА ОВОМ НАРОДУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгане

03.02.2016 07:26

Одлично запажање. Али бојим се да се народ неће освјестити никада. Мозда да завлада глад да нам дјеца немају ста јести то би нас покренуло. Јадни смо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОРАЦ

03.02.2016 07:42

СТА ОЦЕКИВАТ ОД БАЈЕ,ТРЕБА МУ СУДИТ ЗА ИЗДАЈУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

снсд

03.02.2016 08:00

Теби треба судити зато сто си био слаб борац.

Name

ВРС

03.02.2016 08:45

Бандо црвена издајницка!

Name

ре

04.02.2016 10:22

То је њега Бакир навратио :)

Name

РОБ

03.02.2016 08:05

ПО МОЈИМ САЗНАЊИМА БАЈА ЈЕ ГРЦКОГ ПОРИЈЕКЛА.ЊЕГОВА БАБА ЈЕ ДОСЛА СА СОЛУНА СА ВОЈСКОМ.БИЛА У ВОЈСЦИ ПОМАГАЛА ЦИСТИЛА ПИСТОЉЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поштуј себе да би те поштовао други

03.02.2016 08:18

Најежим се кад год прођем поред Јасеновца, а још ми је горе за спознају да је сва грађа Јасеновца враћена џелату нашег народа и то посредством САД-а. Сјећам се да је било и неких натезања и притисака да се то мора вратити. Ма грозно ! Ми смо опет невјеројатно глупи, не поштујемо сами себе, своју историју и жртве. Да није тако и да је памети одавно би ми имали као јевреји наш центар, музеј геноцида над српским народом. Одрекао би се једног оброка дневно и издвајао за овакву ствар, ал, ајде, кад нам на чело долазе лоши владари (сиромаси који купују виле по 750.000,00 евра) и њихови послушници. Ово је политички куплерај. Чудим се само како народ упорно ћути и ћути, ко овце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикси

03.02.2016 11:27

То је у старту био знак да га треба скинути са власти. Али кад народ не мисли дугорочно, и кад је убијен у појам...

Name

сократ

03.02.2016 08:24

Поред свих економских малверзација ово је најгора могућа ствар коју су направили. Ово је издаја националних интереса од оних који се куну у српство. Сви који су се кунули превише у српство се показало да су највеће издајице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxy

03.02.2016 08:56

Ој ДОДИКЕ, ДОДИКЕ БОЈИС ЛИ СЕ МОТИКЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посматрач

03.02.2016 09:03

Ма то је смрад од човјека. Има он и ХР држасвљанство (поред држављанства Србије и БиХ-РС држа вљанства). Можда га приме као политичког азиланта у ХР, кад га поћерамо. Нису толика држављанства проблем, ал само да је човјек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

03.02.2016 09:11

Глупи народе, ј**о вас Додик. Сад опет гласајте за њега и црвену секту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛЕТ !

03.02.2016 09:13

НА АЕРОДРОМУ У ЗГ УВИЈЕК ИМА ПОСЕБНО ПРОТЕКТИВНО МЈЕСТО ЗА ДОДУ, КАЖЕМ ВАМ, ПРОВЈЕРИТЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Може може..

03.02.2016 14:18

То може и није никакав проблем обезбиједити. И може свако ако плати, ако унапријед уплати аеродромској служби.

Name

Роки

03.02.2016 09:17

"Стоји Хрват до Хрвата, ми смо браћа сви, Нешете у Чавоглаве док смо живи ми!" Тако пјава устаса Тхомпсон... Интересантне ствари: - Додик и Цовиц нокат и прст нема медјусобних оптужби итд... -Сеф за комуналне послове у Бања Луци освједочени припадник Зенги. - Ауто пут који води ка Хвратској. - Градња Аутопута који води преко мањаце па даље ка Сплиту (спајање хрватских територија) РСу то није потребно. - Анте Павелиц је Бања Луку предвидио за пријестолницу НДХ... некако све вуце на то да ће овај дио РС и БиХ у догледно вријеме на неки нацин бити припојено Хрватској...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

03.02.2016 11:19

Све важније институције су хипотекарно оптерећене код банака блиским хрватској страни. Пољопривреду и прехрану Миле гура Хрватима у руке (Краш, Ледо, Конзум). Миле је РОНХИЛ, није нишки Цлассиц.

