Dodik dokaze prodao Hrvatima

Partija demokratskog progresa očekuje od svih nadležnih institucija Republike Srpske da uzmu u razmatranje sljedeću aferu i trošenje narodnog novca zasnovanog na ozbiljnim tvrdnjama i činjenicama kojima je učinjena ogromna šteta po interes Republike Srpske. Očekujemo i da se preispita odgovornost lica koja su proizvela takvo štetno dejstvo kao rezultat protivustavnog, nezakonitog, koruptivnog, neracionalnog, neodgovornog i nepotističkog ponašanja, navodi se u saopštenju te stranke.

Republika Srpska 03.02.2016 | 08:00
Dodik dokaze prodao Hrvatima


Afera “Šezdeset devet”:

“Jasenovačka zbirka”

“Čuvar Srpske”, sadašnji predsjednik Republike Srpske, a tada premijer Srpske u prvom mandatu, Milorad Dodik predao je (a javna je tajna da najvjerovatnije nije predao, nego prodao) mimo svih zakona i procedura jasenovačku muzejsku zbirku preko Vašingtona – Hrvatskoj.

Tako je istina o masovnom pokolju u Drugom svjetskom ratu završila tamo gdje je prosječan građanin Republike Srpske nikada ne bi poslao, a Republici Srpskoj su vraćeni samo dijelovi građe na mikrofilmovima.

Vašington nije bio obavezan da vrati kompletnu dokumentaciju, jer se Srpska sporazumom koji je Dodik potpisao – odrekla!

Takođe, uopšte nije napravljen popis dokumenata koje je Milorad Dodik oteo od Republike Srpske i poslao preko posrednika – Hrvatskoj.

Krivična odgovornost

Ovaj problem nije samo političke prirode, nego i krivično-pravne. Nikada nije odgovoreno ko je donio odluku o ustupanju kulturno-istorijske građe, zaobilazeći zakonsku proceduru i ignorišući nacionalne interese. Ovaj gest tadašnjeg premijera Dodika može se okarakterisati i političkom trgovinom i diletantizmom, ali i školskim primjerom kriminala za koji bi on jednom morao da odgovara.

Dijelovi arhivske građe iz jasenovačkog muzeja bili su smješteni u Arhiv Republike Srpske. Tajno su prebačeni iz Banjaluke u Vašington na osnovu sporazuma koji je, bez ičije saglasnosti, Dodik potpisao 27. oktobra 2000. godine sa direktorom Američkog memorijalnog muzeja holokausta u Vašingtonu Danijelom Salcmanom.

Sramota

Priča je još skandaloznija kad se ima u vidu da je ovu vrijednu jasenovačku zbirku iz devastiranog Jasenovca u oktobru 1991. godine spasio kustos muzeja Simo Brdar kojeg je Hrvatska, poslije toga, optužila za „krađu“.

Sve do 1999. godine Brdar se brinuo o zbirci. Po nalogu Vlade Rrpublike Srpske, Brdar je u septembru 1999. godine zbirku predao Arhivu u Banjaluci, a Arhiv se obavezao da će zbirku čuvati, popisati i vratiti u Donju Gradinu.

Umjesto toga, Arhiv Republike Srpske je u novembru 2000. godine, po nalogu Milorada Dodika, originalnu arhivsku građu bespovratno ustupio Muzeju u Vašingtonu. Republika Srpska se tim sporazumom odrekla staranja i kontrole nad predmetima i svih mogućih potraživanja prema Muzeju. Ono što je još zanimljivije, Vlada je tek mjesec dana kasnije saznala za ovaj sporazum.

Predaja Hrvatskoj

Tako se Milorad Dodik Simi Brdaru i Srbima, kao i ostalim žrtvama masovnog pokolja, zahvalio prodajom Hrvatima, a predstavnici Vlade Hrvatske su tada javno zahvalili Dodiku, uz napomenu da “dolazak jasenovačke zbirke iz Muzeja Jasenovac u Muzej holokausta samo etapa u povratku u Hrvatsku, do kojeg će doći do kraja godine”. To se i dogodilo.

Hrvatska je, inače, godinu dana prije Dodikovog potpisa, zatražila povrat. Nakon što je Dodik potpisao sporazum, Muzej holokausta iz Vašingtona je 2001. godine originalnu arhivsku građu iz zloglasnog ustaškog logora u Jasenovcu predao je Hrvatskoj.

Prekršeni svi zakoni

Ovakav sporazum je u suprotnosti sa svim međunarodnim zakonima o muzejskoj građi, kao i sa zakonima u Republici Srpskoj. Za bilo kakav aranžman u kome kulturno-istorijsko naslijeđe izlazi izvan granica zemlje potrebna je saglasnost Republičkog zavoda za zaštitu kulturnog, istorijskog i prirodnog naslijeđa i moralo biti konsultovano tadašnje Ministarstvo obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske. To se, naravno, nije desilo.

Partija demokratskog progresa podsjeća javnost da za ovaj prvorazredni skandal koji se može okarakterisati i zločinom – još niko nije odgovarao.

Informativna služba PDP-a

Komentari / 60

Ostavite komentar
Name

borac

03.02.2016 07:11

Krv nije voda a zna se da je baja hrvatskog porijekla.

ODGOVORITE
Name

cica

03.02.2016 07:25

Potrebno utvrditi cinjenicno stanje, a bogami ako zatreba i zatvor. Dodik je izgleda najiskrenije mislio kada je tuzio sam sebe.

Name

Ja

03.02.2016 07:28

Bravo! Milorad, Zeljka, Radmanovic, Tegeltija...itd. Sve Hrvat do Hrvata plus i koji Zidov se nadje tu! A svi veliki Srbi po zanimanju!

Name

revoke

03.02.2016 07:29

Znaci Baja ustasa!Eto narode pa vi glasajte za novog poglavnika,zavrsicete kao mnogi '41

Name

Hladno pivo

03.02.2016 07:46

Meni Dodik više liči na alibabu. Samo mu fali turban.

Name

P

03.02.2016 07:49

KO JE SAD IZDAJNIK SRBA I RS!!!!?????? DOKAZI-SVE CRNO NA BIJELO!!!!!

Name

Edo , Slatina - Tuzla

03.02.2016 08:11

za Re kako to da su Milorad, Zeljka, Radmanovic, Tegeltija Hrvati ? Molim vas pojasnite mi jer ne znam !Znam da je Dodik imao prije rata standove po pijacama(trznicama) u Zagrebu!

Name

Franjo

03.02.2016 10:07

Mike je nase gore list.

Name

RUDNIK

03.02.2016 10:12

Zaista zalosno to sa dokumentacijom za Jasenovac, ali mene interesuje kako je (a zna se ko je) namjerno otjeran u stečaj drzavni Rudnik olova i cinka Sase kod Srebrenice a isti rudnik dala privatnoj firmi koja sada njim upravlja. Sad su vlasnici rudnika neki beogradski tajkuni bivši direktori Genexa koji su skoro svi zbog kriminala na poternicama nekoliko zemalja okruženja. Ustvari, država je bez tendera i koncesionog ugovora, prvo dala privatnoj firmi rudnik na raspolaganje, pa tek onda svoju firmu nakon 5 godina bukvalno otjerala u stečaj. U momentu stečaja, privatna firma dugovala je državnoj firmi koja je otišla u stecaj preko 3 miliona KM (ovo je zvaničan podatak iz rješenja o otvaranju stečaja), koje možda nikada nisu vraćene. Nakon otvaranja stečaja, stečajni upravnici privatnoj firmi iz stečajne mase prodali su u bescijenje i po simboličnoj cijeni svu vrijednu pokretnu i nepokretnu imovinu. Sve se ovo zna i ali po tom pitanju niko ništa ne preduzima. Sta mislite zasto???

Name

Sve

03.02.2016 11:38

SVE SE MOZE OPROSTITI ALIKRV SVOGA NARODA POGOTOVO DJECE TO BOG NECE NIKOM OPROSTITI S TIM JE ZLOCINOM MA KO BIO BACIO NA SEBE I SVOJU PORODICU KRVNU KLETVU KOJU CE NOSITI POKOLJENJIMA KA SAMAR NA GRBACI I NIKAD GA ZBACITI NECE NEKA MU JE BOG NA MILOSTI JER NEZNADE STO CINI

Name

Babuka, Bajin prijatelj

04.02.2016 06:45

A cija je zgrada napravljena na zemljistu bivseg Servisa, takodje bivseg banjaluckog autoprevoza? Investitor iz Hercegovine, a nadzorni organ u toku izgradnje je bila neka firma iz Beograda...Imaju li tu sta zajednnicko Baja< Covic i Boris Tadic?

Name

posavina

04.02.2016 12:17

Borac, daj molim te pojasni mi sa koje strane je Baja hrvatskog porijekla, možda po babine linije.

Name

Dragan

03.02.2016 07:12

A sta ocekivati kad je i Dodik Hrvat.On je po zanimanju Srbin prve klase.I zato uzima platu da srbuje i blebece.Dok god ne ugasimo RTRS sve je dzaba.Izaprase mozak glupom narodu.Tamo zavrsi dnevnik u 8 a u 8 i 15 ide najava dnevnika 3.I kad je nesto drugo na programu RTRS-a,gore na ekranu, u krolu,stalno idu vjesti.Tako da svoje budale uvjek drze napetim...a

ODGOVORITE
Name

p

03.02.2016 10:33

Potpuno si u pravu.Non stop bombarduju informacijama koje njima odgovaraju i na Tv i na radiju. Na radiju Rtrs-a svakih sat vremena idu potpuno iste vijesti-smiješno!I najjače je kad objave da je Rtrs najgledaniji kanal u RS-pa mora da bude najgledaniji kad pola RS može da hvata signal samo Rtrs-a!Na svakom brdu imaju predajnike od Novog grada do Trebinja pa i u najzabačenijim vuko.ebinama jadne naivne babe mogu i moraju samo da pune mozak informacijama sa režimskih dnevnika !

Name

Batman

03.02.2016 07:18

Valjda ce odgovarati pred bogom jednog dana, jer u ovoj banana drzavi zakon postoji samo za obicni narod

ODGOVORITE
Name

GRGA

03.02.2016 07:20

OD NJEGA JE SVASTA OCEKIVATI KAO I TO DA NAS JE UBIJEDIO DA SMO BOLJI DIO BiH I DA JE OVDJE NAJLJEPSE ZIVJETI A SINOC GLEDAM PRILOG DA DIJALIZNA LICA U BiH IMAJU MJESECNO 250 KM U SRBIJI 500 KM A KOD NAS NI FENINGA I STA RECI NA TO NEGO TUGA I NJEGOV BEZOBRAZLUK PREMA OVOM NARODU

ODGOVORITE
Name

Dragane

03.02.2016 07:26

Odlično zapažanje. Ali bojim se da se narod neće osvjestiti nikada. Mozda da zavlada glad da nam djeca nemaju sta jesti to bi nas pokrenulo. Jadni smo.

ODGOVORITE
Name

BORAC

03.02.2016 07:42

STA OCEKIVAT OD BAJE,TREBA MU SUDIT ZA IZDAJU

ODGOVORITE
Name

snsd

03.02.2016 08:00

Tebi treba suditi zato sto si bio slab borac.

Name

VRS

03.02.2016 08:45

Bando crvena izdajnicka!

Name

re

04.02.2016 10:22

To je njega Bakir navratio :)

Name

ROB

03.02.2016 08:05

PO MOJIM SAZNANJIMA BAJA JE GRCKOG PORIJEKLA.NJEGOVA BABA JE DOSLA SA SOLUNA SA VOJSKOM.BILA U VOJSCI POMAGALA CISTILA PISTOLJE.

ODGOVORITE
Name

Poštuj sebe da bi te poštovao drugi

03.02.2016 08:18

Naježim se kad god prođem pored Jasenovca, a još mi je gore za spoznaju da je sva građa Jasenovca vraćena dželatu našeg naroda i to posredstvom SAD-a. Sjećam se da je bilo i nekih natezanja i pritisaka da se to mora vratiti. Ma grozno ! Mi smo opet nevjerojatno glupi, ne poštujemo sami sebe, svoju istoriju i žrtve. Da nije tako i da je pameti odavno bi mi imali kao jevreji naš centar, muzej genocida nad srpskim narodom. Odrekao bi se jednog obroka dnevno i izdvajao za ovakvu stvar, al, ajde, kad nam na čelo dolaze loši vladari (siromasi koji kupuju vile po 750.000,00 evra) i njihovi poslušnici. Ovo je politički kupleraj. Čudim se samo kako narod uporno ćuti i ćuti, ko ovce.

