Како ће изгледати кошаркашка Лига шампиона?!

Светска кошаркашка федерација (ФИБА) представиће у марту у Паризу свој формат Лиге шампиона за следећу сезону. Шпански лист "Ел Мундо Депортиво" објавио концепт новог такмичења, које ће заживети од јесени.

Кошарка 28.01.2016 | 14:20
Како ће изгледати кошаркашка Лига шампиона?!

Док у Барселони траје састанак учесника Евролиге о "реновирању" тог такмичења, ФИБА увелико разговара са савезима и припрема прву сезону своје Лиге шампиона.

Иако још није прецизирано ко ће све учествовати, откривено је да ће премијерну такмичарску годину тог такмичења (2016/17) почети 32 клуба. Још детаља биће прецизирано након састанака под окриљем ФИБА, који ће бити одржан данас (среда) у Швајцарској.

Шпански лист "Ел Мундо Депортиво" за сада има информацију да ће Лига шампиона изгледати овако:

- Прва фаза ће подразумевати учешће 32 тима, од којих ће 24 бити директно квалификована кроз резултате у националним лигама, а додатних осам ће проистећи из прелиминарне фазе (квалификација), у којој ће учествовати 32 екипе.

Учешће у квалификацијама аутоматски ће стећи 28 екипа, на основу резултата у националним лигама, а додатних четири ће добити "пријатељске позивнице".

- 32 тима која дођу до прве фазе Лиге шампиона биће подељена у четири групе од по осам тимова.

- Четири првопласирана у свакој групи проћи ће у плеј-оф, у којем ће се до Фајнал-фора играти по две утакмице.

- Петопласирани и шестопласирани из сваке групе наставиће такмичење у другом ФИБА такмичењу, док ће седмопласирани и осмопласирани завршити учешће. Сваки тим одиграће минимум 14 утакмица.

ФИБА је прецизирала и да ће заједнички улагати у ово такмичење са националним лигама - 50 одсто акција припадаће ФИБА, а по пет одсто добиће шпанска, италијанска турска, ВТБ, грчка, немачка, француска и АБА лига. Преосталих пет лига (Белгија, Чешка, Израел, Литванија и Пољска) добиће по два одсто.

Осам водећих лига квалификоваће директно у прву фазу бар по два тима, док ће преосталих пет дати по једног учесника. Тако ће се доћи до цифре од 21 учесника, а начин попуне преостала три места биће прецизиран на данашњем састанку.

Све појединости о новој лиги биће познате најкасније 20. и 21. марта у Паризу, за када је најављено званично представљање новог такмичења.

Коментари / 0

Оставите коментар