BiH bi mogla dobiti status kandidata 2017.

Evropska unija za mene predstavlja jedan širi prostor koji je uspostavio neka pravila koja mogu, prije svega, pomoći BiH. Zašto? Zato što bi ulaskom u EU BiH dobila pravila koja su razvijena od treće strane i time bi unutrašnje razlike postale manje važne, rekao je Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH, u intervjuu za EWB.

Bosna i Hercegovina 28.01.2016 | 22:19
BiH bi mogla dobiti status kandidata 2017.

On ističe da su svi nivoi vlasti opredijeljeni za kandidaturu BiH za članstvo u EU.

"Očekujemo da ćemo do kraja ove, najkasnije do početka sljedeće godine, dobiti pozitivan odgovor i time dobiti status kandidata. Kada govorimo o poteškoćama, to je prije svega pitanje efikasnosti donošenja odluka unutar BiH. Dešava se da često sporo donosimo odluke. Rekao bih da je problem i sama koncepcija BiH. Jedan broj političkih ličnosti unutar BiH se više bavi prošlim vremenima, međusobnim sukobima, a manje se bavim onime što bi trebalo biti suština, a to je prilagođavanje našeg zakonskog okvira evropskim i unutrašnjoj situaciji u EU", rekao je Ivanić.

Upozorava da bi pojedincima ne odgovara ovaj proces i da bi oni "najviše željeli da mi budemo izolovani i izdvojeni jer je u takvim uslovima najlakše manipulisati ljudima i ostajati na vlasti".

"Evropska unija je napravila ogroman iskorak kada je u pitanju pristupanje BiH. Svih ovih godina, od kada smo potpisali SSP mi smo se bavili unutrašnjom organizacijom BiH. To znači da je bilo pokušaja promijene Ustava, bilo je pokušaja da se stvari malo drugačije posmatraju sa stanovišta unutrašnje organizacije, bilo je pokušaja da BiH ima jednog predsjednika. Naravno, sve ovo nije bilo realno i zbog toga nije ni bilo saglasnosti".

"Deset godina smo potrošili na unutrašnje sukobe i stvari za koje se od početka znalo da se neće moći dogovoriti. Evropa je toga postala svjesna i nakon toga je rekla, prije svega zahvaljujući britansko-nemačkoj inicijativi: 'U redu, ostavite Ustav po strani. To su stvari oko kojih kod vas još dugo neće biti saglasnosti. Nećemo više time da se bavimo. To više nije uslov napredovanja BiH ka EU. Uslov su ekonomske reforme'", kaže Ivanić.

Podsjeća da je program ekonomskih reformi usvojen u ljeto prošle godine.

"To je bio uslov da bismo mi podnijeli kredibilnu aplikaciju za članstvo i dobili status kandidata. To je suština kojom se sada bavimo. Oko 70% tih zakona je već promjenjeno, a jedan od glavnih je bio Zakon o radu. Reforme se sprovode u različitim oblastima, kao što su penziono osiguranje i čitav niz drugih", navodi Ivanić.

Jednostavnost ustrojstva Republike Srpske je, po Ivaniću, razlog da je zakonodavstvo Republike Srpske bolje usaglašeno sa pravnim tekovinama EU od zakonodavstva Federacije BiH.

"Tu se pokazuje da Republika Srpska nije pravni problem funkcionisanja BiH, već su to daleko više odnosi u Federaciji. To se ranije nije vidjelo iz razloga postojanja političke pretpostavke u kojoj se Republika Srpska vidjela kao problem. Pokazalo se suprotno, a to je da su unutrašnji odnosi problem. Čak i sada u toku priprema imamo veliku bitku sa partenirma u Federaciji kako izgleda mehanizam koordinacije.

"Vrlo je jednostavno riješen problem koordinacije različitih nivoa vlasti kada su u pitanju entiteti i Bosna i Hercegovina, ali daleko je komplikovanije kada su u pitanju kantoni i Federacija BiH. Dakle, to je sve posljedica unutrašnjih relacija. Ja mislim da se i to može prevazići, ako su ključne ličnosti istinski posvećene Evropi", ističe Ivanić.

Govoreći o svojoj ulozi, Ivanić kaže da pokušava da izgradi neku vrstu boljih odnosa unutar BiH i da širi neku vrstu povjerenja.

"Preduslov za funkcionisanje BiH je jačanje povjerenja, da bude manje sukoba. Mislim da je Predsjedništvo u tom smislu u posljednje vrijeme napravilo ozbiljan iskorak što se pokazuje u tome da Predsjedništvo u posljednjih godinu dana, koliko već funkcioniše, nije problem. Članovi Predsjedništva ne proizvode sukobe i ne proizvode svađe. Bez većeg povjerenja od nas neće ništa ozbiljno biti. Takođe, jačanje povjerenja jeste preduslov za smirivanje prilika u BiH", tvrdi Ivanić.

On smatra da RS ima pravo na referendum i da pravosuđe u BiH nije dobro i da je bilo pod ogromnim političkim uticajem, te da je objektivno taj uticaj bio izražen od strane međunarodnih predstavnika

"Mislim da je pravosuđe bilo mehanizam političkog dijelovanja međunarodnih predstavnika u BiH i da se to nije nimalo pokazalo dobrim. Ali, nisam za to da se referndum ovog trenutka organizuje. Ne mislim da će referendum proizvesti rješenje. Mi znamo rezultate referenduma. Ako se on desi, preko 90% građana Republike Srpske će reći da ne prihvata nametnute odluke visokih predstavnika, to je pitanje, a posebno ne odluku o formiranju suda i tužilaštva".

"Moje ključno pitanje je: Šta se dešava dan poslije?! Pošto vlast nije rekla šta slijedi nakon toga, zbog toga što nema nikakav koncept i viziju koji su sledeći koraci, ja ne mogu biti onaj koji će promovisati referendum", zaključuje Ivanić za EWB.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

007

28.01.2016 20:10

IVANIĆU, država gdje je na vlasti Visoki Predstavnik, gdje još nema objave popisa stanovništva, gdje nama dogovora ni dva naroda, a kamoli tri, gdje...

ODGOVORITE
Name

Ja

29.01.2016 11:02

Ivanicu, samo vi gu.onje hocete u EU! Ja sam za REFERENDUM!?

ODGOVORITE
Name

stvarno znacajno

29.01.2016 14:09

Mani se EU vidis da je ista ko YU ,prodajte ljudima radna mjesta, a ne maglu! Pa sta je lopovi svi do jednog sad bi malo para od EUuuu da trosite, potrosila djecica ovo sto ste dosad uvaljali, e pa nisu oni budale imaju oni svoje USA migrantcice, ucemo al' u ......, u se i u svoje kljuse i to ni u kom slucaju sa vama svim postenjacinama!

ODGOVORITE
Name

Md

29.01.2016 16:19

Kojeg će nam djoku 2017 status kandidata kad će arapi do tada da sjebu Eu

ODGOVORITE