Name

Његош

03.02.2016 09:19

Па шта је ту чудно, па Леми је већи хрватски лобиста од Човића, у политичком животу га и одржава Католичка црква и ХДЗ. Дезертер, профитер и издајник!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

03.02.2016 09:21

Афера 151. У вријеме мандата Младена Иванића на мјесту министра ино.послова бих,именованом је украден службени ''ауди'' вриједан више од 100 хиљада марака и то не било гдје већ испред куће његовог возача, гдје је Иванић дошао на крсну славу.Ништа, чудно рекли би многи, возила се краду, посебно на Палама.Чудно је, међутим како је извјесни Д.А постао возач министра, када му је рођени брат Д.М регистривани криминалац, крадљивац возила. Па постао је возач, управо по препоруци из ПДП-а а не по професионалних и моралним квалитетима. То се показало, када је Д.А упућен у амбасаду БиХ у Грчкој а послије и Црној Гори, гдје се наставио бавити криминалом,(крађа новца из касе амбасадора), насилничким понашањем у Палама по угоститељсим објектима и на јавним мјестима.Убрзо је стигла казна, па је исти смијењен са мјеста возача и постављен на радно мјесто портира у сједишту МиП-а БиХ у Сарајеву, гдје и данас ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сбб

03.02.2016 09:34

Охохо, зар ови нису поштени! Па шта ћемо сад, да видимо ко је све за прдекану!

Name

Ре

03.02.2016 10:15

Браво све тачно...Ко о чему курва о постењу а војник о скрацењу.

Name

Хоцемо о возацима

03.02.2016 11:04

Возац Милорада Додика прокоцка дневно по 10-15 хиљада марака.Он се бави рекетирањем,уцјенам намјеста послове,запосљава људе за паре у институцијама.Ово сви знају који зиве на релацији Лактаси-Градиска-Србац.Гдје то има да је возацутицајниии од пола министара?Њега и Цубрија се боје сви министри.Е то је Р.Српска за коју смо се борили...нека је укину.Ста це нам таква.Да лопови узивају а ми остали молимо за 400 марака плате.

Name

сноуден

03.02.2016 09:38

Издаја виталног српског националног интереса.Дјеца висе неце моци да уце о страдању свог народа...Назалост уступљена је и документација о процесуирању ратних злоцина над србима Хрватској.Злоцине који су поциниле регуларне снаге Хрватске и Хрватски дрзављани.Сто је преседан!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Куниц

03.02.2016 09:39

Види ти Бајице имамо скртицу у своје редове

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лав

03.02.2016 10:14

Доста прице,тузба и готово,од силне прице по новинсма ниста!!!

Name

XY

03.02.2016 09:57

СТА РАДИ ТУЗИЛАСТВО. ?? СВАКА ПРОТИВЗАКОНИТА ОДЛУКА СЕ МОЗЕ ПОНИСТИТИ --ЗАР НЕ????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кад се добро размисли

03.02.2016 10:00

Учинак Додика по овај народ је гори него учинак Павелића и Артуковића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бањалуцанин

03.02.2016 10:06

Додик је нас играц,па ста ви оцекујете од трактористе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

03.02.2016 10:07

Кад буде бјежао, Додик може побјећи само у Хрватску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вито корлеоне

03.02.2016 10:46

ПА ОН ИМА ДИЈАГНОЗУ ,НИЈЕ КРИВ НИЗАСТА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зворник

03.02.2016 11:30

Он је њохов не заборабите то! Додиг(к)

ОДГОВОРИТЕ
Name

царy

03.02.2016 11:52

срамота

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богоје

03.02.2016 12:03

Додик је јеврејин и он као агент ЦИА оперативац је продао-унистио архиву и доказе прво пославси у Wасингтон да јевреји узму све сто би могли искористити у јеврејске потребе а остатак дали устасама за контра услуге, тако да је Додик по ко зна који пут за вјекове векова побијо побијене зртве у Јасеновцу, то је све уперено против Срба а јевреји су главне убице свега сyто је србско засто то треба истразити и доказати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само питам

03.02.2016 16:01

Што су јевреји лоши? Они прави сефарди су ок, проблем су они лажни, што узеше јудејску вјеру, па дрмају свијетом - хазари. Овдје код нас проблем је онај дедица Арие Ливне, пасионирани ... тридесетогодишњакиња. Поједине даме из СНСД-а му се умиљавају неби ли имале нациљану корист. Дедица велики пријатељ Доде и видите ви сада сву ту патологију која се везује за актуалну власт. Да полудиш. Дедица је опељешио и сопствени народ ком припада, мунуо значајну лову за изградњу јеврејског центра у БЛ који се по њему зове, фујјјјј !!!! Па га сад његови решетају и истражују (израелци).

