Najpoznatiji most na svijetu dnevno pređe 40.000 ljudi

Ovaj sigurno najpoznatiji londonski most smešten je tik uz jednu od najvećih utvrđenja grada – The Tower of London.

Putovanja 28.01.2016 | 11:34
Najpoznatiji most na svijetu dnevno pređe 40.000 ljudi

Kada spominjemo London, koje su to atrakcije koje vam u trenu prozuje kroz glavu? Iako možda ne znate kako se sve zovu, ali Tower Bridge (onaj most) je sigurno jedna od njih.

Ovaj sigurno najpoznatiji londonski most smešten je tik uz jednu od najvećih utvrđenja grada - The Tower of London, a izgrađen je u 19. veku kada se zbog širenja grada pojavila potreba za novim mostom u Istočnom delu Londona. Kada se krenulo u razradu ideje za izgradnju mosta na konkurs je stiglo preko 50 različitih kreativnih rešenja, ipak, odabrano je ono arhitekte Ser Horasa Džounsa koji je umro neposredno nakon dobijanja posla.

Sve u svemu, iako mnogi to ne vide i ne percipiraju, Tower Bridge je zapravo betonsko-čelični most koji je u potpunosti dekorisan s preko 31 milion kamenih cigli. Upravo ta cigla odaje onaj starinski utisak zbog kojeg mnogi misle kako je most ovde od davnih dana (iako je izgradnja završena 1894. godine).

Poseta samoj izložbi The Tower Bridga je dosta edukativna, ali nemojte očekivati čuda. Samo razgledanje s kratkim 15-minutnim dokumentarcem traje oko sat vremena, a za to vreme moći ćete da naučite više o izgradnji samog mosta, kao i o samom mostu kroz istoriju.

Ako poželite da vidite kako ovaj most izgleda u realnom trenutku i to je moguće, samo je potrebno da kliknete ovde.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar