Бошњак регрутовао терористе за ИД

На суду у Гразу данас је почео суђење 50-годишњем Бошњаку Фикрету Б. који је оптужен за сарадњу са Исламском државом и регрутовање чланова.

Регион 03.02.2016 | 07:20
Бошњак регрутовао терористе за ИД

Тужилац је Фикрета Б. описао као "особу која је често присуствовала предавањима Мирсада Омеровића познатијег као Ебу Тејма" након чега је постао радикалан. Према наводима оптужнице, он је регрутовао младе муслимане као борце за тзв. Исламску државу у Сирији.

Како наводи аустријски лист Дие Прессе, информације показују да је Фикрет Б. био у интензивном контакту са једним грађанином Србије који је до јесени 2014. године као Ебу Тејма радиклизовао младе муслимане у средњој Европи. Крајем фебруара ће и Мирсад Омеровић (Ебут Тејма) бити изведен пред суд у Гразу.

Како наводи исти извор, када су Ебу Тејма и чланови његове мреже хапшени крајем новембра 2014. године у оквиру велике акције проведене на нивоу цијеле државе, Фикрет Б. је побједао у БиХ.

"Он је напустио своје мјесто становања и радно мјесто и отишао у правцу БиХ гдје је нашао склониште у упоришту селафија у Горњој Маочи", пише Дие Прессе.

Фикрет Б. се ипак одлучио вратити у Граз, али је на основу међународне потјернице коју је за њим расписала Аустрија, ухапшен у Хрватској. Четири седмице касније власти у Загребу су га предале аустријским властима.

Аустријски медији наводе да је оптужени заједно са осталим члановима боравио у Сирији 2007. године с циљем вјерског школовања и учења језика.

Извор: Н1

Коментари / 0

Оставите коментар