Name

За размишљање

03.02.2016 16:11

Кад су јевреји у питању треба бити јако опрезан, прво треба знати јел сефард или хазар. Хазари су нпр. Медлин Олбрајт, Весли Кларк...) србима добро познати"доброчинитељи". Хазари су углавном и руски јевреји, који махом задњих година одлазе у Израел, и от ће имати велики утицај на однос снага у КНЕСЕТУ. Интересантно је да на аеродрому Бен Гурион стоји натпис на руском језику. Интересантно је и то да су јевреји темељем произашлог геноцида из другог свј. рата успјели да протуре преко УН-а термин геноцид, ал који се само изгледа односи на њих, а не друге народе који су то исто доживјели у неким другим временским периодима. Па тако нема геноцида а очигледно се догодио над неким афричким народима, племенима, индијанцима, србима итд.

Name

Да додам

03.02.2016 16:16

И "геноцида" над муслиманима (бошњацима) у Сребреници. За њих би се могло закључити да су ексклузивно добили право да их се прогласи зртвама геноцида од лоших момака срба, варвара. Па све то кад човјек погледа и овог трактористу на челу РС-а треба одмах по кратком поступку стрпати га доживотно у затвор, само зато што је дао архивску грађу Јасеновца. Ја би погинуо ако треба, ал је неби дао, сачувао би све за свој народ.

Name

револуција

03.02.2016 12:19

Па ,,додо,, докле висе !

ОДГОВОРИТЕ
Name

киза

03.02.2016 15:59

КОМУНИСТИЦКОГ ПОРЕКЛА, А НЕ ХРВАТСКОГ СТО ЈЕ МНОГО ГОРЕ. Када увезете комунисте устасе и фасисте добијете БАЈУ из Лактаса

ОДГОВОРИТЕ
Name

ббс

03.02.2016 16:03

Ста се цудите ,ста блејите цовјек је лепо рекао да це Драган Цовиц боље представљати Републику Српску у Сарајеву од Младена Иваница...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пишите ћирилицом

04.02.2016 08:47

Колика је срамота и издаја Милорада Додика а још већа оних што гласају за њега, знају само они што су искрени родољуби свога срБског народа. Дати цијелу архиву могу само болесни умови, нико други.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је

04.02.2016 13:48

ПОТПУНО ТАЧО, ОДЛИЧАН КОМНТАР.

Name

ПЕЂА

04.02.2016 11:43

ИМА ЛИ ИКО ДА О ОВОМ ЧОВЈЕКУ НАПИШЕ НЕШТО ЛИЈЕПО, ИЛИ ПОЗИТИВНО. НИ КУМОВИ НИСУ ОНО ШТО СУ БИЛИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре ПЕДЈА

04.02.2016 12:49

Имају Босњаци из Федерације су га поцели благосивљати,казу да им је он једина свијетлост на крају тунела и да ради све сто они позеле и да неце ни прстом мрднути да це Републику Српску укинути једино додик(писем намјерно малим словом кад заслузи онда цу писати великим словом а то је никад моозда ни тад)

Name

Док је оваца биће и шишања

04.02.2016 17:50

Човјек и хрватски држављанин, мила му домовница, па тако из лојалноси предао архивску грађу. Разумљиво, зар не.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцанин

04.02.2016 22:36

ОВО НЕ ДА БОЛИ,ОВО ДУСУ КИДА.МИЛОРАД ДОДИК ИЛИ МИЛЕ БУДАК,ОД ДАНАС ИХ ИСТИМ ОЦИМА ГЛЕДАМ.ЗА НЕПОВЈЕРОВАТИ,ДНО ДНА,ФУЈ.

ОДГОВОРИТЕ