EP: Senzacija, još jedna! Hrvatska u polufinalu!

"Kockasti" demolirali Poljsku, dostigli i prestigli neophodnih "+11" i izborili osmo polufinale na evropskim prvenstvima.

Ostali sportovi 27.01.2016 | 22:30
EP: Senzacija, još jedna! Hrvatska u polufinalu!

Ovakve rasplete meže da priredi samo rukomet, i to vrhunska ekipa. Hrvatska jeste taj nivo...

U sredu 27. januara, negde oko 18 sati, procenat ljudi koji su verovali da Hrvatska može do polufinala Evropskog prvenstva u Poljskoj bio je zanemarljiv, ravan nuli. Čak su i mediji pisali kako su Duvnjak i društvo izgubili i teoretske šanse (!?), smatrajući scenario potreban za plasman meću četiri - nemogućom misijom.

Komšijama je bila potrebna pobeda od "+11" (ili "+10" ako daju 34 i više golova) protiv domaćina prvenstva, ali su pre toga morali je da sačekaju kiks Francuske, apsolutnog favorita, protiv Norveške. "Trikolori" su morali da izgube.

I izgubili su...

Prilika koja se ukazala Hrvatima nije ispuštena. U paklu arene u Krakovu, pred 15.000 većinom glasnih domaćih navijača, reprezentacija Željka Babića odigrala je kao u transu, pobedila 37:23 (15:10) i igraće u subotu u polufinalu protiv Španije. U drugom se sastaju Norveška i Nemačka.

Pobeda Hrvatske od pet do deset golova vodila je Francuze u polufinale!

Hrvatska je povela 5:1 i prednost čuvala do pred kraj prvog dela, kada je prvi put otišla na šest golova prednosti 15:9. Ipak, do odlaska na odmor, Mihal Dašek postiže pogodak za podnošljivih "-5".

A, onda je usledilo drugo poluvreme...

Na teren kao da je istrčao jedan tim, a drugi, sve zajedno sa nemačkim stručnjakom Biglerom, ostao u svlačionici. Hrvati počinju da urnišu potpuno demoralisanog rivala i za prvih deset minuta drugog dela prave 7:0.

Sevale su kontre sa svih strana, dok su Poljaci, suočeni sa jakom odbranom, bukvalno bacali lopte u ruke protivničkim igračima ili šutirali toliko mlako da Ivan Stevanović nije morao čak ni reflekse da koristi. Golmana hrvatskog tima, ipak, treba istaći u prvi plan, jer je upravo on odbaranama na početku ulio samopouzdanje saigračima i veru u konačan uspeh.

Kada su dostigli neophodnu prednost, posao je savršeno priveden kraju. Trzaj Poljaka oko 50. minutu nije uplašio Babićeve pulene, koji su ponovo odgovorili jako i slavlje je moglo da počne.

Manuel Štrlek imao je fenomenalnih 11 od 11, Marino Marić je postigao sedam golova, Zlatko Horvat pet...Poljaci u svom timu nisu imali raspoloženog igrača. Najefikasniji je bio Dašek za četiri pogotka.

Španija je u Grupi 2 posle velike borbe pobedila Rusiju 25:23 (11:12) i izborila prvu poziciju pred polufinalne duele.

Grupa 1

Makedonija - Belorusija 29:30
Francuska - Norveška 24:29
Poljska - Hrvatska 23:37

TABELA: Norveška 9, Hrvatska 6, Francuska 6, Poljska 6, Belorusija 2, Makedonija 1.

Grupa 2

Švedska - Mađasrka 22:14
Nemačka - Danska 25:23
Španija - Rusija 25:23

TABELA: Španija 8, Nemačka 8, Danska 7, Švedska 4, Rusija 3, Mađarska 0.

za plasman od 5. do 8. mesta:

Poljska - Švedska
Francuska - Danska

polufinale:

Španija - Hrvatska
Norveška - Nemačka

Komentari / 0

Ostavite komentar