Шта је данас остало од грчког револуционара?

Поткрај јануара 2015. власт је преузела Сириза с младим и харизматичним Алексисом Ципрасом – очекивало се да у Грчкој ништа више неће бити исто.

Свијет 28.01.2016 | 09:35
Шта је данас остало од грчког револуционара?

Алексис Ципрас и Сириза славе годину дана на власти у Грчкој.

Пред крај јануара 2015. на власт у Грчкој дошла је Сириза предвођена младим, харизматичним Алексисом Ципрасом и тада се Грцима чинило да ништа више неће бити исто. Данас, тачно годину дана послије, све наде Грка нестале су у прашини, а у Сиризи нема више ни трага некадашње револуционарности. О грчкој драми данас нико више и не говори, али не зато што је Грчка изишла из кризе, већ зато што је у први план испливала миграцијска драма.

Заборављени Варуфакис

Прије годину дана Јанис Варуфакис, тадашњи Сиризин министар финансија, творац грчког економског програма и симбол отпора кредиторима, био је широм Грчке слављен као модерни Че Гевара. Данас се тог маркантног економисте који је на састанке долазио без кравате, возећи се на мотору, готово нико и не сјећа. Алексис Ципрас, с друге стране, и даље је вођа Сиризе и премијер Грчке. Ципрас данас слуша налоге кредитора, али само толико да би обезбједио голо функционисање државе. О провођењу реформи које би покренуле економију готово више и не говори.

Сириза је прије годину дана, доласком на власт, била потпуно увјерена како ће се остатак Европе, уколико Грчка одбаци захтјеве кредитора, повући у страху од избијања велике финансијске кризе која би потресла цијелу еврозону. Ципрас и Варуфакис играли су на карту да је ризик у случају одбијања помоћи Грчкој већи за еврозону него за само Грчку. С друге стране, вјеровали су, ако играју тврдо и непопустљиво, Тројка (ММФ, Европска централна и Европска комисија) ће им понудити частан и прихватљив компромис.

Покопали и Подемос

Варуфакис је нестао с политичке сцене, Ципрас се трансформисао из радикалног у релативно блиједог политичара. А све што је Сириза успјела учинити у годину дана јесте покопати изгледе осталих сличних покрета у Европи, попут Подемоса у Шпанији.

Грчки повјериоци поручили су јуче Ципрасу да неће бити ништа од толико жељеног отписа дугова јер од реформи нису провели готово ништа – осим приватизације луке Пиреј, која је продана Кинезима.

Извор: Вечерњи.хр

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

РадикалНО

28.01.2016 09:32

Купљен од стране кредитора као и остали политичари на Балкану. Ј**е им се за народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

28.01.2016 13:31

Није Ципрас купљен од стране кредитора, него је он од њихове стране доведен на власт. Немојте никада заборавити да је он тајних владара из сенке и ПОЗИЦИЈА И ОПОЗИЦИЈА!

Name

ДПС

28.01.2016 09:55

Исти сценарио је спреман и за Русију само сто Русија има јацу Економију од Грцке па се слабије примјети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

28.01.2016 10:50

Да тај нород ваља, не би био толико задужен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анте

28.01.2016 11:26

Хоце људи дасе играју бога а незнају да тога нема

ОДГОВОРИТЕ