Најпознатији мост на свијету дневно пређе 40.000 људи

Овај сигурно најпознатији лондонски мост смештен је тик уз једну од највећих утврђења града – Тхе Тоwер оф Лондон.

Путовања 28.01.2016 | 11:34
Најпознатији мост на свијету дневно пређе 40.000 људи

Када спомињемо Лондон, које су то атракције које вам у трену прозује кроз главу? Иако можда не знате како се све зову, али Тоwер Бридге (онај мост) је сигурно једна од њих.

Овај сигурно најпознатији лондонски мост смештен је тик уз једну од највећих утврђења града - Тхе Тоwер оф Лондон, а изграђен је у 19. веку када се због ширења града појавила потреба за новим мостом у Источном делу Лондона. Када се кренуло у разраду идеје за изградњу моста на конкурс је стигло преко 50 различитих креативних решења, ипак, одабрано је оно архитекте Сер Хораса Џоунса који је умро непосредно након добијања посла.

Све у свему, иако многи то не виде и не перципирају, Тоwер Бридге је заправо бетонско-челични мост који је у потпуности декорисан с преко 31 милион камених цигли. Управо та цигла одаје онај старински утисак због којег многи мисле како је мост овде од давних дана (иако је изградња завршена 1894. године).

Посета самој изложби Тхе Тоwер Бридга је доста едукативна, али немојте очекивати чуда. Само разгледање с кратким 15-минутним документарцем траје око сат времена, а за то време моћи ћете да научите више о изградњи самог моста, као и о самом мосту кроз историју.

Ако пожелите да видите како овај мост изгледа у реалном тренутку и то је могуће, само је потребно да кликнете овде.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар