Реакција бијесног принца испливала у јавност

Одузела си ми каријеру, дом, моје име. Какав је ово брак? Каква је ово породица?" викао је бесан принц Филип краљици Елизабети.

Забава 28.01.2016 | 09:08
Реакција бијесног принца испливала у јавност

Те давне 1953. године, млада краљица се спремала за своје крунисање, а у том тренутку њен супруг принц жестоко се противио томе што мора да клекне пред њом током церемоније.

"Нећу да клекнем пред својом женом", рекао јој је. "Јак мушкарац би требало да је способан да клекне", одговорила му је.

Овај моменат не рефлектује слику која је у јавности заступљена о идиличном браку краљице Елизабете и принца Филипа. Међутим, овако је изгледао почетак њиховог заједничког живота, бар судећи према контраверзној новој драми која тврди да је пар на почетку имао турбулентне године, преноси британски Даилy Маил.

Серија од 10 епизода под називом "Круна" (Тхе Цроwн) приказује принца Филипа као изузетно несрећног мушкарца, који је морао да се одрекне својих дужности у морнарици како би био у сенци своје супруге.

У раскошној сцени крунисања (која је прва икада снимљена) Филип је приказан како на застрашујући начин клечи пред краљицом како би јој се заклео на оданост. Драма показује и да је принц био бесан када је његовој деци дато презиме Виндзор (према краљици) уместо Маунтбатен.

"Одузела си ми каријеру, дом, моје име. Какав је ово брак? Каква је ово породица?" виче бесан Филип у једној сцени ове серије.

Међутим, неки историчари су већ оповргли ове тврдње изнете у серији. Они сматрају да је Филип, који је био члан грчке краљевске породице пре женидбе са Елизабетом 1947. године, већ знао шта све са собом носи овакав брак.

"Са друге стране, зна се ко "носи панталоне" у овој заједници иза затворених врата. Сумњам да је чак и једном за ових 70 година колико су заједно, он морао да се поклони својој супрузи", рекао је Кристофер Вилсон, стручњак за британски устав.

"Изненадило би ме да јак мушкарац који чврсто стоји на ногама и жели своју каријеру није бар мало изиритиран чињеницом да мора целог живота да хода два корака иза некога. Тако да не бих назвао ову сцену потпуном фикцијом, али ни нечим што је могло да изазове велику кризу", изјавио је Фукуп Зиглер, који је и сам писао више краљевских биографија.

Представници Бакингемске палате одбили су да коментаришу ове наводе.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар