БиХ би могла добити статус кандидата 2017.

Европска унија за мене представља један шири простор који је успоставио нека правила која могу, прије свега, помоћи БиХ. Зашто? Зато што би уласком у ЕУ БиХ добила правила која су развијена од треће стране и тиме би унутрашње разлике постале мање важне, рекао је Младен Иванић, члан Предсједништва БиХ, у интервјуу за ЕWБ.

Босна и Херцеговина 28.01.2016 | 22:19
БиХ би могла добити статус кандидата 2017.

Он истиче да су сви нивои власти опредијељени за кандидатуру БиХ за чланство у ЕУ.

"Очекујемо да ћемо до краја ове, најкасније до почетка сљедеће године, добити позитиван одговор и тиме добити статус кандидата. Када говоримо о потешкоћама, то је прије свега питање ефикасности доношења одлука унутар БиХ. Дешава се да често споро доносимо одлуке. Рекао бих да је проблем и сама концепција БиХ. Један број политичких личности унутар БиХ се више бави прошлим временима, међусобним сукобима, а мање се бавим ониме што би требало бити суштина, а то је прилагођавање нашег законског оквира европским и унутрашњој ситуацији у ЕУ", рекао је Иванић.

Упозорава да би појединцима не одговара овај процес и да би они "највише жељели да ми будемо изоловани и издвојени јер је у таквим условима најлакше манипулисати људима и остајати на власти".

"Европска унија је направила огроман искорак када је у питању приступање БиХ. Свих ових година, од када смо потписали ССП ми смо се бавили унутрашњом организацијом БиХ. То значи да је било покушаја промијене Устава, било је покушаја да се ствари мало другачије посматрају са становишта унутрашње организације, било је покушаја да БиХ има једног предсједника. Наравно, све ово није било реално и због тога није ни било сагласности".

"Десет година смо потрошили на унутрашње сукобе и ствари за које се од почетка знало да се неће моћи договорити. Европа је тога постала свјесна и након тога је рекла, прије свега захваљујући британско-немачкој иницијативи: 'У реду, оставите Устав по страни. То су ствари око којих код вас још дуго неће бити сагласности. Нећемо више тиме да се бавимо. То више није услов напредовања БиХ ка ЕУ. Услов су економске реформе'", каже Иванић.

Подсјећа да је програм економских реформи усвојен у љето прошле године.

"То је био услов да бисмо ми поднијели кредибилну апликацију за чланство и добили статус кандидата. То је суштина којом се сада бавимо. Око 70% тих закона је већ промјењено, а један од главних је био Закон о раду. Реформе се спроводе у различитим областима, као што су пензионо осигурање и читав низ других", наводи Иванић.

Једноставност устројства Републике Српске је, по Иванићу, разлог да је законодавство Републике Српске боље усаглашено са правним тековинама ЕУ од законодавства Федерације БиХ.

"Ту се показује да Република Српска није правни проблем функционисања БиХ, већ су то далеко више односи у Федерацији. То се раније није видјело из разлога постојања политичке претпоставке у којој се Република Српска видјела као проблем. Показало се супротно, а то је да су унутрашњи односи проблем. Чак и сада у току припрема имамо велику битку са партенирма у Федерацији како изгледа механизам координације.

"Врло је једноставно ријешен проблем координације различитих нивоа власти када су у питању ентитети и Босна и Херцеговина, али далеко је компликованије када су у питању кантони и Федерација БиХ. Дакле, то је све посљедица унутрашњих релација. Ја мислим да се и то може превазићи, ако су кључне личности истински посвећене Европи", истиче Иванић.

Говорећи о својој улози, Иванић каже да покушава да изгради неку врсту бољих односа унутар БиХ и да шири неку врсту повјерења.

"Предуслов за функционисање БиХ је јачање повјерења, да буде мање сукоба. Мислим да је Предсједништво у том смислу у посљедње вријеме направило озбиљан искорак што се показује у томе да Предсједништво у посљедњих годину дана, колико већ функционише, није проблем. Чланови Предсједништва не производе сукобе и не производе свађе. Без већег повјерења од нас неће ништа озбиљно бити. Такође, јачање повјерења јесте предуслов за смиривање прилика у БиХ", тврди Иванић.

Он сматра да РС има право на референдум и да правосуђе у БиХ није добро и да је било под огромним политичким утицајем, те да је објективно тај утицај био изражен од стране међународних представника

"Мислим да је правосуђе било механизам политичког дијеловања међународних представника у БиХ и да се то није нимало показало добрим. Али, нисам за то да се реферндум овог тренутка организује. Не мислим да ће референдум произвести рјешење. Ми знамо резултате референдума. Ако се он деси, преко 90% грађана Републике Српске ће рећи да не прихвата наметнуте одлуке високих представника, то је питање, а посебно не одлуку о формирању суда и тужилаштва".

"Моје кључно питање је: Шта се дешава дан послије?! Пошто власт није рекла шта слиједи након тога, због тога што нема никакав концепт и визију који су следећи кораци, ја не могу бити онај који ће промовисати референдум", закључује Иванић за ЕWБ.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

007

28.01.2016 20:10

ИВАНИЋУ, држава гдје је на власти Високи Представник, гдје још нема објаве пописа становништва, гдје нама договора ни два народа, а камоли три, гдје...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

29.01.2016 11:02

Иваницу, само ви гу.оње хоцете у ЕУ! Ја сам за РЕФЕРЕНДУМ!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

стварно знацајно

29.01.2016 14:09

Мани се ЕУ видис да је иста ко YУ ,продајте људима радна мјеста, а не маглу! Па ста је лопови сви до једног сад би мало пара од ЕУууу да тросите, потросила дјецица ово сто сте досад уваљали, е па нису они будале имају они своје УСА мигрантцице, уцемо ал' у ......, у се и у своје кљусе и то ни у ком слуцају са вама свим постењацинама!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

29.01.2016 16:19

Којег ће нам дјоку 2017 статус кандидата кад ће арапи до тада да сјебу Еу

ОДГОВОРИТЕ