ODGOVORITE
Name

Piksi

03.02.2016 11:27

To je u startu bio znak da ga treba skinuti sa vlasti. Ali kad narod ne misli dugoročno, i kad je ubijen u pojam...

Name

sokrat

03.02.2016 08:24

Pored svih ekonomskih malverzacija ovo je najgora moguća stvar koju su napravili. Ovo je izdaja nacionalnih interesa od onih koji se kunu u srpstvo. Svi koji su se kunuli previše u srpstvo se pokazalo da su najveće izdajice.

ODGOVORITE
Name

xxy

03.02.2016 08:56

Oj DODIKE, DODIKE BOJIS LI SE MOTIKE!

ODGOVORITE
Name

Posmatrač

03.02.2016 09:03

Ma to je smrad od čovjeka. Ima on i HR držasvljanstvo (pored državljanstva Srbije i BiH-RS drža vljanstva). Možda ga prime kao političkog azilanta u HR, kad ga poćeramo. Nisu tolika državljanstva problem, al samo da je čovjek.

ODGOVORITE
Name

Crni Gruja

03.02.2016 09:11

Glupi narode, j**o vas Dodik. Sad opet glasajte za njega i crvenu sektu.

ODGOVORITE
Name

LET !

03.02.2016 09:13

NA AERODROMU U ZG UVIJEK IMA POSEBNO PROTEKTIVNO MJESTO ZA DODU, KAŽEM VAM, PROVJERITE.

ODGOVORITE
Name

Može može..

03.02.2016 14:18

To može i nije nikakav problem obezbijediti. I može svako ako plati, ako unaprijed uplati aerodromskoj službi.

Name

Roki

03.02.2016 09:17

"Stoji Hrvat do Hrvata, mi smo braća svi, Nešete u Čavoglave dok smo živi mi!" Tako pjava ustasa Thompson... Interesantne stvari: - Dodik i Covic nokat i prst nema medjusobnih optužbi itd... -Sef za komunalne poslove u Banja Luci osvjedočeni pripadnik Zengi. - Auto put koji vodi ka Hvratskoj. - Gradnja Autoputa koji vodi preko manjace pa dalje ka Splitu (spajanje hrvatskih teritorija) RSu to nije potrebno. - Ante Pavelic je Banja Luku predvidio za prijestolnicu NDH... nekako sve vuce na to da će ovaj dio RS i BiH u dogledno vrijeme na neki nacin biti pripojeno Hrvatskoj...

ODGOVORITE
Name

Dragan

03.02.2016 11:19

Sve važnije institucije su hipotekarno opterećene kod banaka bliskim hrvatskoj strani. Poljoprivredu i prehranu Mile gura Hrvatima u ruke (Kraš, Ledo, Konzum). Mile je RONHIL, nije niški Classic.

Name

Njegoš

03.02.2016 09:19

Pa šta je tu čudno, pa Lemi je veći hrvatski lobista od Čovića, u političkom životu ga i održava Katolička crkva i HDZ. Dezerter, profiter i izdajnik!

ODGOVORITE
Name

Лија

03.02.2016 09:21

Афера 151. У вријеме мандата Младена Иванића на мјесту министра ино.послова бих,именованом је украден службени ''ауди'' вриједан више од 100 хиљада марака и то не било гдје већ испред куће његовог возача, гдје је Иванић дошао на крсну славу.Ништа, чудно рекли би многи, возила се краду, посебно на Палама.Чудно је, међутим како је извјесни Д.А постао возач министра, када му је рођени брат Д.М регистривани криминалац, крадљивац возила. Па постао је возач, управо по препоруци из ПДП-а а не по професионалних и моралним квалитетима. То се показало, када је Д.А упућен у амбасаду БиХ у Грчкој а послије и Црној Гори, гдје се наставио бавити криминалом,(крађа новца из касе амбасадора), насилничким понашањем у Палама по угоститељсим објектима и на јавним мјестима.Убрзо је стигла казна, па је исти смијењен са мјеста возача и постављен на радно мјесто портира у сједишту МиП-а БиХ у Сарајеву, гдје и данас ради.

ODGOVORITE
Name

Sbb

03.02.2016 09:34

Ohoho, zar ovi nisu pošteni! Pa šta ćemo sad, da vidimo ko je sve za prdekanu!

Name

Re

03.02.2016 10:15

Bravo sve tačno...Ko o čemu kurva o postenju a vojnik o skracenju.

Name

Hocemo o vozacima

03.02.2016 11:04

Vozac Milorada Dodika prokocka dnevno po 10-15 hiljada maraka.On se bavi reketiranjem,ucjenam namjesta poslove,zaposljava ljude za pare u institucijama.Ovo svi znaju koji zive na relaciji Laktasi-Gradiska-Srbac.Gdje to ima da je vozacuticajniii od pola ministara?Njega i Cubrija se boje svi ministri.E to je R.Srpska za koju smo se borili...neka je ukinu.Sta ce nam takva.Da lopovi uzivaju a mi ostali molimo za 400 maraka plate.

Name

snouden

03.02.2016 09:38

Izdaja vitalnog srpskog nacionalnog interesa.Djeca vise nece moci da uce o stradanju svog naroda...Nazalost ustupljena je i dokumentacija o procesuiranju ratnih zlocina nad srbima Hrvatskoj.Zlocine koji su pocinile regularne snage Hrvatske i Hrvatski drzavljani.Sto je presedan!!!

ODGOVORITE
Name

Kunic

03.02.2016 09:39

Vidi ti Bajice imamo skrticu u svoje redove

ODGOVORITE
Name

Lav

03.02.2016 10:14

Dosta price,tuzba i gotovo,od silne price po novinsma nista!!!

Name

XY

03.02.2016 09:57

STA RADI TUZILASTVO. ?? SVAKA PROTIVZAKONITA ODLUKA SE MOZE PONISTITI --ZAR NE????

ODGOVORITE
Name

Kad se dobro razmisli

03.02.2016 10:00

Učinak Dodika po ovaj narod je gori nego učinak Pavelića i Artukovića.

ODGOVORITE
Name

banjalucanin

03.02.2016 10:06

Dodik je nas igrac,pa sta vi ocekujete od traktoriste.

ODGOVORITE
Name

Realno

03.02.2016 10:07

Kad bude bježao, Dodik može pobjeći samo u Hrvatsku.

ODGOVORITE
Name

vito korleone

03.02.2016 10:46

PA ON IMA DIJAGNOZU ,NIJE KRIV NIZASTA.

ODGOVORITE
Name

zvornik

03.02.2016 11:30

On je njohov ne zaborabite to! Dodig(k)

ODGOVORITE
Name

cary

03.02.2016 11:52

sramota

ODGOVORITE
Name

Bogoje

03.02.2016 12:03

Dodik je jevrejin i on kao agent CIA operativac je prodao-unistio arhivu i dokaze prvo poslavsi u Wasington da jevreji uzmu sve sto bi mogli iskoristiti u jevrejske potrebe a ostatak dali ustasama za kontra usluge, tako da je Dodik po ko zna koji put za vjekove vekova pobijo pobijene zrtve u Jasenovcu, to je sve upereno protiv Srba a jevreji su glavne ubice svega syto je srbsko zasto to treba istraziti i dokazati.

ODGOVORITE
Name

Samo pitam

03.02.2016 16:01

Što su jevreji loši? Oni pravi sefardi su ok, problem su oni lažni, što uzeše judejsku vjeru, pa drmaju svijetom - hazari. Ovdje kod nas problem je onaj dedica Arie Livne, pasionirani ... tridesetogodišnjakinja. Pojedine dame iz SNSD-a mu se umiljavaju nebi li imale naciljanu korist. Dedica veliki prijatelj Dode i vidite vi sada svu tu patologiju koja se vezuje za aktualnu vlast. Da poludiš. Dedica je opelješio i sopstveni narod kom pripada, munuo značajnu lovu za izgradnju jevrejskog centra u BL koji se po njemu zove, fujjjjj !!!! Pa ga sad njegovi rešetaju i istražuju (izraelci).

Name

Za razmišljanje

03.02.2016 16:11

Kad su jevreji u pitanju treba biti jako oprezan, prvo treba znati jel sefard ili hazar. Hazari su npr. Medlin Olbrajt, Vesli Klark...) srbima dobro poznati"dobročinitelji". Hazari su uglavnom i ruski jevreji, koji mahom zadnjih godina odlaze u Izrael, i ot će imati veliki uticaj na odnos snaga u KNESETU. Interesantno je da na aerodromu Ben Gurion stoji natpis na ruskom jeziku. Interesantno je i to da su jevreji temeljem proizašlog genocida iz drugog svj. rata uspjeli da proture preko UN-a termin genocid, al koji se samo izgleda odnosi na njih, a ne druge narode koji su to isto doživjeli u nekim drugim vremenskim periodima. Pa tako nema genocida a očigledno se dogodio nad nekim afričkim narodima, plemenima, indijancima, srbima itd.

Name

Da dodam

03.02.2016 16:16

I "genocida" nad muslimanima (bošnjacima) u Srebrenici. Za njih bi se moglo zaključiti da su ekskluzivno dobili pravo da ih se proglasi zrtvama genocida od loših momaka srba, varvara. Pa sve to kad čovjek pogleda i ovog traktoristu na čelu RS-a treba odmah po kratkom postupku strpati ga doživotno u zatvor, samo zato što je dao arhivsku građu Jasenovca. Ja bi poginuo ako treba, al je nebi dao, sačuvao bi sve za svoj narod.

Name

revolucija

03.02.2016 12:19

Pa ,,dodo,, dokle vise !

ODGOVORITE
Name

kiza

03.02.2016 15:59

KOMUNISTICKOG POREKLA, A NE HRVATSKOG STO JE MNOGO GORE. Kada uvezete komuniste ustase i fasiste dobijete BAJU iz Laktasa

ODGOVORITE
Name

bbs

03.02.2016 16:03

Sta se cudite ,sta blejite covjek je lepo rekao da ce Dragan Covic bolje predstavljati Republiku Srpsku u Sarajevu od Mladena Ivanica...

ODGOVORITE
Name

Пишите ћирилицом

04.02.2016 08:47

Колика је срамота и издаја Милорада Додика а још већа оних што гласају за њега, знају само они што су искрени родољуби свога срБског народа. Дати цијелу архиву могу само болесни умови, нико други.

ODGOVORITE
Name

Тако је

04.02.2016 13:48

ПОТПУНО ТАЧО, ОДЛИЧАН КОМНТАР.

Name

PEĐA

04.02.2016 11:43

IMA LI IKO DA O OVOM ČOVJEKU NAPIŠE NEŠTO LIJEPO, ILI POZITIVNO. NI KUMOVI NISU ONO ŠTO SU BILI!

ODGOVORITE
Name

re PEDJA

04.02.2016 12:49

Imaju Bosnjaci iz Federacije su ga poceli blagosivljati,kazu da im je on jedina svijetlost na kraju tunela i da radi sve sto oni pozele i da nece ni prstom mrdnuti da ce Republiku Srpsku ukinuti jedino dodik(pisem namjerno malim slovom kad zasluzi onda cu pisati velikim slovom a to je nikad moozda ni tad)

Name

Dok je ovaca biće i šišanja

04.02.2016 17:50

Čovjek i hrvatski državljanin, mila mu domovnica, pa tako iz lojalnosi predao arhivsku građu. Razumljivo, zar ne.

ODGOVORITE
Name

Banjalucanin

04.02.2016 22:36

OVO NE DA BOLI,OVO DUSU KIDA.MILORAD DODIK ILI MILE BUDAK,OD DANAS IH ISTIM OCIMA GLEDAM.ZA NEPOVJEROVATI,DNO DNA,FUJ.

ODGOVORITE