Паметнији живе дуже

Мање интелигентни људи, односно они са нижим коефицијентом интелигенције, имају веће шансе да се разболе, тврде научници.

Свијет 29.01.2016 | 11:48
Паметнији живе дуже

Истраживање спроведено на универзитету у Единбургу, током кога су анализирани подаци више од 100 хиљада људи, открило је да постоји повезаност између гена заслужних за интелигенцију и склоности ка болестима.

Резултати показују преклапање између интелектуалних вјештина и генетских предиспозиција за здрав живот /као што је крвни притисак/, те физичких и менталних поремећаја, чак и код потпуно здравих и недијагностификованих појединаца.

Шкотски научници ниво интелигенције повезују са здравим навикама – неинтелигентни појединци неће се, на примјер, информисати о здравој прехрани, нити пазити шта уносе у организам.

Развој интелектуалних вјештина које су заслужне за људску интелигенцију зависи и од образовања особе, тако да је на тај начин могуће довести у везу податке према којима образованије особе дуже живе, односно, мања је вјеројатноћа да ће обољети од Алцхајмерове болести или добити мождани удар.

Како преноси "Дејли мејл", ипак, није све идеално за интелигентне.

Научници су пронашли и повезаност између високе интелигенције и склоности ка шизофренији, биполарном поремећају и аутизму.

Раније истраживање научника из Лондона открило је да генетска повезаност између интелигенције и очекиваног животног вијека износи чак 95 одсто.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Ја

29.01.2016 11:35

То знаци да це сав народ у БиХ да изумре за коју генерацију! Све морон до морона...

ОДГОВОРИТЕ
Name

смирноф

29.01.2016 11:41

Па јесте,ако си луд зивјецес краће, хахах ја закљуцка

ОДГОВОРИТЕ
Name

♡♥♡

29.01.2016 11:50

Паметнији зиве дузе, јер се са зенама (не) друзе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босковиц

29.01.2016 12:10

Сто се зене самом висе друзе ја цу да зивим све дузе и дузе.