Reakcija bijesnog princa isplivala u javnost

Oduzela si mi karijeru, dom, moje ime. Kakav je ovo brak? Kakva je ovo porodica?" vikao je besan princ Filip kraljici Elizabeti.

Zabava 28.01.2016 | 09:08
Reakcija bijesnog princa isplivala u javnost

Te davne 1953. godine, mlada kraljica se spremala za svoje krunisanje, a u tom trenutku njen suprug princ žestoko se protivio tome što mora da klekne pred njom tokom ceremonije.

"Neću da kleknem pred svojom ženom", rekao joj je. "Jak muškarac bi trebalo da je sposoban da klekne", odgovorila mu je.

Ovaj momenat ne reflektuje sliku koja je u javnosti zastupljena o idiličnom braku kraljice Elizabete i princa Filipa. Međutim, ovako je izgledao početak njihovog zajedničkog života, bar sudeći prema kontraverznoj novoj drami koja tvrdi da je par na početku imao turbulentne godine, prenosi britanski Daily Mail.

Serija od 10 epizoda pod nazivom "Kruna" (The Crown) prikazuje princa Filipa kao izuzetno nesrećnog muškarca, koji je morao da se odrekne svojih dužnosti u mornarici kako bi bio u senci svoje supruge.

U raskošnoj sceni krunisanja (koja je prva ikada snimljena) Filip je prikazan kako na zastrašujući način kleči pred kraljicom kako bi joj se zakleo na odanost. Drama pokazuje i da je princ bio besan kada je njegovoj deci dato prezime Vindzor (prema kraljici) umesto Mauntbaten.

"Oduzela si mi karijeru, dom, moje ime. Kakav je ovo brak? Kakva je ovo porodica?" viče besan Filip u jednoj sceni ove serije.

Međutim, neki istoričari su već opovrgli ove tvrdnje iznete u seriji. Oni smatraju da je Filip, koji je bio član grčke kraljevske porodice pre ženidbe sa Elizabetom 1947. godine, već znao šta sve sa sobom nosi ovakav brak.

"Sa druge strane, zna se ko "nosi pantalone" u ovoj zajednici iza zatvorenih vrata. Sumnjam da je čak i jednom za ovih 70 godina koliko su zajedno, on morao da se pokloni svojoj supruzi", rekao je Kristofer Vilson, stručnjak za britanski ustav.

"Iznenadilo bi me da jak muškarac koji čvrsto stoji na nogama i želi svoju karijeru nije bar malo iziritiran činjenicom da mora celog života da hoda dva koraka iza nekoga. Tako da ne bih nazvao ovu scenu potpunom fikcijom, ali ni nečim što je moglo da izazove veliku krizu", izjavio je Fukup Zigler, koji je i sam pisao više kraljevskih biografija.

Predstavnici Bakingemske palate odbili su da komentarišu ove navode.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar