Šta je danas ostalo od grčkog revolucionara?

Potkraj januara 2015. vlast je preuzela Siriza s mladim i harizmatičnim Aleksisom Ciprasom – očekivalo se da u Grčkoj ništa više neće biti isto.

Svijet 28.01.2016 | 09:35
Šta je danas ostalo od grčkog revolucionara?

Aleksis Cipras i Siriza slave godinu dana na vlasti u Grčkoj.

Pred kraj januara 2015. na vlast u Grčkoj došla je Siriza predvođena mladim, harizmatičnim Aleksisom Ciprasom i tada se Grcima činilo da ništa više neće biti isto. Danas, tačno godinu dana poslije, sve nade Grka nestale su u prašini, a u Sirizi nema više ni traga nekadašnje revolucionarnosti. O grčkoj drami danas niko više i ne govori, ali ne zato što je Grčka izišla iz krize, već zato što je u prvi plan isplivala migracijska drama.

Zaboravljeni Varufakis

Prije godinu dana Janis Varufakis, tadašnji Sirizin ministar finansija, tvorac grčkog ekonomskog programa i simbol otpora kreditorima, bio je širom Grčke slavljen kao moderni Če Gevara. Danas se tog markantnog ekonomiste koji je na sastanke dolazio bez kravate, vozeći se na motoru, gotovo niko i ne sjeća. Aleksis Cipras, s druge strane, i dalje je vođa Sirize i premijer Grčke. Cipras danas sluša naloge kreditora, ali samo toliko da bi obezbjedio golo funkcionisanje države. O provođenju reformi koje bi pokrenule ekonomiju gotovo više i ne govori.

Siriza je prije godinu dana, dolaskom na vlast, bila potpuno uvjerena kako će se ostatak Evrope, ukoliko Grčka odbaci zahtjeve kreditora, povući u strahu od izbijanja velike finansijske krize koja bi potresla cijelu evrozonu. Cipras i Varufakis igrali su na kartu da je rizik u slučaju odbijanja pomoći Grčkoj veći za evrozonu nego za samo Grčku. S druge strane, vjerovali su, ako igraju tvrdo i nepopustljivo, Trojka (MMF, Evropska centralna i Evropska komisija) će im ponuditi častan i prihvatljiv kompromis.

Pokopali i Podemos

Varufakis je nestao s političke scene, Cipras se transformisao iz radikalnog u relativno blijedog političara. A sve što je Siriza uspjela učiniti u godinu dana jeste pokopati izglede ostalih sličnih pokreta u Evropi, poput Podemosa u Španiji.

Grčki povjerioci poručili su juče Ciprasu da neće biti ništa od toliko željenog otpisa dugova jer od reformi nisu proveli gotovo ništa – osim privatizacije luke Pirej, koja je prodana Kinezima.

Izvor: Večernji.hr

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

RadikalNO

28.01.2016 09:32

Kupljen od strane kreditora kao i ostali političari na Balkanu. J**e im se za narod.

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

28.01.2016 13:31

Није Ципрас купљен од стране кредитора, него је он од њихове стране доведен на власт. Немојте никада заборавити да је он тајних владара из сенке и ПОЗИЦИЈА И ОПОЗИЦИЈА!

Name

DPS

28.01.2016 09:55

Isti scenario je spreman i za Rusiju samo sto Rusija ima jacu Ekonomiju od Grcke pa se slabije primjeti.

ODGOVORITE
Name

Hm

28.01.2016 10:50

Da taj norod valja, ne bi bio toliko zadužen.

ODGOVORITE
Name

Ante

28.01.2016 11:26

Hoce ljudi dase igraju boga a neznaju da toga nema

ODGOVORITE