Bošnjak regrutovao teroriste za ID

Na sudu u Grazu danas je počeo suđenje 50-godišnjem Bošnjaku Fikretu B. koji je optužen za saradnju sa Islamskom državom i regrutovanje članova.

Region 03.02.2016 | 07:20
Bošnjak regrutovao teroriste za ID

Tužilac je Fikreta B. opisao kao "osobu koja je često prisustvovala predavanjima Mirsada Omerovića poznatijeg kao Ebu Tejma" nakon čega je postao radikalan. Prema navodima optužnice, on je regrutovao mlade muslimane kao borce za tzv. Islamsku državu u Siriji.

Kako navodi austrijski list Die Presse, informacije pokazuju da je Fikret B. bio u intenzivnom kontaktu sa jednim građaninom Srbije koji je do jeseni 2014. godine kao Ebu Tejma radiklizovao mlade muslimane u srednjoj Evropi. Krajem februara će i Mirsad Omerović (Ebut Tejma) biti izveden pred sud u Grazu.

Kako navodi isti izvor, kada su Ebu Tejma i članovi njegove mreže hapšeni krajem novembra 2014. godine u okviru velike akcije provedene na nivou cijele države, Fikret B. je pobjedao u BiH.

"On je napustio svoje mjesto stanovanja i radno mjesto i otišao u pravcu BiH gdje je našao sklonište u uporištu selafija u Gornjoj Maoči", piše Die Presse.

Fikret B. se ipak odlučio vratiti u Graz, ali je na osnovu međunarodne potjernice koju je za njim raspisala Austrija, uhapšen u Hrvatskoj. Četiri sedmice kasnije vlasti u Zagrebu su ga predale austrijskim vlastima.

Austrijski mediji navode da je optuženi zajedno sa ostalim članovima boravio u Siriji 2007. godine s ciljem vjerskog školovanja i učenja jezika.

Izvor: N1

Komentari / 0

Ostavite komentar