ЕП: Сензација, још једна! Хрватска у полуфиналу!

"Коцкасти" демолирали Пољску, достигли и престигли неопходних "+11" и изборили осмо полуфинале на европским првенствима.

Остали спортови 27.01.2016 | 22:30
ЕП: Сензација, још једна! Хрватска у полуфиналу!

Овакве расплете меже да приреди само рукомет, и то врхунска екипа. Хрватска јесте тај ниво...

У среду 27. јануара, негде око 18 сати, проценат људи који су веровали да Хрватска може до полуфинала Европског првенства у Пољској био је занемарљив, раван нули. Чак су и медији писали како су Дувњак и друштво изгубили и теоретске шансе (!?), сматрајући сценарио потребан за пласман мећу четири - немогућом мисијом.

Комшијама је била потребна победа од "+11" (или "+10" ако дају 34 и више голова) против домаћина првенства, али су пре тога морали је да сачекају кикс Француске, апсолутног фаворита, против Норвешке. "Триколори" су морали да изгубе.

И изгубили су...

Прилика која се указала Хрватима није испуштена. У паклу арене у Кракову, пред 15.000 већином гласних домаћих навијача, репрезентација Жељка Бабића одиграла је као у трансу, победила 37:23 (15:10) и играће у суботу у полуфиналу против Шпаније. У другом се састају Норвешка и Немачка.

Победа Хрватске од пет до десет голова водила је Французе у полуфинале!

Хрватска је повела 5:1 и предност чувала до пред крај првог дела, када је први пут отишла на шест голова предности 15:9. Ипак, до одласка на одмор, Михал Дашек постиже погодак за подношљивих "-5".

А, онда је уследило друго полувреме...

На терен као да је истрчао један тим, а други, све заједно са немачким стручњаком Биглером, остао у свлачионици. Хрвати почињу да урнишу потпуно деморалисаног ривала и за првих десет минута другог дела праве 7:0.

Севале су контре са свих страна, док су Пољаци, суочени са јаком одбраном, буквално бацали лопте у руке противничким играчима или шутирали толико млако да Иван Стевановић није морао чак ни рефлексе да користи. Голмана хрватског тима, ипак, треба истаћи у први план, јер је управо он одбаранама на почетку улио самопоуздање саиграчима и веру у коначан успех.

Када су достигли неопходну предност, посао је савршено приведен крају. Трзај Пољака око 50. минуту није уплашио Бабићеве пулене, који су поново одговорили јако и славље је могло да почне.

Мануел Штрлек имао је феноменалних 11 од 11, Марино Марић је постигао седам голова, Златко Хорват пет...Пољаци у свом тиму нису имали расположеног играча. Најефикаснији је био Дашек за четири поготка.

Шпанија је у Групи 2 после велике борбе победила Русију 25:23 (11:12) и изборила прву позицију пред полуфиналне дуеле.

Група 1

Македонија - Белорусија 29:30
Француска - Норвешка 24:29
Пољска - Хрватска 23:37

ТАБЕЛА: Норвешка 9, Хрватска 6, Француска 6, Пољска 6, Белорусија 2, Македонија 1.

Група 2

Шведска - Мађасрка 22:14
Немачка - Данска 25:23
Шпанија - Русија 25:23

ТАБЕЛА: Шпанија 8, Немачка 8, Данска 7, Шведска 4, Русија 3, Мађарска 0.

за пласман од 5. до 8. места:

Пољска - Шведска
Француска - Данска

полуфинале:

Шпанија - Хрватска
Норвешка - Немачка

Коментари / 0

Оставите коментар